BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBankalar kredi faizlerini yüzde 10 indirecek!----

Bankalar kredi faizlerini yüzde 10 indirecek!

Bankalar kredi faizlerini yüzde 10 indirecek!
09 Ekim 2018 - 13:25 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yüksek enflasyonun önüne geçecek programı açıkladı

Enflasyonun Eylül ayında yüzde 24.52’ye çıkmasıyla birlikte ekonomi yönetimi harekete geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”nda enflasyonun düşürülmesine yönelik tedbirleri açıkladı.

Birçok market bazı ürünlerde 2 ay süreyle yüzde 10 indirim yapacak, bankalar 1 Ağustos'tan bu yana kullandırdığı kredilerdeki faizlerde yüzde 10 indirim yapacak. Elektrik ve doğalgaza yılbaşına kadar zam yapılmayacak.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, BİST Genel Müdürü Murat Çetinkaya, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Demirören Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, oda ve birlik başkanları ile iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

İŞTE ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI:

Bugün hem Ticaret ve Enerji bakanımız da aramızda olacaktı ancak yurtdışı programları nedeniyle aramızda olamadılar. Tüm paydaşlar bu önemli günde önemli programa katılmanızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bu atakların özellikle kurda neden olduğu oynaklığa karşı alınan tedbirlerle belirsizlik ve dalgalanma dizginlenmiş ve spetülatif ataklar püskürtülmüştür.

Aksiyon ve adımlarımız ile yürütülen etkin para politikası, kapsamlı yep ile birlikte piyasanın beklentileri büyük ölçüde karşılanmıştır, oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmemiştir. Yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız.

Önümüzdeki sürecin ilk fazı olan dengelenme süreci başlamıştır. Kurdaki oynaklık yavaş yavaş geride bırakıldı, şimdi sıra fiyatlamalarda dengelenmeyi sağlamaktır.

Oluşan bu köpüğün artık dengelenme süreciyle birlikte aşağı yöne inme sürecinin başlaması gerekiyor.

Eylül ayı enflasyon rakamları uzmanları da şaşırtacak bir oranda piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşti, hiç kimse beklemiyordu, köpüğün neticesiyle karşı karşıya kaldık.

Ekonomi anlayışımızın temelinde insan var. Fiyatlarda normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. 

Bizim ekonomi anlayışımızda topyekün milletçe kazanmak var. Bugün spekülatif ataklarla fiyatlarda oluşan bu tablo kimsenin çıkarına değil. Bugün bu ortamda kar artırma amacıyla yapılacak her girişim kısa soluklu, yakın gelecekte çok daha büyük zararları beraberinde geçirecek adımlar olacaktır. Son bir haftadır iletişime geçtiğimiz tüm paydaşlarımız taşın altına elini koymayı bir ülke vazifesi olarak gördü. Tam paydaşların birlikte kazandığı bir tabloyu el birliğiyle oluşturacağız.

Eğer faizler cari seviyelerde kalır ise, 2021'de faiz harcamaları nisan'da tahmin edilenin yüzde 0,6 üzerine çıkacak. Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı tek başına kurumların, bakanlıkların ya da devletlerin yürütebileceği bir mücadele değildir, 81 milyonun omuz vereceği bir mücadele olmazsa hep bir tarafı eksik ve yarım kalacaktır.

Kamu olarak bizler de ne yapacağımızı tüm bu çerçevede çalıştık.

Bu hareketin firmalarımızı zora sokmaması, işsizliğin artamaması için neler yapılabilir, bunları çalıştık. 

Tüm ekip olarak tüm üretim, hizmet, tedarik ve perakende zincirlerindeki firmalarımızla görüşme yaptık, bu görüşmelerde büyük bir destek ve sahiplenme gördük.

Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yılsonuna kadar sürdürmeleri konusunda mukabık kaldık. Katılanlardan mutluluk duyduk, katılmayanlara da bir şey diyemeyiz, zorunluluk yok.

Buna katılan tüm firmalarımız belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 indirim uygulayacaklarını taahhüt ettiler. 

Bu yüzde 10 alt limit, bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri o kadar fazla olur. Yıl sonu indirim dönemi, zaten bu indirimler yapılıyor falan değil, bu logo ile mücadele kapsamında yansıtılacak indirimler halihazırda yapılmasına kadar verilen indirim kampanyalarına ek olacak. Burada enflasyon sepetinde bulunan ürünlerin tüm markaları var.

Bu mücadeleye sahip çıkın, omuz verin. Bu kapsamda bir internet sitesi kurduk.

Tüm kurum ve paydaşlarla güçlü bir koordinasyon ortaya koyduk.

Öncelikli olarak yine küresel olarak çok büyük bir değişim süreci olmadığı sürece elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız.

Bekleyen KDV iade ödenme süreçlerini çok ciddi hızlandırarak yıl sonuna kadar neticelendirmeyi taahhüt ediyoruz. 2019 başından itibaren kdv iade başvurularını, 10 gün içinde iade talebinin yüzde 50'sini ödeyecek bir süreci başlatacağız.

Bu normalleşme sürecine bağlı olarak bankalarımız da enflasyonla mücadeleye destek verecekleri yönünde bir irade beyanında bulundular.

1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere bankalarımız yüksek faizle kullandırılan kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacaklarını taahhüt ettiler.

Hal yasası ekim ayında meclis komisyonunda göreceğiz, böylece komisyonculuk kaldırılacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için yeni standartlar uygulayacağız.

Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği ürün gözetim mekanizması için çalışmalar başladı. Fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadele etmeye devam edeceğiz.

Tüm vatandaşlarımızdan bu mücadeleye sahip çıkmalarını istiyoruz. 

İşte indirim yapılacak ürünler!

 

İşte "Enflasyonla Topyekun Mücadele" görselleri

Albayrak: Elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacak

Birçok üründe yüzde 10 indirim yapılacak

BAKANLAR KONUŞTU

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli 
"Tohumdan sofraya kadar giden yolda tüm verimsizlikleri ortadan kaldırmanın yolunu arıyoruz. Serbest piyasa ekonomisi tabii ki işleyecek ama zaman zaman regüle edici kuruluşlarla gıda arz güvenliğini sağlıyor olacağız. Çaykur yaklaşık iki senedir zam yapmadı, bundan sonra da yapmayacak. ucuz et projesi devam edecek. Bugünden geçerli olmak üzere gübrede 35 üründe yüzde 10 indirim olacak. Sulama ürünlerine yönelik yüzde 10 indirime gidildi. Bugünden geçerli olmak üzere Gübretaş gübrede 35 üründe yüzde 10 indirim olacak. Et ve Süt Kurumu tarafından üretilen 10 kalemde yüzde 10 indirim yapıldı, Atatürk Orman Çiftliği ürünlerine de yüzde 10 indirim yapıldı. Zincir marketler 50 üründe 2 ay yüzde 10 indirim yapacak. Yurt dışında tarımla ilgili çok önemli yatırımcılarla görüşüyoruz. Sıvı ve toz gübre ile yemde yüzde 10 indirim yapıldı. Carrefour, BİM, Şok, Migros, METRO 50 üründe iki ay süreyle %10 indirim yaptı."

Sanayi Bakanı Mustafa Varank
"İşletmelerimizin kullanacakları TL cinsinden kredilerine yüzde 14’e kadar finansman desteği sağlıyoruz. İhracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek veriyoruz. 200 bin dolara kadar olan destekle yaklaşık 3 milyar liralık finansmana erişim imkanı sağlıyoruz. İşletmelerin KOSGEB borcuyla ilgili 30 Haziran'da sona erecek ertelemeyi 3 ay daha uzatıyoruz. KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25’e kadar ilave destek sağlayacağız.  cari açık verdiğimiz, orta yüksek ve yüksek teknoloji ürün gruplarına yönelik yeni ve bütüncül bir yerlileştirme programını ilan edeceğiz. (Cari açığa neden olan ürünler) Yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrımızda, en az 1,5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz. Cari açığı azaltmak için, “Proje Bazlı Teşvik Programı” vasıtasıyla, yüksek katma değerli stratejik üretimi destekliyoruz. Belgelendirme ücretleri, tasarım, marka ve patent tescil hizmetleri için ilan ettiğimiz yüzde 25 indirim, 2019 sonuna kadar devam edecek. Politikalarımızın ortak özelliği, yatırım, üretim ve girdi maliyetlerini düşürmektir. sanayicimizin elini rahatlatarak, üretime teşvik ederek ve özellikle yerli üretimi tüm kaynaklarımızla destekleyerek, enflasyonla mücadeleye katkı sunuyoruz. Enflasyonla mücadelede kalıcı ve sürdürülebilir çözümün yüksek katma değer üreten bir ekonomi olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu yüzden “milli teknoloji, güçlü sanayi” diyerek, bakanlık olarak yol haritaları, yeni destek paketleri ve politikalar üretiyoruz. Açıkladığımız her politikayı kararlılıkla hayata geçiriyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Enflasyonla mücadeleye bu bütüncül bakışla tam destek veriyoruz."

SİVİL TOPLUM VE EKONOMİNİN AKTÖRLERİNDEN DESTEK

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan "MÜSİAD üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır, ekonomi yönetimimizin enflasyonla topyekün mücadele kararını sonuna kadar desteklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi. 

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik "İş dünyası olarak bu programın başarısı için fazlasıyla sorumluluk almaya, görevimizi yerine getirmeye hazırız. Enflasyonun kalıcı olarak sorun olmaktan çıkması gerekiyor. Enflasyonun düşürülmesi için en önemli iki adım, sıkı para politikası ve bunu destekleyecek tasarruf tedbirlerini içeren maliye politikasının sürdürülmesi. Sürdürülebilir güven ortamının dış ilişkilerde değeri bir hayli yüksektir, etkili bir dış politika ekonomimizi fazlasıyla güçlendirecektir." dedi.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın "Bankalar olarak ekonominin finansmanı için kaynak bulmaya ve finans sağlamaya devam edeceğiz. Maliyetlerimizi daha da düşürerek, verimliliğimizi daha artırarak, nominal Faiz hadlerinin daha aşağı seviyelerde oluşmasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Enflasyonla mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şaka mı10 Ekim 2018 12:42

    Raflara yerli üretim etiketi takmakla(hele coco cola nın üstüne yerli üretim etiketi yapmayın komiksiniz) market kampanyası yapmakla( bazı ürünler ile sınırlı bunlar) ne bitmiş ekonomi düzelir nede bu ülke.

  • şaka mı10 Ekim 2018 12:35

    Şaka gibi bir ekonomi bakanımız var.Senaryo geçen yık ki seçim öncesi beyaz esya ve mobilyadaki kampanya ile tıpatıp aynı.Ekonimide bile kampanya yapıyoruz.Sanki işyeri sezon sonu indirimine benziyor.

  • talip uçar10 Ekim 2018 11:59

    BÖYLE BİR UYGULAMA YOK. KAMUOYUNA YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR. HALK OLARAK % 30 FAKİRLEŞTİK. BU HÜKÜMET RESMEN EKONOMİYİ ÇÖKERTTİ.

  • Misafir10 Ekim 2018 09:58

    %10 derken tam anlaşılmıyor, %40 uygulanan faizler %30'a mı düşürülecek, yoksa %4 (oranın yüzde onu) ile %36 mı olacak? Ayrıca Ne farkeder ki %30 faizi de nasıl ödeyecekler

  • nihat10 Ekim 2018 08:45

    artık insan aklıyla dalga geçmeye başladılar. son 2 ay içinde %200 zam gelmiş neredeyse, %10 indirim yapacaklarmış.

  • tolga09 Ekim 2018 21:44

    devlet doları göstererek para basmayı bırakmalı.

  • yunus09 Ekim 2018 21:24

    Ürünlerde kredi faizlerinde %10 indirim yapılacağına göre daha önce doğalgaza elektriğe benzine mazota yapılan zamlarda da %10 indirim yapılacak mı . Bakandan cevap bekliyoruz.