BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAktifbank'ın karı yüzde 123 arttı!----

Aktifbank'ın karı yüzde 123 arttı!

Aktifbank'ın karı yüzde 123 arttı!
06 Haziran 2016 - 15:48 www.finansgundem.com

Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, alışılmışın dışında müşterilere şube dışı kanallarla ulaştıklarını belirtti

Çalık Grubu'nun finans kurumu Aktif Bank'ın Genel Müdürü Serdar Sümer, maliyet kontrolü ve aktiflerin kârlı alanlara kanalize edilmesiyle mart sonunda kârlarını yüzde 123'ün üzerinde artırdıklarını belirterek, gelecek dönemde dijital kanallara odaklanarak bankacılıkla tanışmamış daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Kendilerini kalkınma ve yatırım bankalarından farklı konumlandıran ve daha çok ticari faaliyette bulunan banka (merchant bank) olarak tanımlayan Sümer, Türkiye'de yapılmayan bir bankacılığı yaptıklarını belirterek, "Passolig, ulaşım, fatura tahsilatı gibi faaliyetlerle yaklaşık 4 milyon kişiye temas ediyoruz. Türkiye'de tüm bankacılık sektöründeki toplam müşteri 37 milyon kişi. Neredeyse yüzde 10'una temas etmişiz" dedi.

Dünya'daki habere göre, toplam 8 şubelerinin olduğunu ve müşterilere şube dışı kanallarla ulaştıklarını ifade eden Sümer, "Mart 2015- Mart 2016 arasında kârımız yüzde 123 arttı. Bunu hem aktifimizi daha kârlı alanlara kanalize ederek hem de maaliyet yapımızı düşürerek sağladık. Mesela personel sayımız yüzde 10 azaldı" şeklinde konuştu ve ekledi:

"Ama aynı dönemde kredilerimiz yüzde 20 civarında büyüdü. İhtiyaç kredilerinde sektör yüzde 2 büyürken, biz yüzde 12 büyüdük. PTT kanalı, bayi kredileri, internetten kredi gibi alanları çok etkin kullanıyoruz... İhtiyaç kredisinde, başkasının network'ünü kullandığımız için herhangi bir maliyete katlanmadan çok daha hızlı büyüyebiliyoruz. Sektörde dijital kanallardan verilen her altı krediden birini biz veriyoruz."

'Özkaynak karlılığını artıracağız'

Bu yapılarıyla benzer bankalar arasında özkaynak kârlılığı ve aktif karlılığında birinci sırada yer aldıklarını belirten Genel Müdür Sümer, yüzde 9 civarındaki özkaynak karlılığını da 2017 sonunda yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

"Biz şubesiz yapıyla bir çok kişiye temas etmeyi umuyoruz" diyen Sümer, "Yatırım bankacılığıyla aslında bir çok şey yapabiliyorsunuz. Bir çok banka olduğu yerde duruyor. Bunlar ileri doğru gitmiyorlar. Ama Aktif Bank ile şu anda yatırım bankası lisansının değeri arttı... Yatırım bankacılığı için BDDK'ya da bir çok başvuru var" diye konuştu.

600 milyon lirası spor kredisi

Toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 8 milyar lira seviyesinde olan bankanın 5 milyar lira olan kredilerinde en büyük pay 3.5 milyar lira ile kurumsal kredilerde yer alıyor. Kurumsal kredilerin ise 600 milyon lirası spor kredilerinden oluşuyor. Bankanın bireysel kredi büyüklüğü ise 1.5 milyar lira seviyesinde.

Aktif Bank'ın Mart sonu itibarıyla net kârı da 23.3 milyon lira olarak gerçekleşti.

Portföy yönetim şirketi kuruyor

Sümer, İslam Kalkınma Bankası'nın bir alt kuruluşu olan ICD (Islamic Corporation for the Development of Private Sector) ile Türkiye'de kurmayı planladıkları portföy yönetim şirketinin de kuruluş iznini aldıklarını, faaliyet izninin de 2-3 aya kadar alınacağını ifade etti..

Ortaklıkta ICD'nin yüzde 20, Aktif Bank'ın yüzde 80 payının olacağını belirten Sümer, bunun altında girişim sermayesi yatırım fonu ve KOBİ'lerin finansmanını sağlayacak iki fon kuracaklarını belirtti. Sümer KOBİ için kurulacak fonun 20 milyon dolar sermayeli olacağını, girişim sermayesi fonunun büyüklüğünün de yaklaşık bu seviyelerde olacağını kaydetti.

Sukuk ve varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihraçlarında da bankanın aktif olarak çalıştığını kaydeden Sümer, bunların arasında Eylül'de 200 milyon TL bono ihracı, Temmuz'da da 100 milyon dolar ve 50 milyon euro tutarlarında eurobond ihraçları planlarının yer aldığını söyledi.

Sümer ayrıca, Arnavutlukta faaliyet gösteren Çalık Grubu iştiraki Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) Arnavutluk'un en büyük ve en kârlı bankası olduğunu belirterek "Dolar bazında yüzde 25 özkaynak kârlılığı var. Kıymet problemi yaşıyoruz. Elimizde güzel bir varlık var, iyi bir teklif olursa değerlendirilir" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)