BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAktif fonlar yatırımcı için ne kadar faydalı?----

Aktif fonlar yatırımcı için ne kadar faydalı?

Aktif fonlar yatırımcı için ne kadar faydalı?
01 Eylül 2022 - 18:07 www.finansgundem.com

Ünlü fon yöneticisi Stephen Yiu aktif fonları yöneten fon yöneticilerinin büyük kısmının istifaya çağırdı. Yiu’ya göre pasif fonlar yüksek hedefleri olmayan aktif fonlara göre küçük yatırımcı için daha doğru bir tercih

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder Peter Hargreavse’le birlikte Blue Whale fon yönetimi firmasının kurucularından olan Stephen Yiu aktif fon yöneticilerinin büyük bir kısmının istifa etmesi gerektiğini söyledi. Yiu söz konusu fon yöneticilerinin perakende yatırımcılara getiri sağlamakta başarısız olduğuna dikkat çekti.

Financial Times’ın haberine göre ünlü fon yöneticisi sadece birkaç yüksek hedefli aktif fon yöneticisinin pasif fon alternatiflerine karşı varlıklarını haklı çıkarabilecek düzeyde dikkatle seçilmiş bir portföy tercihi yapabildiğine dikkat çekti. Yui acemi yatırımcılar için pasif fonların iyi bir iş çıkarabildiğini ve daha tecrübeli perakende hissedarların yüksek hedefli fonlar üzerinden daha yüksek getirileri hedefleyebildiğini söyledi.

Yui, “Piyasalarda daha fazla insanın pasif fonlarda yatırım yapmasını, daha fazla yüksek hedefli yöneticinin bulunmasını ve aradaki diğer her şeyden kurulduğumuzu görmek istiyorum. Bana kalırsa bu çok sağlıklı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Ünlü fon yöneticisinin görüşlerine göre, daha muhafazakar bir şekilde yürütülen aktif stratejilerin büyük bir kısmı yok olmalı. Yui bu fonların büyük kısmının büyük yatırım evleri tarafından sunulduğuna da dikkat çekti.

Yatırım platformu AJ Bell'in araştırmasına göre, bu yılın ilk yarısında, aktif fonların sadece yüzde 30'u, yatırım yaptıkları piyasaları izleyen pasif alternatiflerden daha iyi performans gösterebildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aktif yönetilen fonlar doğru piyasa zamanlaması ve başarılı yatırımlar üzerinden elde edilen getirilerle piyasa ortalamalarını geride bırakmayı hedefler. Pasif fonlarsa belirli bir endeks veya sektörü baz alarak bu bölgedeki piyasa hareketlerini taklit eder. Aktif fonlar pasif alternatiflerine göre daha maliyetli bir tercih olmasıyla bilinir. Maliyetlerini karşılaması için pasif fonlardan daha yüksek getiri sağlamaları gerekir.

Yiu, İngiltere'deki aktif yönetim endüstrisinin büyük kısmının, hisse senedi toplama için yeterli personel ayırmadığını ve bir portföyde çok sayıda hisse senedine sahip olarak koruma yatırımı hedefleme eğiliminde olduğunu savunuyor. Kapsamlı araştırma yapmak için zaman eksikliği, fon yöneticilerini cesur yatırımlar yapma konusunda isteksiz hale getiriyor.

Blue Whale firmasında kendi servetindeki 25 milyon sterlini de yöneten 44 yaşındaki Yiu aktif fon yönetimi konusundaki açıklamasında “Yeterli kaynağınız yoksa çok fazla kariyer riski barındırır. Tüm kariyerinizi gerçekten de 25 hisse senedinin arkasına yatırıyorsunuz ve bu yanlış gidebilir” ifadelerine yer verdi.

Blue Whale, Kovid-19 pandemisi sırasında Meta ve Google dahil olmak üzere teknoloji hisselerindeki büyük yatırımlarının başarıya kavuşmasıyla büyük bir ivme kazandı. Fon bu yılın başında yönetimi altındaki 1,2 milyar sterlinle zirveye ulaştı. Teknoloji hisselerinin tersine dönmesi Yiu’nun portföyünde de sert düşüşlere sebep oldu. Morningstar verilerine göre, portföy bu yıl toplam getiri bazında şu ana kadar yüzde 20 oranında düştü.

Yiu şimdilerde ise Alphabet, Meta ve Amazon'daki pozisyonlarını terk etti. Fonun şu sıralarda gelen ABD teknoloji hisselerindeki en büyük pozisyonu ise Microsoft hisseleri. Yiu olası bir resesyon halinde dijital reklamcılık alanındaki şirketlerin savunmasız hale geleceğini öngörüyor. Fon yöneticisi, “Bir durgunlukta ilk kim etkilenecek? Bu reklamcılıktır. Bunu herkes biliyor” ifadelerine yer verdi.

Bir sonraki finansal krizin sorumlusu hedge fonlar olabilir

 

Credit Suisse kaybettiği fonların peşinde

 

GameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)