BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAksiyon filmlerini aratmayan kripto dolandırıcılığı----

Aksiyon filmlerini aratmayan kripto dolandırıcılığı

Aksiyon filmlerini aratmayan kripto dolandırıcılığı
05 Ağustos 2021 - 16:16 www.finansgundem.com

ABD 70 milyon dolarlık kripto para dolandırıcılığı davasını konuşuyor. Hollywood yıldızı Steven Seagal’ın da isminin karıştırdığı tezgahta sahte adam kaçırma ve sahte isim kullanma gibi dikkat çekici detaylar da bulunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD federal savcılığı 20 benzeri kripto para dolandırıcılığı yapan Sırbistan uyruklu bir grubun 70 milyon dolara yakın vurgun yaptığını açıkladı.

Financial News’in haberine göre Hollywood filmlerini aratmayan kripto dolandırıcılığı içerisinde sahte bir kaçırılma hikayesini ve kaybolan milyonlarca doları bulunduruyor. Hikayenin başrolünde de yine bir Hollywood yıldızı olan Steven Seagal var.

Savcılar, dolandırıcılık şebekesinin bir vurgunda yaklaşık 500 yatırımcıya ait değeri 11 milyon dolardan fazla olan nakit ve yerleşik kripto parasını çaldığını iddia ediyor. Kripto madeni operasyonuna yatırım yapacakları hayaliyle kendilerini dolandırıcılık şebekesinin içerisinde bulan kurbanlara 60 ila 90 gün içerisinde yatırdıkları miktarın %200 fazlasını alacakları vaat edilmiş.

Ancak federal savcılar ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) müfettişleri, paranın büyük getiriler elde etmek üzere yatırıma yönlendirilmek yerine, Filipinler'de adı dolandırıcılık iddiaları karışmış olan Sırp-Avustralyalı kökenli Kristijan Krstic tarafından kontrol edilen denizaşırı hesaplara aktarıldığını söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen hafta, dolandırıcılığın paravanı olarak görev yapan 55 yaşındaki Kaliforniyalı özel dedektif John DeMarr dolandırıcılığın yürütülmesine yardım ettiği ve 2 milyon doları cebe attığı suçlamalarını kabul etti. DeMarr bu 2 milyon doları Porsche ve BMW otomobil almak, 1 milyon dolardan fazla olan borcunu ödemek ve Seal Beach'teki evinin lüks bir tadilatını finanse etmek için kullandığını itiraf etti.

4 Ocak 2022 itibariyle DeMarr 5 yıllık hapse mahkum edilecek.

Tezgah görünenden daha büyük

Şubat ayında DeMarr hakkındaki iddianamenin açıklanmasından günler sonra, Teksas'taki federal savcılar Krstic ve diğer 15 sanık hakkında daha geniş çaplı bir iddianamesini hazırladılar. İddianamelerdeki suçlamaların çoğu Sırp uyruklu kimselerin banka dolandırıcılığı ve kara para aklama suçlarıyla ilgili. Sırp çetesi yatırımcıları 70 milyon dolara zarara uğratan 20 kadar benzeri kripto para dolandırıcılığını yürütmekle suçlanıyor. SEC, Krstic'in Sırbistan'da gözaltında olduğuna inandığını, ancak tam olarak nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

SEC müfettişleri DeMarr’ın kripto para madenciliği, ticareti ve dijital varlık ticareti hizmetleri sağlayan bir çevrimiçi yatırım platformu Start Options’ı kurmak için 2017’de Krstic ile güçlerini birleştirdiğini belirtiyor. Müfettişlerin açıklamalarına göre, Krstic daha önce Avustralya’da ve Kanada’da saadet zinciri yürüttüğü gerekçesiyle suçlu bulunduğundan Felix Logan takma adını kullanarak Start Options’ın baş finans sorumlusu olmuş.

DeMarr’ın avukatları dolandırıcılık tezgahının ilk bir yılı boyunca müvekkillerinin Krstic’in gerçek kimliğini bilmediğini iddia ediyor.

Görünüşte Çin’de dev bir kripto madenciliği çiftliği işlettiklerini iddia eden dolandırıcılık şebekesi iki ay içerisinde yatırılan paraya bağlı olarak %25 ile %200 arası getiri sağlayacakları kandırmacasıyla kurbanları tezgahın içine çekmiş. Savcılar, yatırımcıların sahte belgelerle paralarının değerlendiği yönünde kandırıldığını ve aslında paranın hiçbir yere yatırılmadığını belirtiyor.

İki ay sonrasında ise yatırımcılar paralarını sorduğunda ise dolandırıcılar paranın Bitcoiin2Gen(B2G) olarak bilinen yeni bir kripto para biriminin halka arzında kullanıldığını söylemişler. Dolandırıcılar bu kripto para biriminde yatırım yaptıkları her coin için ek bir coin alacaklarını vaat etmişler. SEC dolandırıcıların yatırımcılara paralarını istedikleri zaman çekebileceğini söylediklerini ancak paralarını hiçbir zaman geri vermediklerini belirtiyor.

Müfettişler, DeMarr'ın daha sonra sahte kripto para lansmanıyla ilgili basın bültenleri ve teknik incelemeler hazırlanması için lisansını kaybetmiş eski bir avukatı işe aldığını ve lansman metninin çoğunun diğer başarılı kripto para lansmanlarının teknik incelemelerinden kopyalandığını söylüyor. SEC, DeMarr'ın yatırımcılara yeni kripto para biriminin 8 bin kat getiri sağlayacağını vaat ettiğini belirtiyor.

Steven Seagal’ın tezgaha girişi

Hollywood yıldızı Steven Seagal, sahte kripto para B2G’nin reklam yüzü olarak öne çıktı. Aksiyon filmleriyle bilinen Seagal, “Zen Ustası Steven Seagal Bitcoiin2Gen’in Marka Elçisi Oldu” başlıklı bir basın bülteninde yer alıyor. Basın bülteninde Seagal’ın yeni para birimlerinin yatırımcısı olduğu ve B2G’nin halka arzını ‘tüm kalbiyle’ onayladığı belirtiliyor. Seagal ayrıca Facebook’taki 7 milyon takipçisine ve Twitter’daki 100 bin takipçisine B2G’nin vaat ettiği fırsatları kaçırmamaya çağırdı.

SEC, reklamlar sırasında söylenmeyen şeyin Seagal'a sözcü olması için para ödenmesi olduğunu açıkladı. Hollywood yıldızı harcadığı zaman için 250.000 dolar artı 750.000 dolar değerinde B2G sözü alarak kampanyaya katılmış.

Seagal anlaşma sürecinde yaptığı açıklamada, "şirketin iyi niyetleri" hakkında şüpheleri olmaya başladığında verdiği desteği geri çektiğini açıklamıştı. Seagal daha sonra 250.000 dolarlık ücretin sadece bir kısmının kendisine ödendiğini söyledi.

Hollywood yıldızının menajeri konuyla ilgili yaptığı açıklamada Seagal’ın ‘diğer herkes gibi dolandırıldığını’ ve bu olayın ‘Steven için kötü şans ve kötü zamanlama’ olduğunu belirtti.

SEC tarafından yapılan şikayetlere göre, B2G lansmanı için toplamda 7,2 milyon dolar toplandı.

Mart 2018'de Logan (Krstic) ve Seagal'ın şirketten ayrılacağı açıklandığında, yatırımcılar paralarını geri için yaygara koparmaya başladılar. Müfettişler, Krstic'in kısa bir süre sonra kontrol ettiği hesaplardaki yaklaşık 7 milyon dolarla tamamen ortadan kaybolduğu belirtiyor.

Savcılar, yatırımcıların ardı ardına gelen şikayetleri üzerinde, DeMarr'ın şirketin Rus girişim fonları tarafından satın alındığına dair asılsız bir bilgi aktardığını belirtti. DeMarr daha sonra yatırımcılara B2G paralarının kullanımını ve satışını sağlamak için Karadağ'a gideceğini ve herkesin parasını geri alacağını söyledi.

Kısa bir süre sonra şirket, DeMarr'ın Karadağ'da saldırıya uğradığını ve ortadan kaybolduğunu ve mahkeme belgelerine göre yatırımcıların kendisiyle iletişime geçmeye çalışmaktan vazgeçmeleri gerektiğini belirten çarpıcı bir duyuru yayınladı. Gerçekte ise DeMarr Kaliforniya'daki evinde saklanıyordu.

Geçen Şubat ayında, DeMarr New York'un doğu bölgesinde federal jüri tarafından menkul kıymet dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmakla suçlandı ve gözaltına alındı. Müfettişler, B2G dolandırıcılığından elde edilen 4 milyon dolardan fazla paranın hala bulunamadığını söylüyor.

Dolandırıcılığı ihbar etmek için 7 saat hatta bekledi

 

Kirli çamaşırlar ortaya döküldü

 

Jörg Ambrosius: Kripto para piyasasına düzenleme an meselesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)