BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAKP'li vekil isyan etti: Yangınlar arttı, rekor seviyede ağaç kesiliyor----

AKP'li vekil isyan etti: Yangınlar arttı, rekor seviyede ağaç kesiliyor

AKP'li vekil isyan etti: Yangınlar arttı, rekor seviyede ağaç kesiliyor
01 Haziran 2022 - 13:28 www.finansgundem.com

Orman yangınları ve ağaç kesiminde rekora gidildiğini söyleyen AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'i çok sert eleştirdi.

Eski Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürü, AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, TBMM’deki toplantıda orman yangınları ile ilgili dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi.

Sözcü'den Veli Toprak'ın aktardığına göre KİT Komisyonu’nda TİGEM raporu görüşülürken söz alan Nevzat Ceylan, TİGEM Yönetim Kurulu Üyesi ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'i hedef alarak şunları kaydetti:

Aslında konu, TİGEM'i dolayısıyla ilgilendiriyor ama bunu da açıklamak zorundayım. Değişik ortamlarda dile getirdim. Fakat bu konularla ilgili hâlâ yapılan yanlışlıklar devam ettiğini dile burada dile getiriyorum. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey aynı zamanda TİGEM Yönetim Kurulu üyesi. 2017 yılından bu yana Genel Müdürlük görevine devam ediyor.

BU DÖNEMDE AĞAÇ KESİMİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

"Bu dönemde odun üretimi rekor seviyesine ulaştı, vatandaşın anlayacağı şekilde ağaç kesimi. 2017 yılında 18,5 milyon metreküp olan odun üretimi, 2020 yılında 28,5 metreküpe çıkarıldı, 2021 yılında 35 milyon metre küpü aştı. Artış yüzde 100. Bu rakama, geçen yıl yanan rekor orman yangınlarının elde edilen odun üretimi de dâhil değil, onun ne kadar olduğunu Genel Müdür bilir."

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ YETERLİ POLİTİKA GELİŞTİRİLEMEDİ

"Ülkemiz ormanlarının sadece yüzde 40'ında üretim yapılıyor. Odun üretimi, tarda yüzde 40'ında yapıldığı için ülkemizde 4 metreküpü aşıyor, hâlbuki dünya ortalaması 0,8 metreküp. Avrupa ortalaması 2,5; Kanada 0,47; Rusya 1,1 civarında metreküpte üretim yapıyor. Ama biz onlardan fazla üretim yapıyoruz. Bu haliyle dünyada odun üretiminden ve ormanlarımızın yıllık servet artışından fazla üretim yapılmaktadır. Yani ağaç kesilerek rekorlara koşulmaktadır.

Küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ve dünyanın en önemli yüksek alanlarından olan ormanlarımız için maalesef küresel iklim değişikliğiyle ilgili yeterince bir politika geliştirilememiş ve klasik statükocu ormancılık faaliyetlerinin devam ettiğine de şahit oluyoruz."

DOĞAL ORMAN ALANLARIMIZ YOK EDİLİYOR

"İç Anadolu Bölgesi'nde bile ‘doğal gençleştirme' adı altında ormanlarda tıraşlama kesimi yapılmaktadır. Bu alanlarda başarılı olması mümkün olmayan doğal gençleştirmeyle doğal orman alanlarımızın yok olmasının önü açılmaktadır. Havzalarda bile yoğun ağaç kesilerek odun üretimi yapılmaktadır. Bu üretimle ormanlar, su tutma özelliğini önemli oranda kaybettiği için özellikle Karadeniz Bölgesi'nde büyük sel felaketleri yaşanmıştır. Geçen yıl Kastamonu Bozkurt'ta yaşanan sel felaketinde görüldüğü gibi…"

ORMANLARI KORUMUYOR AMA MADEN İZNİ VERİYORLAR

"Orman ürünleri tüm dünyada stratejik bir ürün olarak kabul edildiği için hem üretimi kısıtlanmış hem de yurtdışına ihracatında kısıtlamalara gidilmiştir. Ülkemizde maalesef bu durum da tersine bir yol izlendiği görülmüştür. Ülkemizde ormanları koruma alanlarımız dünya ortalamasının çok altındadır.

Özellik arz eden bir orman alanının koruma statüsüne kavuşturulmasına Orman Genel Müdürlüğü izin vermezken, aynı duyarlılığı maden iznini verirken göstermemektedir. Eskiden orman teçhizatı, ormanları orman köylüsünden korurken, artık orman köylüleri ormanlardaki ağaç kesiminden dolayı orman teşkilatından ormanları korumak için ciddi mücadele vermektedir."

HİÇBİR ŞEY GEÇEN YILKİ YANGINLARIN MAZERETİ OLAMAZ

"Orman yangınları bir afettir, mücadelede liyakat, tecrübe, heyecan, araç gereç ve hazırlık son derece önemlidir. Büyüyen her yangın da geç müdahalenin önemli olduğu unutulmamalıdır. Elbette küresel iklim değişimi ve meteorolojik olaylar da yangının büyümesine vesile olmaktadır ama hiç bir mazeret geçen yıl yaşanan, tarihimizin en büyük yangınlarının mazereti olamaz."

LİYALAT VURGUSU: 5 YILDIR GENEL MÜDÜR GÖREVDE

"Nitekim, bizzat şahit olduğum bir yangına, bir saatten daha uzun sürede müdahale edildiği için yangın büyümüş ve kontrol altına alındığı düşünüldükten sonra dahi tekrar yangın alevlenerek yanan alan kadar orman alanı yanarak yaklaşık bin hektar orman kül olmuştur. Bu rekor orman yangınlarının yaşanmasında ve diğer bahsettiğim konularda, Genel Müdürü Bekir Karacabey'in beş yıldır görevde olduğu dönem olduğunu da özellikle hatırlatmak istiyorum."

Dalaman'da orman ve makilik alanda yangın

Bolu'da orman yangını

Fethiye'de yıldırım düştü, orman yangını çıktı

Mersin ve Muğla'da orman yangını

İzmir'in iki ilçesinde orman yangını

Muğla'da orman yangını!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)