Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM
Bireysel Emeklilik Sistemlerinde kullanılan yatırım fonlarının yönetimi için geliştirdikleri Akıllı BES platformu ile dikkat çeken Onur Yurtsever, yaptığı projeye o kadar inanmış ki 15 yıllık finans kariyerini, hayalini gerçekleştirmek uğruna bir çırpıda son vermiş. Yurtsever, “Eğer başarılı olamasam en kötü ihtimal annemin yemeklerini yerim” diyor.
Özyeğin Üniversitesi’ne doktora için başvuran Yurtseven heyecanlı, kıpır kıpır, zehir gibi bir genç. Üniversiteden aldığı moral desteği, arkasından TUBİTAK, KOSGEB hibeleriyle yoluna son hız devam etmiş. Sonunda da Akillibes.com’u hayata geçirmiş. O kadar iddialı ki, “BES’in hak ettiği yere gelmesinde elimizden geleni yapacağız” diyor. Sadece beş dakikanızı ayırıp 56 yaşına kadar hiçbir şey yapmayacaksınız diyen Yurtsever’e göre bu sistem herkesi acayip mutlu edecek.
Onur Yurtsever, iki arkadaşıyla çıktığı Akıllı BES serüvenini finansgundem.com’a anlatıyor…
“BES’İN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİNDE ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
-Platformu kurmak nereden aklınıza geldi? Neden Akıllı BES? Bundan kimler faydalanacak?
Onur Yurtsever: Bir inovasyon bir yenilik için risk almanız gerekiyor. Bende Özyeğin Üniversitesi’ne doktora için başvurdum. Bölümüm tasarım, teknoloji, toplum. Bu bölüm bir tek Türkiye’de Özyeğin Üniversitesi’nde var. Sonra hayalim olan projem Akıllı BES’ten bahsettim ve beni acayip desteklediler. İşte ben bir risk alarak, masanın öbür tarafına geçmek için istifa ettim. Başarılı olamasam da en kötü ihtimal annemin yemeğini yerim dedim. Ben böyle düşünüp hayalimin peşinden koşunca inanın bir şekilde size kapılar açılıyor. TUBİTAK doktora bursu kazandım. Ardından İTÜ Teknokent’te bir şirkete danışmanlık yapmaya başladım. Bunun üzerine geçen ay TUBİTAK Ar-Ge ve Yenilikçi Destek Programı’na kabul edildik ve 150 bin TL hibe kazandık. Daha yeni bir haber geldi, KOSGEB’in genel pazarlama desteği olan 150 bin TL hibeyi almaya hakkımız oldu. Türkiye’de her türlü olumsuzluğa rağmen güçlü ve ayakta durabilen bir ülke. Bu bizim gücümüzü gösteriyor. Ve ben de bu sistemin bütün desteklerini alıp sonuna kadar objektif ve samimi bir şekilde kullanmaya çalışıyorum.
Bakın Türkiye’de devlet tabanlı iki tane süper sistem var. Bir e-devlet ki dünyada örneği çok az. Bir de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES). Devlet katkısının olduğu, bu kadar devletin desteklediği ve insanların gerçekten geleceği için yatırım yapabileceği bir sistem. Ama nedense burada bir sorun var. Bizler bu sorunun ne olduğunu bulduğumuzu düşünüyorum. BES’in hak ettiği yere gelmesinde elimizden geleni yapacağız. Ben inandığım projelerin peşinde koşarım ve BES’e çok inanıyorum. Onun içinde BES için çok özel bir uygulama geliştirdik. Bu benim tamamen doktora tezimden çıktı. Kullanıcıya önem ve değer veren bir uygulama olan akillibes.com. Akıllı kelimesiyle BES’i yan yana koyduğumuzda insanların yüzünde bir gülümseme gördük. İşte akillibes.com platformu böyle doğdu.
Akıllı BES ile bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kullanıcı kolaylığı sağlayan, hızlı ve kolay; kişiye özel akıllı yatırım tavsiyelerinin verileceği ve daha iyi bilgilendirilmiş finansal kararların alınacağı bir FinTech (Finansal Teknolojiler) hizmet platformu sunmaktayız.
Emeklilik Sisteminde yılda 6 kez fon dağılım değişiklik hakkımız bulunuyor ve biz bu hakların doğru kullanılmasını sağlayan özel bir finansal algoritma geliştirdik. Böylece fon dağılım değişiklik haklarının kullanılarak getirilerin optimize edilmesini sağlayan bir yazılım olarak Akıllı BES’i geliştirdik. Sonuç olarak Akıllı BES’i tüm insanlar görsün, faydalansın istiyoruz. Asıl en önemlisi insanların getirilerini artıran bir sistem.
Kısaca sistemi anlatmam gerekirse, sadece beş dakikanızı ayırıp 56 yaşına kadar hiçbir şey yapmayacaksınız. Bu sistem sizi acayip mutlu ediyor ve getirisi de zaten uzun vadede olduğu için yüzde 50’den fazla. Yüzde 50’den fazla demek şu, yüzde 100 kazandığınız getiriyi yüzde150’ye çıkartıyor. Zaten sizin yatırdığınız fonların bir şekilde getirisini artırmaya çalışıyoruz.
Şu anda akillibes.com yayında ve oldukça olumlu tepkiler alıyoruz. Sistemimizi yavaş yavaş emeklilik şirketlerine anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu sistemi herkes kullansın istiyoruz. Bakın biz küçük bir startup’ız ve bütün sisteme dokunmak istiyoruz. Özelikle şunu söylemek istiyorum, biz portföy yönetimine bir alternatif yaratmıyoruz. Biz diyoruz ki, Türkiye’de 18 tane emeklilik şirketi var ve bazı piyasa şartlarından dolayı getirileri düşüyor. Onun içinde dışarıdan Ar-Ge inovasyon desteği alarak bir yol kat edebilirsiniz dedik ve bir şirketin 3 yılda yapacağını 3 ayda yapabiliyoruz.
Şu ana kadar iki bireysel emeklilik şirketiyle görüşebildik. Çünkü üst yönetimlere ulaşmak çok zor. Ürünümüze aldığımız tepkiler çok olumlu ve ben bunu herkesin kullanmasını istiyorum.
Şimdi şöyle düşünün, piyasanın değeri 70 milyar TL ise biz bunun yüzde 50’sini optimize ediyorsak, ortalama getirisi yılda yüzde 30 olsa ki biz sisteme 3-5 milyar TL daha fazla para gelmesini sağlayacağız. Pasta büyüyor bir risk alınmıyor. O zaman bunun üzerinden emeklilik şirketlerinin geliri artacak ve müşterinin geliri artacak. İkincisi ise, emeklilik şirketlerinin işlem maliyetleri düşecek. Şu anda bu taraz akıllı tavsiye veren ve bu tavsiyesini her müşteri için değiştiren böyle bir platform yok.
“BİZİM ÜRÜNÜMÜZ BİR TÜRK MALI“
-Dünyaya açılmak gibi bir hedefiniz var mı? Varsa hangi ülkeler öncelikli olacak?
Onur Yurtsever: Tabi ki dünyaya açılmak en büyük hedeflerimizden biri. Aslında bizim sitemimize yurt dışı pazarları daha uygun. Neden derseniz? Türkiye’de 350 tane emeklilik fonu varken yurt dışın da 25 bin tane var. Şimdi 25 bin taneden ben zaten algoritmam sayesinde daha iyisini bulabilirim. Ama bizim ürünümüz bir Türk malı. Ve bu Türk malı Avrupa’ya açılacak. Tek zorluğumuz başlangıçta bunu herkese ulaştırmak ve anlatmak.
“15 SENEDİR FİNANS VE YATIRIM SEKTÖRÜNÜN İÇİNDEYİM”
-Hikayenizi anlatır mısınız?
Onur Yurtsever: Yaklaşık 15 senedir finans ve yatırım sektörünün içindeyim diyebilirim. ODTÜ Kamu Yönetimi mezunuyum. Sektöre Garanti Bankası’nda başladım. İki sene Amsterdam’da çalıştım ve aynı anda İngiltere’de Finans masteri yaptım. Amsterdam’dan döndükten sonra da TSKB’yle tanıştım ve TSKB Portföy yönetiminde bizzat fon yönettim. Yatırım Finansman Menkul Değerler arkasından ING geldi. Varlık yönetimi, özel bankacılık, yatırım bütün hepsinin içindeyim.
“40 YILLIK TECRÜBEMİZ VAR”
-Ekibinizde kaç kişi var?
Onur Yurtsever: Biz üç ortağız. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Abdurrahman ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu Orhan. Bakın bizim toplam 40 yıllık tecrübemiz var ve ortalama yaşımız 35. Sağ olsunlar arkadaşlarım bana inandılar ve biz inandığımız bir yola çıktık. Şimdi dört kişi olmaya çalışıyoruz ve inanın iyi bir yere doğru da gidiyoruz.
Selam Onur. Beni "Ebru Karagül Bireysel Emeklilik" deyip internette bulabilirsin. Tv de birkaç canlı yayınım var aynı zamanda BES acentem var. Projenizi merak ediyorum,okeye 4. olabilirim 😊
sitesinde de yeterli tatmin edici bilgi yok, ucmaz bu girisim
hiç bir şey anlatmadın ki
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.