BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAkdeniz'den üç ülkenin turizm karnesi----

Akdeniz'den üç ülkenin turizm karnesi

Akdeniz'den üç ülkenin turizm karnesi
04 Kasım 2022 - 06:03 www.finansgundem.com

Akdeniz ülkelerinden Türkiye, Yunanistan ve İspanya'nın turizm gelirleri ve ziyaretçi sayıları hakkında veriler paylaşıldı.

Ülkelerin turizm gelirini artırmalarının, ziyaretçi sayısından daha önemli olduğu ve turizm hakkındaki planlamalar yapılırken bu durumun esas alınması gerektiği ifade ediliyor.

Ziyaretçi sayısındaki artış ile turizm gelirindeki artışın genellikle karşılaştırıldığı Akdeniz bölgesinin üç ülkesi; İspanya, Türkiye ve Yunanistan’da bu noktada iki farklı gelişme yaşanıyor.

İspanya’da elde edilen turizm gelirindeki artış oranı gelen ziyaretçi sayısındaki artış oranından daha yüksek.

Türkiye ve Yunanistan’da ise elde edilen turizm gelirindeki artış, ziyaretçi sayısındaki artıştan daha düşük.

Bu yılın ilk üç çeyreğinde (Ocak-Eylül) Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artarken ziyaretçi sayısındaki artış yüzde 67’de kaldı.

Yunanistan’da ziyaretçi sayısı yüzde 121 artarken turizm gelirindeki artış yüzde 92’de kaldı.

İspanya'nın turizm gelirindeki artış %362

Buna karşılık İspanya’nın 2022 yılının ilk sekiz ayında (Ocak-Ağustos) ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artarken bu dönemde elde edilen turizm gelirindeki artış yüzde 362 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) turizm ile ilgili hesaplama yöntemini değiştirmesi ile turizm geliri kâğıt üzerinde yüzde 20 artmış görünecek. Dünya'nın haberine göre, sektör temsilcileri TÜİK’in hesaplama yöntemini değiştirip telefon eğitim vs. gibi harcamaları turizm geliri içine almasının bir hesaplama yöntemi olabileceğini ancak bunun sorun çözüm olmadığını, çözümün gelen turistin yaptığı harcamayı artıracak ürünler geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

TÜİK hesaplama yöntemini değiştirdi, turizm geliri yüzde 68 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplama yöntemini değiştirmesiyle turizm geliri kâğıt üzerinde arttı. Yeni hesaplama yöntemine göre dokuz aylık turizm geliri yüzde 68 artarak 21 milyar dolardan 35 milyar dolara yükseldi.

TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalar arası Kart Merkezi işbirliğiyle yapılan çalışmalarla turizme ilişkin istatistikleri değiştirdi. “Güncelleme” adıyla yapılan değişiklik ile; paket tura konu olan geceleme sayısı, sağlık turizmi harcamaları, eğitim gören öğrencilerin ödediği harçlar, kredi kartı ve bavul ticareti verileri turizm gelirleri içine alındı. Bu hesaplama yöntemiyle turizm gelirleri yıllık ortalama yüzde 20 artmış oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)