BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAkbank 2013/12 dönemi karını açıkladı----

Akbank 2013/12 dönemi karını açıkladı

Akbank 2013/12 dönemi karını açıkladı
05 Şubat 2014 - 18:33 www.finansgundem.com

Akbank, 2013 yılında yüzde 33’ün üstünde büyümeyle 148 milyar TL’ye yükselttiği toplam krediler yoluyla Türk ekonomisine sağladığı desteği sürdürdü

Bankanın 2013 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Global ekonomi 2013 yılında 2 farklı dönemden geçti. Ocak-Mayıs arası dönemde Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkede faizler tarihi düşük seviyeleri gördü. Aynı dönemde gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerinin sürdüğünü gördük. Ancak Amerikan Merkez Bankası’nın ilk defa Mayıs ayında varlık alım programında azaltıma gideceğinin sinyalini vermesi uluslararası sermaye akımlarının yönünü etkiledi. Büyüme beklentilerinin gelişmiş ülkeler lehine değişmesi ve Amerikan Merkez Bankası’nın Aralık’taki kararıyla varlık alım programında ölçülü şekilde azaltıma başlaması gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarına yol açtı. Bu da aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarını olumsuz etkiledi. Zor bir yıl olmasına rağmen 2013’te bankamızın aktifleri 2012 yıl sonuna kıyasla yaklaşık yüzde 20’lik bir büyümeyle 195 milyar TL’yi geçti. Ayrıca aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yüzde 33’ün üzerinde bir artışla 148 milyar TL’ye yükselttik.” dedi.

Açıklamalarında Akbank’ın 2013 yılında 4 milyar 64 milyon TL brüt kâr elde ettiğini kaydeden Binbaşgil, “Brüt kârı üzerinden 987 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank’ın konsolide net kârı 3 milyar 77 milyon TL oldu.” dedi.

“KOBİ ve kurumsal kredilerimizle reel sektörümüze sağladığımız desteği yaklaşık 77 milyar TL’ye yükselttik
İstihdam yaratan ve ihracat odaklı büyüyen KOBİ’lerin Türkiye’nin büyüme performansı için kritik önem taşıdığını kaydeden Binbaşgil, “Ülkemizin uluslararası ticaretteki payını yükseltmek için KOBİ’lere ve şirketlere verilen desteğin arttırılması gerekiyor. Akbank olarak KOBİ’lerimiz ve şirketlerimizin faaliyetlerini büyütmeleri, uluslararası pazarlarda daha iyi rekabet edebilmeleri için onlara en avantajlı koşullarda finansal destek sağlamaya devam ediyoruz. KOBİ ve kurumsal kredilerimiz yoluyla sağladığımız desteği yüzde 31 büyüterek yaklaşık 77 milyar TL’ye çıkardık.” dedi.

“Tüketici kredilerimizle sağladığımız desteği yaklaşık 28 milyar TL’ye çıkardık”
Akbank olarak daha da müşteri odaklı şekilde büyümeyi sürdürdüklerini vurgulayan Binbaşgil, “Kredilerimizin aktifler içindeki payını artırmaya devam ediyoruz. 2013 yılında tüketici kredilerimizle sağladığımız desteği yaklaşık 28 milyar TL’ye yükselttik.” dedi.

“Yüzde 1,4 seviyesindeki takipteki kredi oranımız sektörün en düşük oranlarından biri
Akbank’ın etkin risk yönetimi ile her türlü ekonomik konjonktüre hazırlıklı olduğunu kaydeden Binbaşgil, “2013 yılında büyümemizi sürdürürken bu büyümeyi risk yönetiminden taviz vermeden, sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla yüzde 1,4 seviyesindeki takipteki kredi oranımız bu yaklaşımımızın bir yansıması. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahibiz.” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yaklaşık yüzde 196 oranında karşılık ayırdığının altını çizdi.

“Toplam mevduatlarımız yüzde 24 artışla 112 milyar TL’nin üstüne çıktı”
Düzenledikleri kampanyalar, eğitimler ve kullanıma sundukları finansal ürünlerle tasarruf oranının yükselmesi için katkı sağladıklarını vurgulayan Binbaşgil, “Toplumumuzdaki tasarruf algısını güçlendirmek ve tasarrufu tabana yaygınlaştırmak için başlattığımız, ‘Ekonominin Kahramanları’ isimli tasarruf seferberliğimizi sürdürüyoruz. 200’e yakın Akbanklı gönüllümüzün desteğiyle 2013 yılında farklı illerimizde 11.500 öğrencimize tasarruf eğitimi verdik. Bu yıl eğitimlerimizle, 18 bin’e yakın öğrencimize daha ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Yatırımcıların ve müşterilerin tasarruflarını artırmaya teşvik eden çalışmalarının Akbank’ın mevduat yapısını daha da güçlendirdiğini belirten Binbaşgil, toplam mevduatlarının yıl içinde yüzde 24 büyümeyle 112 milyar TL’nin üstüne çıktığını söyledi.

“Uluslararası borçlanma işlemlerimizle maliyetleri aşağıya çektik”
Mart ve Ağustos’ta imzaladıkları sendikasyon kredileri ile yurtdışı borçlanma maliyetlerini aşağı çektiklerini kaydeden Binbaşgil, “Yılın ilk çeyreğinde, işlem tarihi itibarıyla Türk bankacılık sektöründe son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisine imza attık. Yıl içinde Türkiye’den uluslararası piyasalara yapılan ilk TL cinsinden tahvil ihracını gerçekleştirdik. Bu tahvil ihracımız bir Türk kuruluşu tarafından gerçekleştirilmiş ilk TL cinsi Eurobond işlemidir. Başarılı işlemlerimizle 2013 yılında da ekonomimize ve reel sektörümüze daha uygun maliyetlerle finansman kaynağı sağlamaya devam ettik.” dedi.

“2013 de ödül ve başarılarla dolu bir yıl oldu”
Akbank’ın başarılı performansının yurtiçi ve yurtdışında farklı platformlarda takdir gördüğünü kaydeden Binbaşgil, “2013 yılında The Banker, Euromoney, World Finance ve Global Banking & Finance Review, Akbank’ı ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçti. The Banker ayrıca bankamızı teknoloji ve inovasyonda dünyanın en iyi bankaları arasında gösterdi. Bunun yanında, yıl içinde 70’in üzerinde seçkin yurtiçi ve yurtdışı ödül kazandık.” dedi.

“Akbank Türkiye’nin En Değerli Banka Markası”
Akbank’ın yüksek marka gücünü arkalarında hissettiğini belirten Binbaşgil, “Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014’ araştırmasında üst üste 3. defa ‘Türkiye'nin En Değerli Banka Markası’ olduk. Ayrıca dünyanın en değerli banka markalarının bulunduğu sıralamada 95. sırada yer alarak önemli bir başarıya da imza attık. Markamızdan aldığımız güçle ülkemiz için daha da iyisini yapmak için çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Akbank’ın Türkiye'nin en müşteri odaklı, yenilikçi, modern ve değerli kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Binbaşgil, “Bankamızı Türk bankacılık sektörüne örnek yeni başarılara taşımak için büyük bir motivasyon ve enerjiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yolda en büyük güvencemiz bankamızı bugünlere taşıyan çalışanlarımızdır. Başta çalışanlarımız olmak üzere bizlere destek olan ve güvenen tüm müşterilerimize ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analiz06 Şubat 2014 00:49

    Yillar once oldugu gibi kar'da Garanti'yi geride birakti. Ozverili calisanlarini kutlarim. Bu gucu ile zaten geride kalmasi olagan disiydi...

  • tarık05 Şubat 2014 22:05

    Kar şahane,,daha ne olsun.

  • Borsacı05 Şubat 2014 20:44

    Rakamlar doğru ise aslında böyle bir sarsıntı yine ucuz atlatılmış. Bankalar kepeng indirmedi. İleride daha da sağlam olurlar, her türlü komploya dayanırlar. Yalnız artık perakende kredilere dikkat etmek lazım. Cep telefonu, araba v.s yerine evlilik, eğitim v.s. geri dönüşü olan krediler vermeleri lazım.