BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAk Portföy’den Japonya’ya fon çıkarması----

Ak Portföy’den Japonya’ya fon çıkarması

Ak Portföy’den Japonya’ya fon çıkarması
01 Ekim 2013 - 11:01 www.finansgundem.com

Ak Portföy Türkiye para piyasasını dünyanın en yüksek tasarruf oranına sahip ülkesine açıyor...

FINANSGUNDEM.COM
Ak Portföy’den Japonya’ya fon çıkarması… Türkiye portföy yönetimi sektörü açısından çok önemli uluslararası bir gelişmeyi kamuoyuna duyurmak amacıyla bu sabah Bebek Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında Ak Portföy Japonya bombasını patlattı.  Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler,  TL cinsi para piyasası fonu ile dünyanın en yüksek  tasarruf oranına sahip ülkelerinden biri olan Japonya’da fon pazarına girdiklerini söyledi, “Fonomuzla hedefimiz 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak” dedi. Ak Portföy yönetimindeki fon, Sompo Japan Nipponkoa Asset Management’in kuruculuğu ile Türkiye para piyasasını Japonya pazarına açıyor…
Japonya'nın dünyada tasarruf oranlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisi olduğunu aktaran Keler,portföy yönetimi alanında cazip bir pazar olduğunu, yaklaşık 800 milyar dolarlık varlık büyüklüğü ile dünyadaki 8. büyük varlık yönetim fonu pazarı olduğunu dile getirdi.
Japon halkına Japonya'daki getirilerin yetmediğini vurgulayan Keler, bu nedenle ağırlıklı olarak gelişmekte olan pazarlara yatırım yaptıklarını ifade etti.
Japon yatırımcıların özellikle TC Hazine'sinin ihraç ettiği ürünlere rağbet gösterdiğini vurgulayan Keler, sözlerine şöyle devam etti:
"Kurduğumuz ilişkiler sayesinde 30 Eylül'de bir fonun yöneticisi olarak seçildik. Fonun kurucusu Sompo Japan Nipponkoa Asset Management. Söz konusu ürün dış sermayenin ülkemize gelmesini sağlayabilecek bir ürün. Fon, Japon yatırımcılara TL cinsi faiz enstrümanlarına ve Türk piyasalarına yatırım yapma imkanı sağlıyor. Fon sadece Japon yatırımcılara ve Japonya'da satılacak. TL cinsi enstrümanlar derken; kamu hazine bonoları, devlet tahvilleri, özel sektör bonoları, repo ve mevduatı kastediyorum. Bugün itibariyle 8 dağıtım kanalı üzerinden satılacak. Fonun 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz."

 "Fon kısa vadeli yatırımlar üzerine kuruldu"
Keler, söz konusu fonun kısa vadeli yatırımlar üzerine kurulduğunu söyledi.
Yatırım vadesinin 1-2 ay olduğu bilgisini veren Keler, Türkiye'nin nominal faizlerinin görece yüksek olduğunu, bunun da Japon yatırımcıların dikkatini çektiğini dile getirdi.
Bugün itibariyle 10 milyar lira civarında bir varlık yönettikleri bilgisini veren Keler, bu rakamla yüzde 17'lik pazar payına sahip olduklarını kaydetti. Daha önce Lüksemburg'da da fon kurduklarını anımsatan Keler, Japonya'daki fonun Türkiye'ye yönelik para piyasası olarak kurulan ilk fon olduğunu dile getirdi.
Söz konu fonun 2 getirisi olduğunu belirten Keler, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bir tanesi faiz tarafı. Yüksek Faiz Türkiye'de, düşük faiz Japonya'da. Aradaki carry trade diye adlandırdığımız fırsattan yararlanma. Diğeri ise kur tarafı. Kurun zayıflaması veya kuvvetlenmesi söz konusu olabilir. TL kuvvetlenirse Japon yatırımcılar çifte kazanç kazanır, TL zayıflarsa Japon yatırımcılar kur riskini alıyorlar burada. Ama burada faiz tarafı daha baskın oluyor. Bu arada fonda günlük giriş çıkış yapılabilecek. Kısa vadeli olduğu için pozitif getiri sağlayacak."   
Keler, 2008 krizinden sonra bir çok merkez bankasının parasal genişlemeye gitmesinin 2009-2012 yılları arasında gelişmekte olan piyasalara çok ciddi bir para girişi sağladığını söyledi.
Keler, bu dönemde Türkiye'nin Endonezya ile birlikte en iyi performans gösteren ülke olduğunu da aktardı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)