BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAK Parti Sözcüsü Çelik: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız----

AK Parti Sözcüsü Çelik: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız

AK Parti Sözcüsü Çelik: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız
24 Şubat 2022 - 18:17 www.finansgundem.com

"Ukrayna'da diplomatik misyonlarımız görevlerinin başındadır" diyen AK Parti Sözcüsü Çelik, "Bütün senaryolara hazır bir şekilde devlet kurumlarımız çalışıyor" ifadelerini kullandı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası toplanan AK Parti MKYK toplantısı son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ"

Cumhurbaşkanımız tansiyonun düşürülmesi için çok çaba sarf etti. Görüşmelerin odak noktası, diplomasi yoluyla Minsk Anlaşmaları kapsamında bu sorunun çözülmesiydi. Cumhurbaşkanımızın çabaları hem Ukrayna hem de Rusya tarafından olumlu karşılandı. Gelinen noktada çatışma başlamış durumda. Dün Cumhurbaşkanımızın, Putin ile görüşmesi oldu. Putin ise kendi bakış açısından olayın safahatını paylaştı. İlk baştan itibaren Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu, ilkelerimiz gereği güçlü bir şekilde savunacağımızı ifade ettik.  Cumhurbaşkanımız, 'Ukrayna ve Rusya'dan vazgeçmek istemeyiz' diye açıklama yapmıştı Afrika dönüşü sonrası. Hiç kimsenin saldırgan bir tavır sergilememesi yönünde açık bir ifade ortaya koymuştu. Türkiye, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması için üstüne düşeni yapacağını söylemişti.

AB'YE TEPKİ: KINAMA TEŞKİLATINA DÖNDÜ

Bir yandan NATO, Rusya, Ukrayna ile ilişkilerimiz var. Türkiye bir NATO müttefiki olarak bu güne kadar yapıcı bir tutum sergiledi ve bu böyle devam edecektir. Rusya'nın bu saldırgan tutumundan vazgeçmesi için diplomatik ilişkileri devam ettirmeyi sürdüreceğiz. Ukrayna'daki vatandaşlarımızla yakın bir temas içindeyiz. Oradaki diplomatik misyonlarımız görevlerine devam ediyorlar. Bugün bir vatandaşımızın yanlış bir bilgi video yayınlandı. Ukrayna'da diplomatik misyonlarımız görevlerinin başındadır. Oradan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili olarak şu anda bir şey yapılamıyor. Bütün senaryolara hazır bir şekilde devlet kurumlarımız çalışıyor. Bu süreç bir şey daha gösterdi. AB'nin kınama teşkilatına döndüğü, sadece uluslararası olaylarda kınama ürettiği görüldü. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin neler katacağı konusunda bilgilendirme bulunduk. Karadeniz'in güvenliği konusu kapsamlı şekilde değerlendiriliyor.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ TARTIŞMALARI

Montrö sözleşmesinin Türkiye açısından ne duruma geldiği hakkında devlet kurumları bütün senaryolar üzerinde çalışmalar yapmıştır. Hem hukuki hem diplomatik açıdan gerekli hazırlıklar yerine getirilmiştir. Süreci takip etmeye devam edeceğiz. Gerginliğin daha ileriye gitmesini tabi ki istemiyoruz. Yakın ilişkilerimizin olduğu Rusya'ya bu eylemden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Türkiye'ye yol açacağı ekonomik, siyasi vb. etkilerin Cumhurbaşkanımız tarafından ele alındı. Gelişmelere dönük olarak çeşitli senaryolara karşı hazırlığımızın olduğunu ifade etmek isterim.

SORU-CEVAP

TÜRKİYE RUSYA'YA YAPTIRIM DÜŞÜNÜYOR MU?

Olay halen sıcak ve devam ediyor. Türkiye açısından Rusya ile yoğun ilişkilerimiz var ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bu çatışma nasıl durdurulabilir ve Türkiye'ye olası etkilerinin değerlendirildiği iki husus var. Bahsettiğiniz çerçevede böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca şimdi bu çatışmaların tüm Ukrayna'ya yayılacak mı? Nerede durulacak bunların da bilinmesi gerekiyor.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, önüne gelebilecek senaryoları değerlendiren çalışmalar yaptı. Savaşan ülkelerin gemileri Montrö Sözleşmesine göre boğazdan geçememesi gerekiyor. Tabi geri ülkesine dönen gemiler de var. Türkiye, objektif hükümleri açısından net bir şekilde uygulayacaktır. Gerginlik zamanında da başka ülkelerin talepleri oluyor. Türkiye, savaşı derinleştiren ya da herhangi bir şekilde gerginliği yükselten yana değil takdir hakkını barışın sağlanmasına yönelik kullanacaktır.

AB, Ukrayna'dan büyük göçe hazırlanıyor

 

Rus güçleri Kiev bölgesinde

 

Lavrov 'diyaloğa açık' olduklarını söyledi

 

Erdoğan: Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı reddediyoruz

 

İngiltere'den Rusya'ya büyük ekonomik yaptırım

 

Rusya'dan ilk açıklama: Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız!