BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAğaç mamulleri ve maden ihracatçıların yeni rotası Afrika----

Ağaç mamulleri ve maden ihracatçıların yeni rotası Afrika

Ağaç mamulleri ve maden ihracatçıların yeni rotası Afrika
24 Ekim 2021 - 11:21 www.finansgundem.com

Antalya, Isparta ve Burdur'daki ağaç mamulleri ve maden sektöründeki firmalar, yeni pazar arayışları için rotayı Afrika'ya çevirdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölgenin ihracatını artırmak ve daha farklı ülkelere ihracat yapabilmek amacıyla yaptıkları komite çalışmalarında Afrika pazarının öne çıktığını söyledi.

Komite bazında yapılan araştırmada Afrika ülkelerinde özellikle ağaç ve orman mamulleri ile maden sektörlerinde ciddi talep olduğunu anlatan Çavuşoğlu, bölgenin de bu alanda ciddi üretim potansiyeline sahip bulunduğunu, firmaların yeni pazarlara açılmak istediklerini dile getirdi.

EYLÜL SONU İHRACATI 230 MİLYON DOLAR

Çavuşoğlu, bölge olarak Afrika ülkelerindeki ihtiyacı gidermek istediklerini söyledi. "Eylül sonu itibarıyla yaklaşık 230 milyon dolar gibi ağaç ve orman ürünleri ihracatımız var." diyen Çavuşoğlu, şunları aktardı:

Afrika'ya girersek rakamlarımızı ciddi oranda artıracağımızı düşünüyoruz. Sadece ihracat yapan firmalar değil, yapmak isteyen firmalar da var. Bunları da gündeme aldığımızda rakamların ciddi artacağını göreceğiz. Şu anda Afrika'ya ihracatımız var ama yoğun değil, beklentilerimizi karşılamıyor. Bunu daha üst düzeye çekeceğiz. Özellikle Kuzey Afrika'da ciddi eksik görüyoruz. Kuzey Afrika ülkelerinden ikisine aynı anda sektörel heyetle ziyaret düzenleyerek hızlı bir aktivasyona girmek istiyoruz.

KISA VADEDE 75 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Tunus, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin ciddi ithalat gerçekleştirdiğine değinen Çavuşoğlu, bu ithalatta Türkiye'nin payının ise düşük olduğunu bildirdi.

Bu payı bölge olarak artırmak için kolları sıvadıklarını anlatan Çavuşoğlu, "Suntasından kapısına, inşaat malzemelerinin tümüne karşı bir talep var. İlk etapta Afrika'ya 50 ile 75 milyon dolar arasında kısa vadede giriş yapabilirsek sonrasında hedeflerimizi daha iyi rakamlara çıkaracağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bölgenin ağaç ve maden sektörleri konusunda da iyi konumda olduğunu vurgulayarak, ihracat yapan 25 sektör arasında ağaç ve maden sektörünün en fazla dış satımın gerçekleştirildiği ilk 5'te yer aldığını bildirdi. Bu alanda Türkiye genelinde söz sahibi olmuş firmaların da bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, yeni pazar alanlarıyla bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacaklarını kaydetti. ,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Afrika'ya yönelik gezi düzenlediğini anımsatan Çavuşoğlu, bu ziyaretin ihracata önemli katkı sunacağını ifade etti.

Mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar

Trakya'dan Azerbaycan'a yerli tohum ihracatı

Çöpe atmayıp 5 yılda ihracata başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)