BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAfyonkarahisar'daki dev yarıklar tedirgin ediyor----

Afyonkarahisar'daki dev yarıklar tedirgin ediyor

Afyonkarahisar'daki dev yarıklar tedirgin ediyor
16 Haziran 2021 - 20:05 www.finansgundem.com

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı Derekarabağ köyü ve çevresindeki yarıklar köylüleri tedirgin ediyor

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 20 yıldan bu yana oluşan irili ufaklı yarıklar bölge halkını tedirgin ediyor. Bölgede çalışma yapan uzmanlar, yarıkların sebebini yer altı su seviyelerinin düşmesine ve fay hatlarının hareketlerine bağlıyor.

Uzunluğu 1 kilometreyi, derinliği ise yer yer 2 metreyi buluyor.

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı Derekarabağ köyü ve çevresindeki yarıklar köylüleri tedirgin ediyor. Arazide oluşan yarıklar ilk değil.

Uzmanlar uzun zamandır bölgede çalışma yürütüyor.

Fotoğraf: DHA

"Faylar da yarıklara neden oluyor"

Afyonkocatepe Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç Dr. Çağlar Özkaymak, "Bu deformasyonları son 20 yılda Batı Anadolu'da görüyoruz. Bunlar baskın ve yoğun olarak yeraltı su seviyesinin düşmesine bağlı olarak oturmalardan meydana geliyor. Konsolizasyon oturmaları diyoruz ki burada birçok faktör var. Bunlardan bir tanesi de diri faylar aslında. Bulunduğumuz bölge bir çöküntü havzası ve bu bölge faylarla kontrol ediliyor" dedi.

Fotoğraf: DHA

"Yarıklar yerleşim yerleri için riskli"
Fay hatları üzerinde meydana gelen çöküntülerin yerleşim alanları için de riskli olduğunu belirten Özkaymak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu deformasyonlar bir deprem habercisi değil ama bölgede meydana gelen irili ufaklı depremler bunların artmasına sebep oluyor. Bu gibi açık alanlarda çok fazla risk teşkil etmese de bunlar yerleşim alanları olduğu zaman bölgedeki insanlar için risk oluşturuyor."

Fotoğraf: DHA

Afyonkocatepe Üniversitesi, bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. GPS istasyonlarıyla milimetrik çöküntüler bile kaydedilip harita oluşturuluyor. Bu harita sayesinde de fay hattı üzerindeki hareketlilik takip ediliyor. 

60 yıl sonra ana vatanına getirilen Kybele, Afyonkarahisar'da sergilenecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)