BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAfrika'da 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor----

Afrika'da 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor

Afrika'da 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor
19 Ekim 2022 - 14:43 www.finansgundem.com

Gıda sorunun her geçen gün arttığına dikkat çeken BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Afrika Bölge Temsilcisi Abebe Haile-Gabriel, "Bölgesel çatışmalar, iklim değişikliği gibi nedenlerin yanı sıra savaş ve Kovid salgını da gıda krizini artırdı" dedi.

Dünyada krizden en fazla etkilenen bölgenin Afrika kıtası olduğunu ifade eden Abebe Haile-Gabriel, "Afrika’da birçok ülke, tarihin farklı zamanlarında gıda sorunuyla yüzleşti. Afrika ülkelerinin büyük kısmı bu krizden etkileniyor diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

Haile-Gabriel, özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerinin zor durumda olduğunu söyleyerek Afrika Boynuzu, Sahel, Orta Afrika ülkeleri ve bazı ada ülkelerinin de gıda sorunuyla mücadele ettiğini belirtti.

5 kişiden biri yetersiz besleniyor

"Afrika kıtasında her 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor" diye konuşan Haile-Gabriel, gıda sorununun her geçen gün arttığı​​nı söyledi.

Haile-Gabriel, "Son yıllardaki olaylar üst üste geldi ve gıda sorununu körükledi. Bölgesel çatışmalar, iklim değişikliği gibi nedenlerin yanı sıra Ukrayna-Rusya Savaşı ve Kovid-19 salgını da gıda krizini artırdı. İklim değişikliğine bağlı seller ve kuraklık, özellikle Afrika Boynuzu ülkelerini etkiledi. Sahel ülkelerindeki çatışmalar artış gösteriyor, iç çatışmalar birçok Afrika ülkesinde devam ediyor" dedi.

'Yeterince üretim yapılmıyor'

Düşük üretimin gıda krizindeki diğer bir önemli etken olduğunu vurgulayan Haile-Gabriel, birçok ülkenin nüfusunu doyurmak için yeterince üretim yapamadığını, olağanüstü şartlarda ise ürün kaybı yaşadığını ve böylece dışa bağımlı olduğunu dile getirdi.

Haile-Gabriel, hayvanların da gıda sorunundan etkilendiğine değindi..

Kriz giderek derinleşiyor

FAO Temsilcisi, yakın zamana kadar Afrika’da gıda sorununun bitirilmesinin amaçlandığını ama gelinen süreçte krizin daha da derinleştiğini dile getirdi..

Krizin çözümü için kalıcı ve etkili adımlar atılması gerektiğine işaret eden Haile-Gabriel, Afrika ülkelerinde üretimin artırılması ve ulaşım sorununun çöz​ül​mesi gerektiğini vurguladı.

'Tarımsal gıda üretimini geliştirmeliyiz'

Haile-Gabriel, Afrika'nın birçok bölgesinde tarım üretiminin iklim şartlarına bağlı olarak yapıldığını belirterek buna karşı tedbir alınması gerektiğini açıkladı.

Afrika'nın yüksek bir gıda ithalat oranına sahip olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını kaydeden Haile-Gabriel, "Tarımsal gıda üretimini geliştirmeliyiz. Daha iyi üretim, daha iyi çevre ve daha iyi yaşama ulaşmalıyız." dedi.

1980'lerden beri görülen en şiddetli kuraklık

Afrika'nın bazı ülkeleri, 1980'lerden bu yana görülen en şiddetli kuraklıkla karşı karşıya. Gıda sorunundan Somali, Kenya ve Etiyopya'da en az 30 milyon kişi etkilenirken, milyonlarca aile de evini terk etmek zorunda kaldı.

Doğu Afrika'da 81 milyon kişinin gıda güvenliğinden yoksun

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Doğu Afrika'da 81 milyon kişinin gıda güvenliği sağlanamıyor. Kuraklığın 2023'e kadar uzayabileceğinden endişe edilirken, yaban hayvanlarının yanı sıra çiftlik hayvanları da can veriyor ve bu da kıtlığa neden oluyor.

Kenya'nın en büyük parklarından biri olan Tsavo Milli Parkı'nda son bir yılda kuraklık ve gıda krizi nedeniyle 109 fil ve 40'tan fazla zebra can verdi.

Afrika'da 5 kişiden biri sağlıksız besleniyor

 

Doğu Afrika'ya 'ebola' çağrısı: Acil önlem alın

 

İklim değişikliği en çok Afrika'da hissediliyor

 

Pandemi yüzünden Afrika'da 50 milyon çocuk menenjit aşısı olamadı

 

Afrika'da tarımda daha fazla verim için senede 257 milyar dolar lazım

 

Güney Afrika'da şap hastalığı alarmı! Sığır taşımacılığı yasaklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)