BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAçık büfe restoranlarda israf yüzde 40 azaldı----

Açık büfe restoranlarda israf yüzde 40 azaldı

Açık büfe restoranlarda israf yüzde 40 azaldı
16 Kasım 2021 - 11:30 www.finansgundem.com

Korona virüs bulaş riskini azaltmak için pandemi döneminde otellerin açık büfe restoranlarında uygulanan "tabaklara porsiyon" sayesinde yiyecek israfının yüzde 40 azaldığı tespit edildi.

Turizm kenti Antalya’da her yıl milyonlarca tatilciyi ağırlayan 5 yıldızlı turizm tesisleri, yıllardır "her şey dahil" hizmeti veriyor. Bu hizmet ile tatilci, turizm tesisinin açık büfe restoranından istediği ürünü istediği kadar alabiliyor. Ancak korona virüs önlemleri kapsamında tatilcilerin gıdaya teması yasaklanarak, hem otel çalışanları hem de tatilciler bulaş riskinden korundu. Özellikle açık büfe restoranlardaki israfın büyük oranda önüne geçildi.

Tabaklara porsiyon uygulaması israfı önledi

Tatilciler açık büfe restoranda yine istedikleri yiyecekten istedikleri kadar yiyebildi ancak bu kez otel çalışanları camlı bölmeler ardından tatilcilere yiyeceklerini porsiyonlar halinde verdi. Masalardaki tabak sayısı azaldı, küçülen porsiyonlarla israf edilen gıda miktarı da azalmış oldu.

Serik ilçesi Belek bölgesindeki 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü Ali Kızıldağ, tatilcilerin çoğunluğunun tek tabak içerisinde tatlı, tuzlu, ekşi, acı, karbonhidrat ve protein ağırlıklı yiyecekleri yeme alışkanlığı edindiklerini fark ettiklerini söyledi. Bu alışkanlığın sağlıklı olmadığını ifade eden Kızıldağ, "Korona virüsün belki de tek faydası bu oldu. İsrafın önüne büyük ölçüde geçildi. Tatilciler önceden istedikleri ürünü kendileri alıyordu. Tabak tabak alınıyordu ama ne yazık ki bu tabakların büyük kısmına dokunulmuyordu bile. İsraf oluyordu. Gıdaya ulaşmanın zor olduğu günümüzde israf gerçekten üzücü. Yiyecekler artık tabaklarda porsiyon olarak sunuluyor. Tatilcilerimiz yine istedikleri kadar yiyebiliyor ama otel çalışanlarımız servisi yapıyor. Tespitimize göre israfın yüzde 30-40 oranında azaldığını gördük. Bu durumun diğer otellerde de böyle olduğunu görüyoruz" dedi.

Restoran şefi Gökhan Çirkin de korona virüsten önce masaların tabaklarla dolu olduğunu belirterek, "Şimdilerde hem tabak sayısı hem de arta kalan yemek oranı büyük oranda azaldı" diye konuştu.

"Tedbirlerin faydası israfı önlemek oldu"

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz ise otellerin içinde ve açık büfe restoranlarında pandemi döneminde alınan tedbirlerle bulaş riskinin en aza indiğini anlattı. Güvenli turizm sertifikası kapsamında verilen hizmetin tatilcilerden büyük beğeni aldığını da aktaran Yavuz, "Tedbirlerin bir diğer faydası da israfı önleme noktasında oldu. Tabak tabak çöpe dökülen yiyecek oranı yüzde 30-40 oranında azaldı. Oteller pandemi dönemiyle korona virüs öncesi dönem gıdaya harcadıkları bütçeyi ve alım yaptıkları ürünlerin miktarını kıyaslayınca bu sonuca aslında çok kolay ulaştılar" ifadelerini kullandı.

Gıda israfında dünyada üçüncüyüz

 

Tükiye'de Yılda 20 milyar ton su israf ediliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)