BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatAB’nin sigorta düzenlemeleri tüketicilere kaybettirecek----

AB’nin sigorta düzenlemeleri tüketicilere kaybettirecek

AB’nin sigorta düzenlemeleri tüketicilere kaybettirecek
05 Ekim 2021 - 14:14 www.finansgundem.com

AB’nin yeni sigorta düzenlemeleri, poliçe sahiplerinin kayıp yaşama ihtimali nedeniyle eleştirilerin odağı oldu. Sigorta şirketlerinin iflas etmesi halinde tüketicilerin koruma altına alınmasının kapsamı tartışma konusu oldu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği’nin (AB) iflas eden sigorta şirketlerine yönelik yeni düzenleme önerileri, poliçe sahiplerinin kayıp yaşama ihtimalini artırdığı gerekçesiyle eleştirilerin odağı oldu. AB’nin tüketici gruplarından bir tanesi düzenleme önerilerini “ekstrem bir hamle” olarak tanımladı. Geçtiğimiz ay Brüksel AB bloğunda geçerli olacak, sigorta sektörüne yönelik düzenleme önerilerini açıkladı. Bunlar 2015 yılında yürürlüğe konan bankacılık kurallarıyla benzerlik gösteriyor.

Sigorta ve reasürans şirketlerinin iflası durumunda uygulanacak adımları içeren kurallar, iflas eden şirketlerden sigorta poliçesi satın almış olan şirketleri ve bireyleri de korumayı amaçlıyor. Financial Times’ın haberine göre öneriler arasında şirketler için toparlanma planları da yer alıyor ve otoritelere şirketlerin zorlu dönemlerinde müdahale hakkı tanınıyor. Aynı zamanda otoriteler kayıpları hissedarlara ve genel kreditörlere de yansıtma hakkına sahip oluyor.

Düzenlemelerin amacı ise sigorta poliçelerini güvenli bir şekilde başka bir sigortacıya aktarmak. Ancak otoritelerin sahip olacağı güçler arasında, “sigorta tazminatları da dahil olmak üzere tazminatların miktarını azaltmak ya da sermayeye çevirmek” de bulunuyor. Bu nedenle de tüketici grupları düzenlemelere ilişkin endişeli.

Finansal hizmetler müşterilerini temsil eden Better Finance, düzenlemelerin bireysel ve profesyonel olmayan sigorta müşterilerinin sigorta tazminatlarını düşürmek gibi “ekstrem bir hamleyi haklı çıkarmasının anlaşılması güç” olduğunu söyledi. Devamında, “sigorta poliçesi sahiplerinin sürekli olarak, sigortalarının devam etmesi için prim ödediği göz önünde bulundurulduğunda bu durum daha da kabul edilemez hale geliyor” dendi.

Sigorta tazminatları darbe almadan önce, otoritelerin alacağı önlemler “iflas eden bir sigorta şirketinin hissedarlarının ve kreditörlerinin, ilk aşamada kayıp yaşamasına” yönelik olacak. Bu şekilde sigorta şirketinin iflas etmesinden kaynaklanan kaybın uygun bir miktarını hissedarlar ve kreditörler omuzlayacak.

AB’nin bir başka tüketici grubu Finance Watch poliçe sahiplerinin ekstrem durumlarda kayıplara ortak edilmesi ilkesini kabul ettiğini açıkladı. Grubun Araştırma Başkanı Thierry Philipponnat, “ancak hissedarların ve kreditörlerin üstleneceği kayıp miktarının bir ölçüsü olmalı” dedi. Avrupa Komisyonu sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmadı. Komisyon’un önerisinde bu aracın “hissedarlara ve kreditörlere, bir noktaya kadar da poliçe sahiplerine sigorta şirketlerinin durumunu kontrol etmek için daha güçlü bir neden sağlayacağı” söylendi.

Komisyon’un açıklaması, reformun kilit güvenlik önlemlerinden bir tanesinin de altını çizdi. Buna göre poliçe sahipleri de dahil olmak üzere hiçbir kreditör, iflas durumunda olduğundan daha kötü durumda olmamalı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre öneri aynı zamanda poliçe sahiplerinin zararını telafi edecek garanti programlarına da işaret etti. Bazı üye ülkeler ulusal çapta benzer mekanizmalara sahip, ancak bunlar blok genelinde uygulanacak öncelikli kurallar olacak.

Detaylar ise Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin katılımıyla belirlenecek. Geçtiğimiz hafta düzenleyici EIOPA planların farklı AB ülkelerinde uygulanan devlet güvencesi programlarını uyumlu hale getirmeyi içermemesi nedeniyle “üzüntü duyduğunu” söyledi. Sigorta şirketleri iflas eden poliçe sahiplerinin, olayın gerçekleştiği ülkeye göre farkı seviyelerde güvenceye sahip olacağının altını çizen EIOPA, “bu konu AB’nin tek pazar ilkesine zarar verebilir, bu nedenle de çözüme ulaşması gerekiyor” dedi.

AB, vergi 'kara listesini' güncelledi

 

Macron ECB yönetim kurulunun yapısı hakkında önemli kararlar verecek

 

Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü güçlü seyrediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)