BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAbe'nin tören masrafı Kraliçe'yi geçti----

Abe'nin tören masrafı Kraliçe'yi geçti

Abe'nin tören masrafı Kraliçe'yi geçti
27 Eylül 2022 - 10:34 www.finansgundem.com

Japonya'da temmuz ayında suikasta kurban giden eski Başbakan Şinzo Abe’nin maliyeti 11 milyon doları aşan ve ülkeyi aya kaldıran cenaze töreni başkent Tokyo’da düzenlendi.

Japonya’da, temmuz ayında suikast sonucu hayatını kaybeden eski Başbakan Şinzo Abe'nin yüksek maliyeti nedeniyle ülkede büyük tartışma yaratan resmi cenaze töreni, protestolar eşliğinde düzenlendi.

2012-2020 döneminde görev yapan “Japonya'nın en uzun süre koltukta kalan başbakanı” unvanlı Abe'nin 8 Temmuz’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede şok etkisi yaratmıştı. Tokyo’da aile mensupları ve yakın dostlarının katıldığı 12 Temmuz’daki özel merasim sonrası Başbakan Kişida Fumio hükümetinin Şinzo Abe için devlet töreni düzenlenmesi kararı almasıysa büyük tepkiye yol açtı.

KRALİÇE’NİN CENAZE TÖRENİNDEN DAHA PAHALI

Masrafları 11 milyon doları aşan devlet töreninin, 8 Eylül'de hayata veda eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in dünya liderlerinin akın ettiği cenaze töreninden bile pahalıya mal olması Japonya'da kriz çıkardı. Kraliçe'nin 10 gün süren ve İngiltere'de eleştirilere yol açan cenaze töreninin masrafları resmi makamlarca açıklanmadı ama 8 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Abe için bugün Tokyo'da düzenlenen merasiminse Japon hükümetine 11,16 milyon dolara mal oldu. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği törene, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi dahil birçok ülkeden 700 üst düzey yabancı heyet katıldı. Törende, Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile eski Japon başbakanlar da yer aldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen tören, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya'nın yeniden egemenliğini kazandığı 1951 San Francisco Barış Anlaşması'na imza atan başbakan olarak tanınan Yoşida Şigeru için 1967'de yapılan törenden bu yana ülkede bir başbakan için düzenlenen ikinci devlet töreni. Yurt dışından gelen konukların ağırlanması, törenin güvenliği, ekipman ve lojistik masraflarının yüksekliği dikkat çekiyor.

Cenazenin Meclis müzakeresi olmadan ve Japonya'da enflasyonun yükseldiği bir dönemde halkın vergileriyle gerçekleşmesi büyük tepkiye yol açtı. Tören sırasında Tokyo'da yüzlerce kişi “Devlet törenine hayır” pankartlarıyla protesto gösterisi düzenledi. Merasimin düzenleneceği Nippon Budokan Salonu yakınlarında düzenlenen yürüyüş nedeniyle polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Tartışmalı cenaze ve iktidar partisi ile tartışmalı “Moon Tarikatı” arasındaki ilişkiler, Kişida hükümetini de sarstı. Son dönemde Kişida'nın partisine kamuoyu desteği düşmeye başlarken Japon Başbakan, geçen ay başında kabine değişikliğine gitmiş, kiliseyle bağlarını itiraf eden bakanlar görevden alınmıştı.

Japonya, Şinzo Abe için hazırlanıyor

 

İşte Kraliçe Elizabeth’in mezarı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)