BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’nin Çin mallarına bağımlılığı artıyor----

ABD’nin Çin mallarına bağımlılığı artıyor

ABD’nin Çin mallarına bağımlılığı artıyor
25 Ekim 2022 - 17:46 www.finansgundem.com

Çin ve ABD arasındaki siyasi çatışma, iki ülke arasındaki ticareti ironik şekilde artırıyor. İki ülke ‘iş başka düşmanlık başka’ dercesine aralarındaki ticaret hacmini hızla büyütüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin ve ABD arasındaki siyasi gerilim, söz konusu ticaret olunca bir arkadaşlığa dönüşebiliyor. Rakamlar da bunu ispatlıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin gümrükleri tarafından açıklanan rakamlar, Çin ve ABD arasındaki ticaretin yılın ilk dokuz ayında yuan bazında yüzde 8 oranında arttığını gösteriyor. ABD’ye yapılan ihracatın, ABD hükümetinin ayrıştırma girişimlerine rağmen güçlü bir büyüme sergilediği gözleniyor.

Çin’in üçüncü büyük ticaret ortağı

Global Times’ta yayınlanan analize göre, Çin gümrüklerinden alınan veriler, Çin-ABD arasındaki ticaretin Ocak-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 8 oranında artarak 3,8 trilyon yuana yani 523 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor. ABD, AB ve ASEAN'dan sonra Çin'in üçüncü büyük ticaret ortağı olmaya devam ediyor.

ABD'ye yapılan ihracat, Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 15,1 ve yüzde 12,9'luk artışın ardından Eylül ayında yüzde 10,1 yükseliyor.

ABD’nin Çin mallarına olan bağımlılığını kanıtlıyor

Kıdemli bir ekonomist olan Tian Yun, “Çin'den ABD'ye artan ihracat, ABD'nin Çin mallarına olan bağımlılığının derinleştiğini gösteriyor çünkü ABD'nin siyasi ve ekonomik baskısı göz önüne alındığında ihracatın büyük bir düşüş yaşayacağına inanılıyor, ancak gerçek öyle değil” diyor.

Tian, ​​ABD'ye yönelik Çin ihracat verilerinin, bazı ABD'li politikacılar tarafından tahmin edilen yönde gelişmediğini ve bunun, Çin ile ABD arasındaki tedarik zincirinin, iki ülke arasındaki siyasi gerginliğe rağmen sağlıklı şekilde işlediğini gösterdiğini sözlerine ekliyor.

Çin'in Eylül ayı dış ticaret rakamları yuan bazında yıllık yüzde 8,3 artış kaydederek denizaşırı talep ve olası küresel ekonomik durgunluk kaynaklı zayıflama endişelerine rağmen önceki aylara göre güçlü büyüme ivmesini koruyor. ABD ile ikili ticaretin büyümesi de Çin'in genel dış ticaret verileriyle uyumlu seyrediyor.

ABD, Çin'in toplam dış ticaret hacminin yüzde 12,2'sini oluşturuyor ve Çin'in üçüncü en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Yılın ilk dokuz ayında Çin’in ABD'ye ihracatı yüzde 10,1 artışla 2,93 trilyon yuan olurken, ABD'den yapılan ithalat yüzde 1,3 artışla 865,13 milyar yuan olarak gerçekleşiyor ve ABD ile ticaret fazlası yüzde 14,2 oranında artarak 2,07 trilyon yuana yükseliyor.

Çip üretimi ve ihracatı önlemlerine rağmen…

Tüm bunlar, ABD hükümetinin kısa süre önce, Çin'i dünyanın herhangi bir yerinde ABD ekipmanıyla yapılan belli başlı yarı iletken çiplerin üretimi ve ticareti için önlemler de dahil olmak üzere kapsamlı bir dizi ihracat kontrol yasağı uygulamasına rağmen gerçekleşiyor.

ABD’nin bu hamlesi Batı’da, 1990'lı yıllardan bu yana ABD'nin Çin'e teknoloji sevkiyatına yönelik politikasındaki en büyük değişiklik ve Biden yönetiminin bugüne kadarki en agresif önlem dizisi olarak nitelendiriliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin teknoloji alanındaki bu kısıtlamalarını kınarken Washington'un Çinli şirketleri hedef alan ihracat kontrollerini ikiye katlamasının ardından ABD'yi yanlışlarını düzeltmeye çağırıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de, bu tür uygulamaların adil rekabet ve uluslararası ticaret kuralları ilkelerine aykırı olduğunu söylüyor.

Çin ekonomisi 2060 yılına kadar ABD’yi geçemeyecek

 

Çin'in bütçe gelirleri arttı

 

Çin'den 15 maddelik sermaye paketi

 

Çin ABD ile ticaret hedefine ulaşamadı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr25 Ekim 2022 17:56

    Artık batı, borçları yüksek faizle %80-90 gibi, yılda 22 taksit halinde tahsil etmeye başlamak zorunda. Ödeyemeyenden de mülk olarak tshsilat yapılmak durumunda.