BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’liler bir sonraki ayı zor getiriyor----

ABD’liler bir sonraki ayı zor getiriyor

ABD’liler bir sonraki ayı zor getiriyor
26 Ekim 2022 - 17:57 www.finansgundem.com

ABD’de yılda 100 bin dolardan fazla kazanmak bile, maaştan maaşa yaşamanıza ancak yetiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon Amerikalılar için gerçek ve uzun soluklu bir belaya dönüşmüş durumda. Her gün daha fazla Amerikalı, ay sonunu nasıl getireceğini hesaplamak zorunda kalıyor. Yaşam maliyetlerinin yükselmesi ABD’lilerin geçim problemlerini artırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyon, daha fazla Amerikalıyı, yılda 100.000 dolardan fazla kazanan insanların yarısı da dahil olmak üzere, maaştan maaşa yaşamaya zorluyor. Enflasyon gerçekten de herkesi yakalıyor ve istikrarlı, iyi maaşlı bir iş bile insanların maaştan maaşa yaşamaktan vazgeçmesi için yeterli olmayabiliyor. ABD bu ay yıllık yüzde 8,2 enflasyon oranına ulaşırken, ücretler aynı dönemde sadece yüzde 5 arttı ve bu, birçok Amerikalının ekonomisini zorluyor.

Yüzde 65 maaştan maaşa yaşıyor

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, ücretler artıyor ancak bu artış yiyecek, yakıt ve barınma gibi şeyler kadar hızlı olmuyor. E-ticaret ve çevrimiçi ödeme şirketi Pymnts ve finansal hizmet sağlayıcı LendingClub tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, çalışan Amerikalıların yüzde 65’i maaştan maaşa yaşıyor. Bu, çalışan Amerikalıların çoğunun yalnızca aylık faturalarını ödemeye yetecek kadar para kazandığı ve ellerinde tasarruf etmek ya da kişisel zevklerine harcamak için neredeyse hiçbir şey kalmadığı anlamına geliyor. Bu rakamın bir yıl öncesine göre yüzde 5 daha yüksek olması ise durumun vahametini kanıtlıyor.

Maaş artışları veya daha iyi maaş için iş değiştirmek çoğu Amerikalı için enflasyona ayak uydurmak için yeterli olmuyor. Hatta yüksek maaşlılar bile ancak maaştan maaşa geçinebiliyor. Eylül ayında iki hafta boyunca yaklaşık 4.000 kişiyle yapılan ankete göre, yılda 100.000 dolardan fazla kazanan Amerikalıların neredeyse yarısı bu durumda bulunuyor.

Her 10 kişiden sadece biri, maaş artışının bu yıl enflasyonun yüksek hızıyla eşleştiğini söylüyor. Amerikalıların büyük çoğunluğu ise maaştan maaşa yaşama halinin geçici bir sapmadan normal kabul etmeleri gereken bir gerçeğe dönüşmesinden korkuyor.

Raporun yazarları, “Enflasyonist baskıların yakın zamanda azalması beklenmediği için, tam istihdam ve en düşük gelir diliminin dışında kalanlar arasında bile, maaştan maaşa yaşamak bir norm haline geldi" diye yazıyor.

Ücretler enflasyonun altında eziliyor

Birçok Amerikalının bu yıl ücret artışlarından faydalandığı gözüküyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından bu yılın başlarında yapılan açıklamada, ABD'deki özel sektör işletmelerinin yaklaşık dörtte birinin pandemi nedeniyle ücretlerini artırdığını veya daha yüksek ikramiye ödediğini duyurdu. Ve birçok çalışan, Büyük İstifa olarak bilinen olgu sayesinde, genellikle harika sonuçlar veren farklı bir işverenle daha yüksek bir maaş arama yolunu seçti.

Amerikalı çalışanların üçte biri pandemi sırasında işlerini değiştirdi ve birçoğu bunu daha yüksek maaşlar için yaptı. Pew'e göre, Nisan 2021 ile Mart 2022 arasında iş değiştiren ABD'li çalışanların yarısından fazlası, ücretlerinin bir önceki yıla göre en az yüzde 9,7 arttığını gördü.

Ancak birçok Amerikalı bu yıl zam alırken, ortalama saatlik kazançlar yalnızca yüzde 5 oranında arttı ve enflasyon bu ücret artışlarının büyük bir kısmını silecek kadar yüksek seyretti. Bankrate tarafından Eylül ayında yapılan bir ankete göre, zam alan veya daha yüksek maaşlı bir işe geçen Amerikalıların yüzde 55’i yeni ücretlerinin hala enflasyona ayak uyduramadığını söylüyor.

Yüzde 61 gelecekten endişe duyuyor

Dallas Federal Rezerv Bankası'ndan ekonomistler bu ay yayınladıkları bir makalede, “İş gücü piyasasının sıkılığına bağlı olarak yaşanan daha güçlü ücret artışına rağmen, çalışanların çoğunluğu ücretlerinin enflasyonun gerisinde kaldığını görüyor” diyor.

Ve Fed'in bu yıl enflasyonu düşürme çabalarına rağmen, Johns Hopkins'ten Steve Hanke ve eski Hazine Bakanı Larry Summers gibi yüksek profilli ekonomistler, yüksek enflasyonun muhtemelen iki yıl veya daha uzun süre devam edeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bir yıl öncesine göre şimdi daha fazla Amerikalı maaşla maaşa yaşıyor olsa da, çoğu hala masraflarını çok fazla zorluk çekmeden karşılayabiliyor. Tüm Amerikalı tüketicilerin yaklaşık yüzde 43'ü ise hiç tasarruf edemese de şu anda ödeme yapmakta büyük zorluklar da yaşamıyor. Ancak faturalarını ödeyebilenler bile gelecek konusunda endişeli. Çalışanların yüzde 61'i, yakın gelecekteki ekonomik koşullardan çok veya aşırı derecede endişe duyduklarını söylüyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen'den enflasyon çıkışı

 

Enflasyona karşı 3 yatırım önerisi

 

Enflasyondan kaynaklı küresel endişe artıyor

 

ABD enflasyona alışmak zorunda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)