BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD'li yatırımcı Türkiye'ye geri mi dönüyor?----

ABD'li yatırımcı Türkiye'ye geri mi dönüyor?

ABD'li yatırımcı Türkiye'ye geri mi dönüyor?
04 Ağustos 2019 - 08:04 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, Mayıs ayından beri yükselen borsada yabancı yatırımcıların işlemlerini analiz etti. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Temmuz ayında borsaya Birleşik Arap Emirlikleri’nden 18 milyar TL geldi. Sayısı 23 olan Birleşik Arap Emirlikleri yatırımcısının portföy değeri 2 milyar TL’den 20 milyar TL’ye yükseldi.

Borsa İstanbul’da mayıs ayından bu yana başlayan yükselişte yabancıların hayli etkili olduğu gözleniyor. Alımlar temmuz ayında da devam etti. Bu sürede en fazla dikkat çeken artış ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırımcılardan geldi. BAE merkezli yatırımcıların 2 milyar TL olan portföy değeri 18 milyar TL artırarak 20 milyar TL’ye çıktı. Bu ülkeden net bir şekilde nakit girişi yaşandığı gözleniyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’da portföyü olan yabancı yatırımcılardan en yüksek paya sahip olan ilk 10 ülkenin portföy değeri mayıs ayında yılın en düşük seviyelerine gerilerken Haziran ayında 155 milyar TL’ye, Temmuz’da ise 181 milyar TL’ye yükseldi. Temmuz ayında 9 ülkenin portföy değerindeki ortalama artış yüzde 7 olurken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin portföy değeri yüzde 812 oranında artarak 20 milyar TL’ye yükseldi.

ABD’li geri mi dönüyor?


ABD ile yaşanan S-400 krizi Türkiye’ye gelen yatırımcı sayısında da dalgalanmalara yol açabiliyor. ABD’li yatırımcı sayısı şubat ayından mayıs ayına kadar azalma gösterirken sonrasında yükseldi. Şubatta 1.255 olan yatırımcı sayısı mayısta 1.223’e geriledi. Temmuz ayındaysa şubat ayını henüz yakalamasa da 1.235 seviyesine çıkmış bulunuyor. ABD merkezli yatırımcıların Türkiye’deki portföy değerinin de arttığı gözleniyor. ABD’li yatırımcıların mayısta 62 milyara kadar gerileyen portföy değerleri haziranda 67 milyar TL’ye, temmuz ayında ise 70 milyar TL’ye yükseldi.

BORSAYA KÖRFEZ AKINI

Ağırlık hedge fonlarda

Borsada işlem yapan yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak hedge türü fonlar olduğunu görüyoruz. Bu tür fonlar uzun vadeli bekleme yerine al sat ağırlıklı işlemlerde bulunurken kısa vadede kâr edip başka piyasalara kayabilme özelliğine sahip bulunuyorlar. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notunu kaybetmesiyle birlikte yabancı yatırımcı profilinde de ister istemez değişiklikler gözleniyor. Yüzde 65’i yabancı ağırlıklı bir Borsa’da, 2018 yılında yaşanan yüzde 39’luk değer kaybı aynı zamanda çok önemli bir fırsata da dönüştü Kısa vadede yüksek kâr elde etme ihtimali yatırımcı profilinde değişiklik yapsa da canlı tutabiliyor.

BORSAYA KÖRFEZ AKINI

BORSAYA KÖRFEZ AKINI

Yabancıları alıma geçiren 10 neden

1 - S-400 geriliminin beklenildiği kadar sert geçmemesi

2 - G-20 zirvesinde verilen mesajlar ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılan görüşmeler.

3 - FED ve ECB’den gelen parasal genişleme sinyalleri.

4 - Türkiye’nin kredi risk priminin 24 Mayıs’ta 516 seviyesini görmesi ve bu seviyeden düşmeye başlaması, CDS oranı 366 seviyesine geriledi.

5 - 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinin sonuçlanması.

6 - Hisse senetlerindeki yüksek iskonto.

7 - Yurtdışı ilişkilerde izlenen ılıman hava.uieuieui

8 - Fiyatlardaki dalgalanmaların azalması. Dolar kurunda 5,56, borsada 99.679 ve faizde yüzde 16’ların test edilmedi.

9 - Türkiye’nin cari işlemler hesabının mayısta 151 milyon dolar fazla vermesi.

10 - TCMB Başkanı’nın görevden alınmasına rağmen kurlarda sert ataklar gerçekleşmemesi. Daha sakin bir sürece girileceği beklentisi.


Bireysel emeklilikte fon değişim zamanı

Bireysel emeklilikte alternatif seçenekleri değerlendirmek için uygun zaman. Faiz oranlarının düşüş eğilimine geçmesiyle bireysel emeklilik planlarının yeniden gözden geçirilmesi ve hisse ya da endeks fonlar gibi biraz daha yüksek risk içeren varlıkların oranının artırılması aynı zamanda getirileri olumlu yönde etkileyecektir.

BORSAYA KÖRFEZ AKINI

Fon içeriği önemli

BES’te katılımcıların risk profillerine göre değişiklik yapılması gerektiği zamanlarda müşteri temsilcilerinin yönlendirmeleri oldukça önem taşıyor. Mümkün olduğunca yatırım sepetleri oluşturularak gerçekleştirilen portföyler katılımcı birikimlerinin de getirisini artıracaktır.

Türk yatırımcısı risk alabilen, sunulan yeniliği tercih edebilecek bir niteliğe sahip. Yatırımcı risk profillerinin çıkarılması, müşteri temsilcileri ve danışmanlar aracılığı ile doğru yönlendirmelerin yapılması katılımcıların alternatif seçenekleri değerlendirmesine katkıda bulunabilecek sistemin de genişlemesini sağlayacaktır.

Uzun vadeli yatırım

Temmuzdaki kritik merkez bankaları toplantısı sonrasında piyasalarda fiyatlar yeni denge noktalarına geliyor. Dolar kuru 200 günlük hareketli ortalamasının altına kayarak 5,56’ya gerilerken BIST 100 Endeksi 99 bin 679, gösterge faiz ise yüzde 16,18 seviyesinde. Öte yandan Türkiye’de faizlerde indirim döngüsü başladı. TCMB’nin faiz indirimleri devam edebilir. Yatırım araçları içerisinde mevduat önemini korumakla birlikte yatırımcıların alternatifleri de değerlendirmesi gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hülooğğ05 Ağustos 2019 09:12

    demek ki neymiş doların kısık ateşte yanması borsa da ki yabancı yatırımcı elbet onlarda borsadan çıkacak dur bakalım doların kısık ateşi ne kadar artacak