BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD'li yargıçtan Halkbank'a yaptırım tehdidi----

ABD'li yargıçtan Halkbank'a yaptırım tehdidi

ABD'li yargıçtan Halkbank'a yaptırım tehdidi
24 Ekim 2019 - 09:04 www.finansgundem.com

ABD'li yargıç: Halkbank ikinci kez ABD'deki yaptırımları ihlal duruşmasına katılmazsa, yaptırımlarla karşılaşabilir

Halkbank ABD'nin Halkbank hakkında yargı süreci başlatmasının, Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı askeri opaerasyon sebebiyle Türkiye'ye karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olduğunu
belirterek, haksız olarak nitelediği dava ile ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm yasal hakların
kullanılacağını açıkladı.

Halkbank ayrıca sermayesinin %51'i kamuya ait bir banka olarak, her türlü finansal yükümlülüğünü yerine getirecek güç ve kararlılıkta olduğunu duyurdu.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen hafta başlattığı operasyonun ardından ABD Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını açıklarken, dün de ABD'li savcılar Halkbank'ı ABD yaptırımlarını delmekle suçladı ve iddianameyi açıkladı.

Halkbank KAP'a yaptığı açıklamada, "Bankamız ile ABD Adalet Bakanlığı arasında meselenin iddianame düzenlenmeden çözümlenmesi için yapılan görüşmeler sonuçlanmadığı halde, söz
konusu suçlamalar... 'Barış Pınarı Harekatı' sebebiyle, ABD hükümetince ülkemize karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak ortaya atılmıştır" denildi.

"Bu haksız dava ile ilgili olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm yasal haklarımız kullanılacaktır" diyen Halkbank dava süreci boyunca yurtiçi ve yurtdışında, bankanın güven ve
itibarı ile finansal bünyesine zarar verecek nitelikte hareket edenler hakkında bankacılık kanunu ile uluslararası hukuktan kaynaklanan gerekli yasal süreçlerin başlatılarak maddi ve manevi tazminat haklarının da aranacağını açıkladı.

"Bahse konu iddianamenin; yeni bir bilgi ve bulguya yer verilmeksizin, çoğunlukla Hakan Atilla davasında ileri sürülen iddiaları tekrarladığı ve bu davada ortaya konan girişimlerin Bankamız üzerinden tekrarlanmaya çalışıldığı görülmektedir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu iddialara ilişkin Bankamız masumiyetini ortaya koyan bağımsız inceleme sonuçlarının, kanıtları ile birlikte ABD Adalet Bakanlığı ile paylaşılmasına rağmen iddianame hazırlanarak dava açılması manidardır."

Banka açıklamasında ABD'li King & Spalding ile Exiger şirketlerine Halkbank tarafından gönüllü olarak yaptırılan bağımsız inceleme sonucunda bankanın ABD'nin İran'a yönelik birincil ve ikincil yaptırımları ihlal etmediği, dış ticaret işlemlerinde şeffaf olmayan uygulama ve metodlar kullanmadığı ve
herhangi bir tertip ve kumpasın içerisinde bulunmadığının belgelendiği ve bulguların da OFAC'a bildirildiği ifade edildi.

"EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ YETKİ AŞIMI"

Halkbank'ın ABD'de herhangi bir şubesi ve çalışanı bulunmadığından, ABD Adalet Bakanlığı'nın ikincil yaptırım kararları hakkında yargılama yetkisinin olmadığının belirtildiği açıklamada, iddianame düzenlenmesinin "emsali görülmemiş" bir hukuki yetki aşımı olduğu belirtildi.

Banka açıklamasında "İddianamede, Hakan Atilla davasında da olduğu gibi, hukuk dışı yollarla elde edilen ve doğruluğu ispatlanmamış deliller kullanılmış, inanılırlığı hayli şüpheli olan tanıkların mahkemedeki sözlü beyanlarına itibar edilmiştir" denilerek şöyle devam edildi:

"İddianamede ileri sürülen hususlar ile ilgili belge ve kanıtların önemli bir bölümü Halkbank tarafından kendilerine sunulduğu halde, Bankamızın masum olduğunu gösteren bu belge ve kanıtlar Savcılık tarafından yeterli düzeyde değerlendirmeye alınmamıştır. Ayrıca, müteaddit defalar tarafımızca talep
edilmesine rağmen konu ile ilgili önemli tanıkların bilgisine de başvurulmamıştır."

Atilla davasına ait temyiz sürecinin devam ettiği belirtilen açıklamada bu sürecin sonuçlanması beklenmeksizin dava süreci başlatıldığı kaydedildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ilker çayır30 Ekim 2019 23:00

    Hangi kahpelige başvurursanız vurun bizi yıldıramassınız. Adi kanı bozuklar.

  • eski borsacı.27 Ekim 2019 20:21

    banagöre   birşey  yapamıyacaklarından hisseyi  aşşağılara  getirip mal sahibi  olmasını   sağlamaktır. halkbankın  şu anki  defter  değeri 23.89 tl dir  bvöyle  bir bankayı  kim  kaybetmek  ister onların  amaçları  birşeyler  çıkartarak hissesenedinin  aşşağıya  inip  onlarında  ucuza mal  sahip  olmalarıdır.elinde  hlkbnk hissesi  olanlara  sesleniyorum  sakınha  sakın satmayın yeri  geldiğinde yukarıdaki  fiyata  gelecektir. saygılarımlan.

  • Şantajcı 24 Ekim 2019 22:21

    Malesef gücün kötüye kullanıldığı ahir zaman.

  • 5324 Ekim 2019 12:50

    gelin bizide yargılayın. bu egemenlik hakkını ihlaldir. kırk haramiler tarafindan yetki gaspınıda aşan bi olay tamamen siyasi bir yargilamadır.

  • Vb24 Ekim 2019 09:26

    Şubesi, ortaklığı, hatta çalışanı bile bulunmayan bir ülkedeki tiyatro duruşmaya çağırdılar diye giderse zaten , abimsin beni yargılama yetkini kabul ediyorum demek olur, küstah köpekler....