BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarABD’li kripto bankasında büyük çöküş----

ABD’li kripto bankasında büyük çöküş

ABD’li kripto bankasında büyük çöküş
06 Ocak 2023 - 11:03 www.finansgundem.com

Kripto dünyasındaki iflas dalgası dijital varlıklara odaklanan ABD bankası Silvergate’i varlık satmaya zorladı. 8 milyar doların üzerinde mevduatın çekilmesiyle NYSE’de işlem gören bankanın hisseleri de çöktü.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankası Silvergate’in müşterileri geçen yıl 8,1 milyar dolarlık mevduatı geri çekti. Kripto varlıklara odaklanan banka kripto borsası FTX’in iflasından sonra çekilen mevduatlar nedeniyle varlıklarının bir kısmını satmak zorunda kaldı.

Financial Times’ın haberine göre, Kaliforniya merkezli banka perşembe günü yayınladığı raporda 31 Aralık itibariyle varlıklarının 3,8 milyar dolara gerilediğini paylaştı. Bankanın eylül ayı sonunda 11,9 milyar dolarlık varlığı bulunuyordu. New York Borsası’nda işlem gören kripto bankasının hisseleri aynı dönemde %43 değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası üyesi olan ve New York Borsası’nda listelenen Silvergate, geçtiğimiz yıl kripto varlıkların fiyatlarındaki sert düşüş ve büyük kripto şirketlerinin iflası nedeniyle yoğun bir baskı altındaydı. Bankanın hisseleri 2022 boyunca %88 değer kaybetti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Silvergate son yıllarda küçük bir kredi firmasından büyük bir kripto bankasına dönüştü. Bu dönüşümün gerçekleşmesinde iflas eden kripto borsası FTX’in Kurucusu Sam Bankman-Fried kilit bir rol oynamıştı.

Silvergate CEO’su Alan Lane kripto endüstrisinin “güven kriziyle” karşı karşıya kaldığını ve bu tür durumlarda “kurumsal oyuncuların çoğunun bu ticaret platformlarından paralarını çektiğini” söyledi.

Perşembe günü dördüncü çeyrek geçici bilanço raporunu paylaşan Banka müşterilerin mevduat çekme işlemlerini karşılamak ve nakit toplamak için 5,2 milyar dolar değerinde borç tahvilini 718 milyon dolarla satmak zorunda kaldığını açıkladı.

Lane, zayıf performansa sektörde geçen yıl Celsius, Voyager, Three Arrows Capital ve FTX gibi şirketlerin iflasını gerekçe gösterdi ve kripto dünyasında yaşanan önemli gelişmelere dikkat çekti. Silvergate, mevduat çekme taleplerinin 150 milyon dolarının iflas başvurusunda bulunan müşterilerden geldiğini söyledi.

Silvergate Başkanı Ben Reynolds, “Müşterilerimiz arasında 6 ila 8 yıldır birbirleriyle iş yapan piyasayı belirleyen özel traderler vardı. Bu isimler bir anda iş yapmayı bıraktılar ve tüm mevduatlarını çektiler” dedi. Reynolds ‘kripto yerlisi’ müşterilerinin ‘neredeyse tamamen ABD Hazinesi varlıklarına taşındığını’ sözlerine ekledi.

Banka karşı karşıya oluğu ‘ekonomik gerçeklikleri’ göz önünde bulundurarak işletmesinden ve kripto para sektörü biriminden toplamda 200 çalışanını işten çıkardığını açıkladı. Bu bankanın toplam çalışanlarının yüzde 40’ı anlamına geliyor.

Aralık ayı sonunda 4,6 milyar dolar değerinde nakit ve eşdeğer varlıkları tuttuğunu açıklayan banka, bu rakamın 3,8 milyar dolarlık toplam mevduatlarından fazla olduğuna dikkat çekti. Banka ayrıca 5,6 milyar dolarlık ABD hükümeti ve devlet kurumları tarafından desteklenen tahvil varlıklarına sahip olduğunu da açıkladı. Silvergate, 2023'ün başlarında tahvillerinin "bir kısmını" satmayı planladığını da ekledi.

Rapor, grubun bilançosunun veya gelir tablosunun tam bir muhasebesini içermiyordu. Silvergate, çeyrek ve yıllık bilanço raporunun tamamını 17 Ocak'ta yayınlayacağını söyledi.

Silvergate ayrıca dijital para birimi başlatma planlarını da durdurdu. Dördüncü çeyrekte, başlangıçta Meta tarafından desteklenen kripto ödeme projesi Diem'den satın aldığı blockchain ödeme varlıklarıyla ilgili 196 milyon dolarlık bir değer düşümü ücreti alacak. Lane, “Yakın gelecekte bir şeyleri başlatabilecek önemli pruva rüzgarları var” dedi.

Kripto bankası aynı zamanda ABD’li milletvekillerinin de incelemesi altında. Geçtiğimiz ay ABD Senatörü Elizabeth Warren’In da dahil olduğu senatörler CEO’ya gönderdiği mesajda Bankman-Fried’ın kripto yatırım şirketi Alameda Research’teki müşteri mevduatlarını kabul etme konusunda açıklama istedi.

Senatörler, "Silvergate, müşteri fonlarının uygunsuz transferlerinin merkezinde görünüyor" diye yazdı ve skandalla ilişkileri nedeniyle bankanın "korkunç bir başarısızlık" gösterdiğini de ekledi.

Kripto kurumu Genesis Global'de işçi kıyımı

 

"Yatırımcılar borsalardan bir süre uzak durmalı"

 

Piyasalarda gözler ABD'nin istihdam verilerinde

 

Tesla Çin'de fiyatları düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)