BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD'li bankalardan "promosyon" adımı----

ABD'li bankalardan "promosyon" adımı

ABD'li bankalardan promosyon adımı
06 Nisan 2023 - 09:22 www.finansgundem.com

ABD'de yaşanan krizin ardından bankacılık sektörüne güveninin sarsılmasıyla küçük bankaların mevduat kaybı 190 milyar doları buldu. Bu sebeple söz konusu bankalar mevduat müşterilerine 1000 doları bulan promosyonlar vermeye başladı

ABD'de geçen ay bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar sisteme güvenin sarsılmasına yol açtı. Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in iflasının ardından farklı bankaların önünde mevduatlarını çekmek isteyen pek çok kişi şube önlerinde kuyruklar oluşturdu.

Fed verilerine göre ABD'de toplam varlıkları bakımından ilk 25'te bulunmayan 'küçük bankaların' toplam mevduatı 22 Mart ile biten haftada bir önceki haftaya göre sadece 1 milyar dolar azalsa da martın ilk 3 haftasında mevduatlarda yaklaşık 190 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Küçük bankaların toplam mevduatı 5 trilyon 557 milyar dolardan 5 trilyon 392 milyar dolara geriledi.

Silicon Valley Bank'in iflas korkusu 9 Mart'ta başlamıştı. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi küçük bankaların mevduat kaybının 184.8 milyar doları da 15 Mart ile biten haftada yaşandı. Fed ve Hazine Bakanlığı'nın batan bankalardaki mevduatların tamamını korumaya alması sonraki haftada paniğin azalmasına katkıda bulundu.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, ilk panik atlatılmış olsa da söz konusu kategoriye giren bankalar ellerindeki müşterileri kaçırmamak ve yeni müşteri kazanmak için Türkiye'de daha çok emeklilerin ve şirketlerin maaş hesabını taşımasında gündeme gelen 'promosyon' uygulamasına ağırlık verdi.

1.000 DOLARLIK PROMOSYON

Virginia merkezli Capital One Financial Corp 10.000 dolar ve üzerindeki mevduatını kendisine taşıyan ve 90 gün süre ile hesabı bankada tutan müşterilere 100 dolar promosyon vereceğini açıkladı. Banka, mevduat miktarının 100.000 doları bulması durumunda promosyonun da 1.000 dolara yükseltileceğini bildirdi.

Illinois merkezli Discover Financial Services ve San Francisco merkezli LendingClub da benzer promosyonlar vermeye başladı.

Rhode Island merkezli Citizens Bank ise daha küçük birikim sahiplerine yönelik bir uygulama başlattı. 3 ay boyunca bankaya aylık 100 dolar yatıran mevduat müşterilerine 25 dolar promosyon ödemesi yapacağını bildirdi.

BÜYÜK BANKALARA KAÇIŞ

ABD'de geçen ay yaşanan yaşanan sıkıntılar bankacılık sektörü genelini etkilese de veriler küçük bankaların daha çok etkilendiğini ortaya koydu. Aşağıdaki tabloda ABD bankacılık sektörü toplam mevduatları yer alıyor. 15 Mart haftasında küçük bankalar 185 milyar dolara yakın mevduat kaybı yaşarken sektör genelindeki düşüş 174 milyar dolarda kaldı. Bu tam olarak miktarı hesaplanamasa da, küçük bankalardan kaçan bazı mevduatların büyük bankalara kaçtığını gösterdi.

22 Mart haftasında sektör genelinde ise 126 milyar dolar düşüş yaşandığı görüldü. Ancak analistler özellikle büyük bankalardaki büyük mevduat sahiplerinin Fed'e yönelik faiz artırım beklentilerinin düşmesiyle mevduat sahiplerinin daha yüksek getiri beklediği ürünlere yöneldiğini belirtti.

Özellikle nisan verilerinin açıklanmaya başlamasıyla küçük bankaların başlattığı bu müşteri kazanma hamlelerinin etkileri daha net ortaya çıkacak.

Dimon: Bankacılık krizi henüz sona ermedi

 

ABD'de bankacılık krizi! Büyük bankalara göç başladı

 

Banka iflasları gözünü korkuttu, paralarını farklı hesaplara yatırdı!

 

Dev bankaların zayıf noktaları

 

Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)