BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den "tamir hakkı" düzenlemesi----

AB'den "tamir hakkı" düzenlemesi

AB'den tamir hakkı düzenlemesi
22 Mart 2023 - 16:52 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB), bozulan televizyon, çamaşır makinesi, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli ürünlerin garanti süreleri dışında da kolay ve makul fiyatlı tamir edilmesini sağlamak için yeni düzenleme hazırladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüketicilerin tasarrufu, israfın önlenmesi ve çevre hedeflerinin yakalanması için ürünlerin onarımını teşvik eden yeni kuralları içeren "tamir hakkı" düzenleme teklifini tanıttı.

Buna göre, tüketicilerin televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, akıllı telefon veya tablet gibi bozulan ürünlerini değiştirmesi yerine tamir ettirmesi daha kolay ve daha uygun fiyatlı bir hale gelecek.

Tüketicilere hem yasal garanti kapsamında hem de bunun dışında yeni bir tamir hakkı verilecek.

Yasal garanti kapsamında, onarımın daha ucuz olduğu veya değiştirmeyle aynı maliyette olduğu durumlarda satıcılardan tamir etmesi istenecek.

Tamirin, yasal garantinin ötesinde de kolay ve erişilebilir bir seçenek haline getirilmesi için tüketicilere yeni haklar ve araçlar sunulacak.

Bu çerçevede, tüketicilerin garanti dışında da teknik olarak onarılabilen ürünler için üreticilerden tamir talebinde bulunma hakkı olacak. Böylece üreticiler daha sürdürülebilir iş modelleri geliştirecek.

Tüketicileri, bölgelerindeki tamirciler ve yenilenmiş ürün satıcılarıyla buluşturan sanal bir platform kurulacak.

Avrupa Onarım Bilgi Formu sistemi kurulacak. Bu sistemle tüketiciler, herhangi bir tamirciden onarım koşulları ve fiyat konusunda bilgi alabilecek ve çeşitli teklifleri karşılaştırabilecek.

Yüksek kalite taahhüt eden tamircilerin belirlenmesi için onarım hizmetleri için bir Avrupa kalite standardı geliştirilecek.

Söz konusu kurallarla daha fazla ürünün yasal garanti kapsamında onarılması, yasal garanti süresi dolduğunda da teknik olarak tamir edilebilir olan ürünlerin onarılması sağlanacak.

Teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.

AB, gaz tüketimini azaltma tedbirini sürdürecek

 

AB, deprem bölgelerine destek için Brüksel'de konferans düzenleyecek

 

AB, ABD'deki banka iflaslarının yayılmasını beklemiyor

 

AB, 2028'den itibaren yeni binalarda sıfır emisyon hedefliyor

 

AB, Avrupa Barış Fonu'nu artırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)