BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den komşu ülkeye 400 milyon euro----

AB'den komşu ülkeye 400 milyon euro

AB'den komşu ülkeye 400 milyon euro
20 Nisan 2021 - 20:52 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği'nin Gürcistan'a salgınla mücadele kapsamında 400 milyon euro destek sağladığını ve Gürcistan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verdiklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile görüştü.

Gürcistan'daki siyasi gerginliğin azaltılması amacıyla hazırladığı 5 maddelik "Gürcistan'ın İlerleme Yolu" adlı anlaşma metninin dün iktidar ve bazı muhalefet partilerince imzalanması sonucu bugün Tiflis'e ziyarette bulunan Michel, basına kapalı toplantıda Garibaşvili ile AB ve Gürcistan arasındaki ilişkileri ele aldı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Garibaşvili, Michel'e Rusya'nın Gürcistan'a yönelik sürdürdüğü saldırgan politikası hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

"Bu ileriye doğru atılan bir adımdır"

Garibaşvili, Michel'in hazırladığı anlaşmaya iktidar ve muhalefetin imza atması sürecinin dünden itibaren başlatılmasına değinerek, "Taraflar arasında anlaşmaya varılması son derece önemlidir. Gürcistan bugün kazandı. Bu ileriye doğru atılan bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Ülkesinde vatandaşların yüzde 80'inin Avrupa ile entegrasyon sürecini desteklediğini kaydeden Garibaşvili, 2024'te Gürcistan'ın AB'nin tam üyesi olmak için başvuru yapacağını hatırlattı.

Michel de 6 hafta önce Tiflis'te bulunduğunda ülkedeki siyasi krizin çözülmesi için başlattığı diyaloğun dün taraflar arasında anlaşmaya imza atmasıyla devam etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

AB ile tam entegrasyonu için Gürcistan'ın çeşitli alanlarda reformları uygulamayı sürdürmesi gerektiğine vurgu yapan Michel, muhalefet ile iktidar arasında bir siyasi uzlaşmaya varılmasının demokrasi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Gürcistan'a 400 milyon euroluk destek

AB'nin, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında Gürcistan'a 400 milyon euroluk destek sağladığını dile getiren Michel, "Devam eden salgın döneminde ekonomik reformların sürdürülmesi için AB ülkenize 400 milyon euro ile yardım sağlıyor ve Gürcistan'ın egemenliği ile uluslararası tanınan sınırların içerisinde toprak bütünlüğüne yönelik güçlü destek veriyor" diye konuştu.

Michel, Garibaşvili ile görüşmesi ardından Gürcistan Parlamentosu Başkanı Arçil Talakvadze ve dün anlaşmayı imzalayan muhalefet partilerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Gürcistan'daki siyasi gerginlik

Gürcistan'da iktidar ile muhalefet arasında 31 Ekim 2020'deki genel seçimlerden beri süren kriz, 23 Şubat'ta ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Nika Melia'nın gözaltına alınmasıyla artmıştı.

Genel seçimlerde, seçim barajını aşan muhalefet partilerinin çoğu, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek parlamentoya girmedi. Hükümetin çağrısına rağmen muhalefet, sokak protestolarını devam ettirerek erken seçim talep ediyordu.

Hükümet yetkilileri ise seçimlerin gayet şeffaf ve demokratik yollarla yapıldığını, yeni seçimlerin yapılmasına ihtiyaç olmadığını belirterek, muhalefeti parlamentoya girmeye davet etmişti.

Michel'in hazırladığı anlaşma maddeleri

"Gürcistan'ın İlerleme Yolu" adlı anlaşma, muhalefetin siyasi tutuklu olarak nitelediği ve Tiflis'te Rus heyetine karşı 19 Haziran 2019'da düzenlenen gösteri sırasında tutuklanan kişilerin, af veya diğer yollarla serbest bırakılması için parlamentoda yasa tasarısının onaylanması, bu yıl düzenlenecek yerel seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yüzde 43'ten az oy alması halinde 2022'de erken genel seçimlerin yapılması, bir sonraki parlamento seçimlerinin tamamen orantı sistemi ile yüzde 2 barajıyla düzenlenmesi, seçim komisyonlarında muhalefetin daha geniş katılım sağlaması, parlamentonun katkılarıyla yargı reformların yapılması, parlamentoda 5 komitenin başkanın muhalefetten seçilmesi konularını içeriyor.

Anlaşma dün muhalefette görüş ayrılığına neden olmuştu. Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile büyük partilerden Avrupalı Gürcistan anlaşmanın imzalaması konusunda çekimser kalmıştı.

ABD ve NATO’dan sonra Gürcistan da Afganistan’dan çekiliyor

 

AB’den 3 demiryolu şirketine ceza

 

AB ile ABD arasında 'aşı sertifikası' görüşmesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)