BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den Brezilya'ya ticaret anlaşmasında Amazon tehdidi----

AB'den Brezilya'ya ticaret anlaşmasında Amazon tehdidi

AB'den Brezilya'ya ticaret anlaşmasında Amazon tehdidi
24 Ağustos 2019 - 07:07 www.finansgundem.com

Fransa ve İrlanda, Avrupa Birliği’nin Brezilya’nın da aralarında olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı ülkeleriyle ticaret anlaşmasını, bloke etme uyarısında bulundu

Çevre örgütleri, siyasetçiler ve ünlülerin tepki gösterdiği Amazon yağmur ormanlarındaki yangın Brezilya ve Avrupa ülkeleri arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Fransa ve İrlanda, Avrupa Birliği’nin Brezilya’nın da aralarında olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı ülkeleriyle ticaret anlaşmasını, bloke etme uyarısında bulundu.

Brezilya’nın sağcı lideri Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarındaki yangının söndürülmesi konusunda yeterli çaba göstermemekle eleştirilmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “uluslararası kriz” olarak nitelediği konunun bu hafta sonu Fransa’da yapılacak olan G7 Zirvesi’nde ele alınması gerektiğini savunmuştu.

Macron, Brezilya Devlet Başkanı’nı iklim değişikliği konusunda verdiği taahhütlere ilişkin olarak yalan söylemekle suçladı. Bolsonaro ise Fransa’daki zirvede Brezilya’nın olmayacağını söyleyerek bu açıklamaya tepki gösterdi, Fransız liderin yangını siyasi kazanım için kullandığını ve konunun da Brezilya’nın iç meselesi olduğunu savundu. Brezilya lideri Bolsonaro yangınla mücadele için bir kararname çıkararak orduyu göndermeyi değerlendirdiğini belirtti.

Avrupa ülkeleri de Brezilya hükümeti üzerindeki baskıyı ticaret anlaşması görüşmelerini öne sürerek arttırıyor. Fransa ve İrlanda, Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki yangının söndürülmesi için hareket geçmemesi halinde, Avrupa Birliği ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ı kapsayan Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile arasındaki ticaret anlaşmasını bloke etme tehdidinde bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Amazon ormanlarını korumak için uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Johnson da Amazon yangınları için “uluslararası kriz” nitelemesinde bulundu.

Almanya’dan Macron’a destek

Almanya’dan da Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un konunun G7 zirvesinde ele alınması yönündeki çağrısına destek geldi. Almanya Çevre Bakanı Svemja Schulze, Mercosur ticaret anlaşmasının yağmur ormanlarının korunacağına ilişkin güvence olmadan yapılamayacağı mesajını verdi. Alman bakan “Güney Amerika ve özellikle Brezilya, yağmur ormanlarının korunması konusunda desteğimizi hak ediyor. Ancak Brezilya bu yardımı kendisi istemeli” dedi.

Taraflar arasındaki ticaret anlaşması ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesini zorunlu kılıyor. Almanya, ticaret anlaşması kapsamına Amazon ormanlarının korunması konusunda taahhütlerin de alınmasını istiyor.

Söz konusu ticaret anlaşması AB’nin bugüne kadarki en büyük ticaret anlaşması olarak niteleniyor. AB ve Güney Amerika bloğundaki ülkeler arasında anlaşmaya varmak için yürütülen müzakereler 20 yıl sürdü. AB, Güney Amerika ülkelerinin en büyük ikinci ticaret ortağı.

Amazon’da iki günde bir yeni bir bitki ya da hayvan türü keşfediliyor

Amazon dünya üzerindeki en büyük tropik yağmur ormanı ve dünyada bio-çeşitliliğin en az yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. Amazon yağmur ormanlarında iki günde bir yeni bir bitki ve hayvan türü keşfediliyor. Amazon yağmur ormanları dünya oksijeninin yüzde 20’sini üretiyor ve bu nedenle de “dünyanın akciğerleri” olarak niteleniyor. Amazon yağmur ormanlarının üçte ikisi Brezilya’da bulunuyor.

Çevre örgütleri Jair Bolsonaro’yu ülkede çevre denetimini gevşeten ve ormanların kesilmesini teşvik eden politikaları uygulamakla suçluyor.

Ünlülerden Amazon mesajları

Amazon yağmur ormanlarındaki yangına çok sayıda ünlü isim de tepki gösterdi. ABD’li şarkıcı Madonna Instagram hesabından Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’ya seslendi, “Politikalarınızı değiştirin, sadece kendi ülkenize değil tüm gezegene yardım edin” diye yazdı.

İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda farkındalık yaratma çabalarıyla bilinen ABD’li aktör Leonardo Di Caprio da takipçilerine Amazon yağmur ormanlarını korumak için çalışan çevre örgütlerine bağışta bulunmaları ve seçim zamanı geldiğinde iklim krizini anlayan liderlere oy vermeleri çağrısında bulundu.

Portekizli futbolcu Christiano Ronaldo da Twitter’dan paylaştığı mesajda “Amazon yağmur ormanları dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini üretiyor ve ormanlar 3 haftadır yanıyor. Gezegenimizin korunmasına yardım etmek bizim sorumluluğumuz” diye yazdı. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)