BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den ABD'ye misilleme uyarısı----

AB'den ABD'ye misilleme uyarısı

AB'den ABD'ye misilleme uyarısı
02 Temmuz 2018 - 13:05 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin Avrupa ülkelerinden ithal edilen arabalara ilave gümrük vergisi uygulama kararı alması halinde 294 milyar dolarlık ticari misilleme yapılabileceğini bildirdi

AB Komisyonu'nun yaşanan karşılıklı ticari anlaşmazlıklar konusunda  ABD TicaretBakanlığı'na gönderdiği mektup basına sızdı.

Mektupta, ABD tarafından araba ve yedek parçalara ilave gümrük vergisi  uygulanmasının gereksiz ve ekonomik olarak anlamsız olduğu, çelik ve alüminyum  deneyimleri uyarınca yapılan ön incelemelere göre, ABD'nin Avrupa arabaları ve  parçalarına yüzde 25 oranında ilave gümrük vergileri uygulaması kararının 294  milyar dolara ulaşan karşı tedbirlere neden olabileceği belirtildi.

Söz konusu verginin ABD ekonomisine başlangıçta 13-14 milyar dolar  olumsuz etki edeceğine dikkat çekilen mektupta, bunun cari dengeyi de olumsuz  etkileyeceği kaydedildi.

Mektupta, Avrupalı otomobil üreticilerinin geçen yıl ABD'de 2,9 milyon  araç ürettiği, bunun ABD otomobil üretimin yüzde 26'sı olduğu ve yüzbinlerce  kişiye istihdam sağladığı ifade edildi.

Süreç

ABD Başkanı Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde  25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB'ye bu vergilerden 1  Haziran'a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, ABD'nin yakın müttefiki olduğunu  ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD'nin gümrük  vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Taraflar  arasında yapılan müzakereler sonucu AB, ABD'yi kararından vazgeçirememişti.

ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici  tedbirler alan AB, 22 Haziran'dan itibaren ABD'den ithal edilen mısır, barbunya,  pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro,  sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven,  vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde  25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.

AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen  tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)