BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'den Türk şirketlerine şok----

ABD'den Türk şirketlerine şok

ABD'den Türk şirketlerine şok
22 Nisan 2014 - 10:25 www.finansgundem.com

Türk çelik şirketlerine ABD'den kötü haber

ABD Yönetimi, Amerikalı çelik üreticilerinin geçen Temmuz Ticaret Bakanlığı'na dilekçe vererek dokuz ülkeden boru ithalatına cezalandırıcı vergi konulmasını istemesinin ardından başlattığı soruşturmada, Türk ve Meksikalı şirketlere ilave gümrük vergileri uygulanmasına karar verdi.

ABD’li 31 senatörün geçtiğimiz günlerde Amerikan Ticaret Bakanı Penny Pritzker’e mektup yazarak, ABD çelik şirketlerine zarar verdikleri gerekçesiyle Türk ve Meksika çelik şirketlerine gümrük vergisi uygulanması çağrısı yapmasının ardından gelen kararın bir hafta içinde uygulanması bekleniyor. Ve Amerikan gümrüğünün, vergileri ödenmediği müddetçe bu iki ülkeden yapılan çelik ithalatını sınır kapılarında durduracağı belirtiliyor.

Sübvansiyon ve anti-damping soruşturmaları kapsamında rekabet ihlallerini soruşturan Federal Ticaret Komisyonu, Türkiye’yi de içeren çelik ticareti soruşturmasını geçen yıl başlatmıştı. Ve aralarında U.S. Steel, Maverick Tube Corporation gibi köklü Amerikan şirketlerinin de bulunduğu şikâyetçilerin dilekçesini işleme koyan komisyon, Hindistan'a yüzde 240, Güney Kore'ye yüzde 158, Tayland'a yüzde 118 ve Vietnam'a yüzde 111 vergi konulması talebini incelemeye almıştı. Üreticiler, Türkiye ve Hindistan için ise devlet desteklemelerini dengeleyecek telafi edici vergi istemişti. ABD, aynı şekilde 2008 yılında da Çin'e antidamping vergisi getirmişti.

TÜRK ŞİRKETLER İDDİALARI REDDETMİŞTİ 

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise soruşturmalarla ilgili geçen hafta yaptığı açıklamada,“Bazı ülkelerde yerli üreticiler, kârlılıklarını kolay yoldan artırma amaçlarına Dünya Ticaret Örgütü kurallarını alet ediyor ve haksız yere soruşturmalar başlatıyor. Bu üreticiler de Türkiye’nin teşvik almadığını veya damping yapmadığını biliyor; fakat soruşturma yüzünden ithalatçılar ve ihracatçılarda oluşan kafa karışıklığının iki ülke ticaretini olumsuz etkilemesinden yararlanmak istiyor” dedi.
Dış ticaret verilerine göre 2012’de Türkiye’den ABD’ye 935 milyon değerinde 1 milyon 234 bin ton çelik ihraç edildi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu raporuna göre, Türkiye ve Meksika’nın inşaat demiri ithalatı 2012 yılında toplam yüzde 68’lik artış gösterirken, yerli üreticilerin satışları sadece yüzde 10.5 oranında büyüdü. 2013’ün ilk altı ayında ise Türkiye ve Meksika’nın toplam ithalatı yüzde 4.4 büyüme gösterirken, yerli üreticilerin siparişleri yüzde 1 büyüdü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)