BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD'deki deflasyon korkusu doları düşürdü----

ABD'deki deflasyon korkusu doları düşürdü

ABD'deki deflasyon korkusu doları düşürdü
13 Ocak 2015 - 05:14 www.finansgundem.com

​ABD’de istihdam artışı sürse de dolar, enflasyonun düşük kalacağı endişeleri ile TL karşısında zayıfladı ve 2.30 TL’nin altına demir attı

Piyasalarda gözler Amerikan merkez bankası’nın (Fed) 2015’teki faiz artırım zamanlamasına çevrilmişken ABD için güçlü gelen istihdam verilerine rağmen doların düşüşü şaşırttı. Barış Balcı'nın Hürriyet'te yer alan haberine göre 2014’te yıllık 2.9 milyon iş yaratarak 1999’dan beri en iyi rakama imza atan ABD’de buna karşın ücret seviyesinin artışı, bu verinin toplanmaya başladığı 2005’ten bu yana en düşük seviyede kaldı. Ücretlerin zayıf seviyede kalması ABD’de faiz artırımı öncesi enflasyonun kritik yüzde 2 seviyesini aşamayacağı beklentilerini de beraberinde getirdi. Güçlü istihdamı es geçen piyasalar enflasyon korkusuna kapılınca da cuma günü 2.30 TL’nin altına düşen dolar dün de 2.2848 TL’ye kadar geriledi. 
Piyasalarda ABD için deflasyon korkusunu Euro Bölgesi de tetikliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım sürecinde ne tür tahviller alacağı belirsizliğini korurken parasal genişlemenin Avrupa’da enflasyonu tetiklemeyeceği endişeleri ABD’ye de sıçradı. Yüzde 2’nin altında seyreden enflasyonların Faiz artırımını geciktireceğini düşünen yatırımcılar bu süreçte TL varlıklarına da yönleniyor. BİST 100 endeksi dünü yüzde 0,25 artışla 87 bin 864 puandan kapadı. Trend sadece hisse senetleriyle de kalmadı. TL cinsinden tahviller de talep görürken 2 yıllık gösterge tahvilin faizi dün yüzde 7.41’i görerek son 1 ay 10 günün en düşük seviyesini gördü.

Kritik tarih 16 Ocak

Türkiye’nin olumlu ayrışmasının ömrünü ise 16 Ocak’ta açıklanacak ABD TÜFE verileri tayin edecek. Ücretlerdeki artışın da zayıflamasıyla birlikte uzmanlar aralık ayı ABD TÜFE oranının yüzde 0.3 ekside çıkmasını bekliyor. Integral Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü’ye göre TL’de olumlu seyir şubat ayına kadar devam edebilir.

Süreç altına yaradı

DÜNYAYI saran deflasyon korkusu altın fiyatlarını da etkiledi. Ons altın fiyatı 1231 dolara kadar çıkarak son 1 ayın zirvesini gördü. Petrol ise düşüş rekorunu genişletti. Brent Petrol Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyesi olan 47.61 dolara kadar geriledi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)