BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD’de yerel bankalar hayatta kalmak için birleşiyor----

ABD’de yerel bankalar hayatta kalmak için birleşiyor

ABD’de yerel bankalar hayatta kalmak için birleşiyor
15 Aralık 2020 - 16:42 www.finansgundem.com

Korona virüs etkisindeki ekonomide küçük şirketlere kredi vererek hayatta kalmaya çalışan yerel bankalar dev rakiplerine karşı tutunmak için tek çareyi birleşmek olarak görüyor. Ancak bu yöntemle de Wall Street yatırımcılarını çekecek gibi gözükmüyorlar

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yerel bankalar korona virüs krizinin ardından birleşmeye zorlanıyor. ABD’nin iki farklı eyaletinde iki şehir olan Detroit ve Columbus Wall Street’ten oldukça uzakta yer alıyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre, bölgedeki yerel bankalar düşük faiz oranlarının neden olduğu zorluklarla tek başlarına baş edemeyecek noktaya geldiler.

Yerel bankaların hizmet verdikleri küçük işletmelerde oluşması muhtemel kötü kredi risklerine pandeminin oluşturduğu tehlikeler de ekledi. Bu süreçte hayatta kalmak için bankaların başvurdukları yöntemse birlikte hareket etmek oldu. Hafta sonunda ABD’nin iki yerel bankası Huntington Bancshares ve TCF Financial’ın birleşmesi de bu tip banka evliliklerine en son örnek niteliğini taşıyor.

Detroit merkezli TCF’in özkaynaklarındaki toplam hisse işlem değeri kabaca 6 milyar dolar civarında. Piyasa değeri yaklaşık 13 milyar dolar olan Columbus merkezli Huntington TCF’in Cuma günü kapanış fiyatında %10’luk prim ödeyecek. İki bankanın birleşimiyle varlıkları yaklaşık 168 milyar dolara ulaşacak ve Michigan ve Ohio eyaletlerini kapsayan bir bankacılık ağı oluşturacaklar.

Küçük bankalar üzerindeki konsolidasyon baskısı oldukça güçlü. JPMorgan ve Bank of Amerika gibi devler karşısında hayatta kalmak için ortaya atılan düşüncelere göre yerel banka liderleri mobil bankacılık için cep telefonu uygulamaları üretmek gibi teknoloji yatırımlarına odaklanmak zorundalar. Uyumluluk ve siber güvenlik maliyetlerinin dağılmasını sağlamak içinse rakiplerle bağlantı kurmak ve kaynakların bir araya getirilmesi gerekiyor. Zira JPMorgan teknoloji alanında tek başına 11 milyar dolarlık harcama yapabiliyor. Bu rakam TCF’in geçen yılki net gelirinin 37 katını işaret ediyor.

Yine de konsolidasyon küçük yerel bankalar için her derde deva olmuyor. TCF geçtiğimiz yılın ağostos ayında Chemical Bank’la birleşmişti. Ancak bu birliktelik TCF’in hisse fiyatına çok sınırlık bir etki yaptı ve Banka hissesi 2018’de yakaladığı pik seviyesinin %40 aşağısında işlem gördü.

Huntington ve TCF birlikteliği yerel rakipleri olan varlıkları yaklaşık 200 milyar dolar seviyesindeki Fifth Third Bancorp ve 179 milyar dolar seviyesindeki Citizens Financial’ın gerisinde kalacaklar. Söz konuşu anlaşma aynı zamanda birleşik bankaların coğrafi bağımlılıklarını ve ekonomik krizlere karşı hala savunmasız bir bölgede işlem yapmalarını değiştirmiyor.

Huntington hisse senedi sahiplerinin iyi bir fiyatlandırma sağlayacağı doğru. Bankanın 490 milyon dolar lanse edilen sermayelendirilmiş, vergilendirilmiş tasarruf giderleri örtülü primlerinden daha fazlasını karşılıyor. TCF hisseleri de defter fiyatının daha aşağısında işlem görüyor. Ancak kredi borçlularını coğrafi olarak yakın tutma planı Wall Street yatırıcılarını söz konusu bankalara yakınlaştırmayacaktır.

Goldman Sachs anlaşmasız Brexit’in İngiltere’ye maliyetini açıkladı

 

Avrupa eksi faiz oranlarını neden sürdürmeli?

 

Fitch'ten kritik Türk bankaları değerlendirmesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)