BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD’de vergi dönemi yaklaştıkça ETF’lerin yıldızı parlıyor----

ABD’de vergi dönemi yaklaştıkça ETF’lerin yıldızı parlıyor

ABD’de vergi dönemi yaklaştıkça ETF’lerin yıldızı parlıyor
03 Aralık 2021 - 14:20 www.finansgundem.com

Aktif yatırım fonlarının neden olduğu yüksek vergi ödemeleri nedeniyle ABD’li fon yatırımcıları odaklarını pasif fonlar ve endeks fonları gibi ETF yatırımlarına yönlendiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler, bu yılın birçok aktif yatırım fonu için yoğun bir vergi yılı olarak şekillendiğini belirtiyor. Financial Times’ın haberine göre bazı küresel yatırımcılar vergilendirmelere bağlı olarak varlıklarını daha vergi tasarruflu ETF yapısına kaydırmaya sevk edebileceğini söylüyorlar.

Morningstar’ın bu ay yayınlanan incelemesine göre, fon yönetimi şirketleri, American Century, Columbia Threadneedle, Harbor Funds, Invesco, MFS, T Rowe Price ve Vanguard, aktif yatırım fonu yatırımcılarını, fonlarından net varlık değerinin yüzde 20'sine veya daha fazlasına eşdeğer yıl sonu sermaye kazancı dağılımı beklemeleri konusunda uyardı.

Sermaye dağılımı araştırmaları şirketi Cap Gains Valet'in verilerine göre, ABD bankası Wells Fargo'nun eski fon şirketi Allspring Global Investments’ın, net varlık değerinin yüzde 30’u veya daha fazlası oranında sermaye dağıtım giderine sahip iki fonu olacağını tahmin ediliyor. Araştırmaya göre şirketin başka altı fonunda da en az %20’lik dağılım oranı görülecek.

Morningstar'ın raporunda, AB, BlackRock, Franklin Templeton, Janus Henderson ve JPMorgan'ın da çift haneli yüzdede sermaye dağıtımı yapan birden fazla fona sahip olma olasılığı yüksek olacağı belirtiliyor. Habere göre geçtiğimiz yıla oranla tek orta haneli kazanç bildiren fonların dağıtım oranları önemli ölçüde artabilir.

ABD Yatırım Şirketleri Enstitüsü’nün güncel verilerine göre, sektör yatırım fonları 2021’in ilk yarısında 71,9 milyar dolar sermaye getirisi sağladı. Bu rakam 2020’in ilk altı ayının iki kat fazlasına işaret ediyor.

Bununla birlikte, yatırım araştırmaları firması CFRA araştırmasına göre BlackRock, Vanguard ve State Street Global Advisors tarafından sunulan ETF'lerin sadece yüzde 9'u bu yıl sermaye kazancı dağılımı yapacak. Bu şirketlerin toplu olarak yönettikleri 415 özkaynak borsa yatırım fonlarından yalnızca yüzde 2’si bu dağılımı gerçekleştirecek.

CFRA'in ETF Araştırmaları Başkanı Todd Rosenbluth geçen hafta yayınladığı bir araştırma notunda, kazanç elde eden ETF'lerin çoğunun net varlık getirilerinin yüzde 1'ini veya daha azını dağıtacağını yazdı.

Analistler, vergi verimliliği konusunun uzun zamandır ETF’lerin en önemli sorunu olduğu konusunda birleşiyor. Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks bazlı borsa yatırım fonları genellikle aktif borsa yatırım fonlarından daha düşük bir yatırım maliyetine sahip olması nedeniyle birçok ünlü yatırımcının radarına girmiş durumda.

Morningstar'ın ETF Araştırmaları Başkanı Ben Johnson, "ETF'lerin ezici bir çoğunluğu, bu yıl aktif olarak yönetilen çok sayıda yatırım fonunun vergiye tabi sermaye kazanç dağılımından kaynaklı alacakları sert darbeyi atlatabilir” ifadelerine yer verdi. Johnson, “Bana kalırsa yatırımcıların vergiyle ilişkili sorunları, vergiye tabi olan hesaplardaki doların daha fazla ETF'lere doğru yönlendirilmesine neden olacaktır” açıklamasında bulundu.

CFRA’den Rosenbluth, yatırımcıların ETF'ler veya diğer yatırım seçenekleri için aktif yatırım fonlarından kurtulma hamlesiyle bazı durumlarda kalan hissedarlar için vergi durumunun daha da kötüleşebileceğine dikkat çekti. "Güçlü piyasa performansı ve bunun paraya çevrilmesi sermaye kazançları için temel bir reçetedir" diyen Rosenbluth, böyle bir kombinasyonda portföy yöneticilerinin hissedarlara geri ödeme yapabilmek için değerlenen varlıklarını satmak veya portföylerini yeniden dengelemek zorunda kalabileceğini söyledi.

Morningstar Direct verilerine göre, ABD hisse senedi yatırım fonlarına yılın ilk 10 ayında 187 milyar dolar çıktı. Morningstar, bunun yaklaşık 106 milyar dolarının yerli özkaynak büyüme fonlarından geldiğini kaydetti. Söz konusu fonlar bu alanda sermaye getirilerinin en önemli kısmını karşılıyor.

Morningstar'ın sermaye kazançları incelemesine göre, daha önceki süreçte hızlı büyüyen fonlar yeni yatırımcılara yakın olduğunda, çıkışlardan elde edilen sermaye kazançları daha da şiddetlenebilir. Zira bu kazançların paraya çevrilmesini dengeleyebilmek için piyasalara yönelik çok az miktarda giriş gerçekleşti.

Buna karşın Morningstar Direct verilerine göre, 2020 yılının tamamında görülen 129 milyar dolarlık yatırımlar ile karşılaştırdığında Ekim ayına kadar 290 milyar dolar yatırım alan ETF'ler halihazırda geçtiğimiz yılın yatırım girişlerini bırakmış durumda.

Analistler bu yatırımların yaklaşık 16 milyar dolarlık kısmının aktif ABD hisse senedi ETF'lerine gittiğini belirtiyor. Habere göre yatırım uzmanları, bu tür ürünlerin endeks fonlarından daha yüksek ciroya sahip olabileceğine ve bunun da aktif fonları vergiler konusunda daha az verimli hale getirebileceğine dikkat çekti. Ancak CFRA'den Rosenbluth, portföy değişiklikleri yapmak için menkul kıymet satması gereken daha yeni yatırım fonlarının hisse senetlerinden getiri sağlamak için daha az zamanı olması sebebiyle önemli miktarda kazanç elde etme olasılıklarının düşük olduğunu söyledi.

Rosenbluth, bazı yatırım fonu yatırımcılarının ETF'ler ve ortak yatırım fonları arasındaki vergi farklarından habersiz olabileceğini de kaydetti. Buna ek olarak, bazı yatırımcıların emeklilik fonları gibi vergileri ertelenmiş hesaplarda aktif fon tutabileceğini veya vergi konusunda kararsız kalabileceğini belirtti. Buna ek olarak borsa uzmanı satışın vergi ödemelerini aktif hale getireceği gerekçesiyle, vergiye duyarlı yatırımcıların bir ETF’ye geçmek için yüksek getirili yatırım fonlarını satmaya nefretle bakabileceğini de sözlerine ekledi.

BlackRock kripto fonları için acele etmeyecek

 

Yeni yılda finansal başarı için yatırımcılar ne yapmalı?

 

Birikimlerin büyümesine engel 3 faktör

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)