BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de rekor istihdam beklentisi----

ABD’de rekor istihdam beklentisi

ABD’de rekor istihdam beklentisi
03 Eylül 2020 - 17:52 www.finansgundem.com

Emlak piyasasına olan yoğun talep ve üretimdeki artış, on yıllardır görülmemiş bir istihdam artışına neden olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cuma günü açıklanacak istihdam raporu öncesinde, ABD’de işsizlik rakamlarının hala yüksek olmasına rağmen, artan inşaat ve üretimle birlikte on yıllardır görülmemiş bir V şeklinde iyileşme yakalanabileceği sinyalleri alındı. Bu durum New York ya da San Francisco’daki barmenlerin ya da hava yolu şirketlerinin pandemi öncesi seviyelere dönmesini bekleyen hava yolu çalışanlarının işine yaramayacak. Ancak yine de istihdam piyasasının 2021 yılında, şimdilerde tahmin edilenden daha iyi olabileceğine dair ihtimaller var.

Geçtiğimiz aylarda istihdam piyasasında yaşanan yavaş iyileşme, üretim sektöründeki uzatmalı durgunluktan kaynaklanıyordu. Ancak şimdi bu alanların büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğine dair sinyaller var ve bu durum da ekonomiye destek olarak istihdam taleplerini arttırabilir.

Bu dinamiğin en açık şekilde görüldüğü yer, emlak piyasası. Emlak sektörü karantina önlemleri kaldırıldıktan hemen sonra hızla iyileşme göstermişti ve güçlenmeye devam ediyor. Hane halkları pandemi sırasında daha geniş alanlara ihtiyaç duyarken, piyasalar dirençli bir tüketici talebiyle karşı karşıya. Mortgage oranlarının tarihin en düşük seviyelerinde olması da etki gösterirken, üretim bu talebi karşılamak için çaba gösteriyor. ABD Hükümeti’nin yayınladığı bir raporda, temmuz ayında ülkede yalnızca dört aylık yeni ev stoğu kaldığı ortaya kondu.

Ev talepleri temmuz ayında oldukça yüksek bir artış gösterdi ancak bu talebi karşılamak için ABD’nin üretiminin 2000’lerin ortalarındaki seviyelerine gelmesi gerekiyor. Bu hem inşaat işçilerine olan ihtiyacı arttıracak hem de, inşaat malzemelerinin üretiminde fabrikalarda çalışacak elemanlara ihtiyaç yaratacak.

Diğer ülkelerde üretimin pandemi öncesi seviyelere gelmesi daha uzun zaman aldı, ancak üretim sektörü de emlak piyasasının bahar sonu ve yaz başında gösterdiği direnci gösteriyor. Bugünün ISM üretim raporu, beklenenden daha güçlü sonuçlar gösterdi ve talepte iyileşme olduğunu açığa çıkardı.

Raporun yeni siparişler bölümündeyse veriler 2004 yılından bu yana en yüksek seviyelere geldi ve talebin sağlıklı seviyelerde olduğunu gösterdi. Aynı zamanda rapora göre üretim sektörünün stoklarını yenilemeye ihtiyaç duyduğunun da sinyalleri verildi. İstihdam bölümü diğer alanlara yetişmeye çalışıyor ve raporun özetinde de belirtildiği gibi, güvenlik kısıtlamaları istihdam seviyelerinde düşüşe neden oluyor. Ancak yoğun talebi karşılayabilmek için ve stokları yenileyebilmek için üretimin artmasına duyulan ihtiyaç olumlu bir hava yaratıyor.

Ateşe odun atan bir başka gelişmeyse, dolardaki değer kaybı. Bu kaybın sebebi kısmen Fed’in değişen politikalarına dayanıyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz hafta Jackson Hole konferansında dile getirdiği gibi, ABD Merkez Bankası zaman içinde ortalama enflasyon hedefi stratejisini benimseyecek ve trendlerin üzerindeki enflasyonu tolere edebilecek. Bu yeni strateji de istihdam piyasasına ve ekonomiye, faizlerin artmasından önce alan tanıyor.

Kısa vadede, bu politika değişimi, doların üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturuyor ve bu da ABD ihracatını uluslararası piyasalarda rekabete zorluyor.

Üretim ve inşaatta v şeklindeki iyileşmeler önemli olabilir zira geçmişte yavaş istihdam iyileşmelerinin en alt basamağında kalmışlardı. Üretim istihdamı, 2001 ve 2008 krizlerinde aldığı darbelerin üstesinden gelemedi ve inşaat sektörünün de emlak balonunun patlamasından sonra iyileşmek için fırsatı olmadı.

Düşük stok seviyeleri, artan talep ve ABD’nin ihracatını rekabete zorlayan bir para birimiyle, ABD’nin üretim ve inşaat sektörlerindeki canlanma ilerleyen aylarda daha da büyüyecek. Pandemi hizmet sektörünü ilerleyen aylarda da etkileyecek olsa da, üretim sektöründeki bu iyileşme ekonomik büyümeyi destekleyecek ve belki de istihdam piyasasında yıllar sürebilecek bir iyileşme beklentisinden kurtaracak.

ABD özel sektör istihdamı beklenenin altında geldi

 

ABD'de istihdam verisi iyileşmeye mi işaret ediyor?

 

Amazon'dan 3.500 kişilik istihdam planı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)