BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de rekor büyümenin arkasındaki gerçek----

ABD’de rekor büyümenin arkasındaki gerçek

ABD’de rekor büyümenin arkasındaki gerçek
30 Ekim 2020 - 16:12 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz gün ABD rekor GSYİH rakamları paylaştı. Fakat bu rakamlar ABD’nin beklediği ekonomik toparlanmanın çok daha aşağısında olduğunu gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin rekor üçüncü çeyrek rakamları halihazırda ılımlı bir büyümenin sinyalini verdi. Ekonomik aktivite yeniden artan korona virüs vakalarını ve uzayan korona virüs destek paketi görüşmelerinin oluşturduğu belirsizliği değerlendiriyor.

Bloomberg’in haberine göre Perşembe günü açıklanan ABD’nin %33,1’lik gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin ardından ekonomistlerin büyük çoğunluğu dördüncü çeyrek büyüme rakamlarında yıllık bazda %3 ila %6 arasında düşüş beklediklerini belirtiyorlar. Bu rakam büyük oranda bu yılın başarındaki karantina sürecini ve ardından devam eden ekonomik toparlanma sürecini yansıtıyor.

Analistler sağlam gelen tüketici harcamaları rakamlar, güçlü gayrimenkul talebi ve işletmelerin stoklarını yeniden doldurması sayesinde ekonominin büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Buna karşın Kovid-19’un rekor hızla yayılmasının Almanya’da ve Fransa’da olduğu gibi yeni sosyal mesafe kuralları ve kapanmalarla işletmeleri ve istihdamı tehdit etmesi riskleri arttırıyor.

Wells Fargo Baş Ekonomisti Jay Bryson, ekonomiye ilişkin yorumlarında “Görünüşe göre hala büyük bir ivme var. Ancak Kovid’in şu sıralar yeniden hızını artırmasıyla alakalı genel olarak aşağı yönlü çok fazla risk var” ifadelerine yer verdi.

Güçlü gelirlere rağmen en son 2009 yılında durgunluk sonrası GSYİH pik seviyesinin %3,5 altında. Ekonomiye ilişkin öngörüler kriz öncesi seviyeye dönmenin birkaç çeyrek veya daha uzun süre alacağını ve seyahat, restoran ve sağlık gibi sektörlerin her zamanki performanslarının altında kalacağını gösteriyor.

Perşembe gününe ilişkin diğer raporlarda iş piyasasındaki iyileşmenin normalden çok uzakta olduğunu ve hararetlenen gayrimenkul piyasasının dengelenebileceğini gösteriyor.

ABD Çalışma Bakanlığı verileri ABD’de işsizlik başvurularının geçen hafta yapılan öngörülere oranla daha fazla düşüş gösterdi. Bu durum ekonominin kademeli olarak iyileşme yolunda olduğuna ilişkin işaretlerden birisi.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği raporu ABD’de askıdaki ev satışlarının 5 ay sonrasında eylül ayında beklenmedik biçimde düştüğünü belirtiyor. Artan talep ve arzdaki rekor düşüş konut fiyatlarının düşük faiz oranlarına rağmen hızla yükselmesine neden olabilir.

Daha geniş ölçekte, ekonominin bazı kısımları diğerlerinden daha hızlı toparlansa da, ülkenin ekonomik toparlanma hedefi hala çok ileride. Perakende satışlar şubat ayı seviyelerini çoktan aştı ve yenilenen talep üzerine imalat sektörü güçlenmeye devam ediyor. Ancak işgücü piyasasının toparlanmaya giden çok daha uzun bir yolu var.

ABD’de işsizlik bir türlü toparlanmıyor

Virüsten önceki on yılın en düşük işsizlik oranı belirten bordrolarda şubat ayına oranla yaklaşık 11 milyon daha az Amerikalının yer aldığı görülüyor. Ülkede işsizlik şubat ayı rakamlarının iki katından daha yüksek seyrediyor. Ekim ayı rakamları önümüzdeki cuma günü açıklanacak.

Buna ek olarak, kalıcı iş kayıpları ve uzun vadeli işsiz sayısı da artmakta ve bu durum salgın kaynaklı ekonomik krizin oluşturacağı kalıcı etkileri gösteriyor. Mevsim şartları nedeniyle soğuyan hava sıcak aylarda dışarıdaki alanlar sayesinde ayakta kalmayı başarın birçok restoranın gelirlerini azaltabilir.

JPMorgan Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli, “Üçüncü çeyrekteki yeniden açılma sürecine ayrıntılı baktığımızda sadece açılmadık aynı zamanda bazı alanlarda kısmi olarak kapandık. Dördüncü çeyrekle ilgili asıl endişe etmemiz gereken şey bu” ifadelerine yer verdi.

ABD GSYİH raporunun ardından petrol şirketi Exxon iş gücünün 2022’ye kadar %15’ini işten çıkaracağını açıkladı. Bu sadece ABD’de 1900 kişinin daha işsizler ordusuna katılacağı anlamına geliyor.

ABD seçimlerinde anket endişesi

 

ABD ekonomisine 'Cadılar Bayramı' etkisi

 

ABD teknoloji devleri üçüncü çeyrekte gelirlerini artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)