BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı----

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı
26 Temmuz 2022 - 17:45 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon, resesyon beklentileri, borsalardaki çöküş… Tüm bu olumsuzluklar en çok ‘orta gelirli’ Amerikalıları etkiliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon, resesyon beklentileri ve piyasalardaki çöküş ABD vatandaşlarının bir süredir zor günler geçirmesine neden oluyor. Güçlü dolar ile bir nebze olsun teselli bulan ABD’liler arasında orta sınıf, yaşanan olumsuzluklardan en kötü etkilenen kesim olarak öne çıkıyor.

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, orta gelirli Amerikalıların harcama modelleriyle pandemi sonrası koşulların bir araya gelmesi, bu özel grup için kabusu hatırlatan bir ekonomik yük anlamına geldi. Ekonomiye dair olumsuz mesajlar yeterince büyük bir yükken, kısa ve orta vadede daha büyük bir ekonomik daralmanın olduğuna dair sinyaller, orta gelirli Amerikalılar için ekonomik sıkıntıların sona ereceği günleri epey erteliyor olabilir.

Fiyat artışları orta sınıfı vurdu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıllık ortalama 43 bin ila 130 bin dolar arasında hanehalkı gelirine sahip olduğu kabul edilen Amerikan orta sınıfı, ekonomik açıdan genel anlamda iyi bir 2021 yılı geçirdi. Seyahat ve dışarıda yemek gibi gereksiz ve lüks sayılabilecek harcamalar pandemi nedeniyle bu süreçte pek yapılmadı. Bunun doğal bir sonucu olarak da 2022 yılının başında Amerikalılar 2,5 trilyon dolar civarında tasarruf etti.

Ancak genel ekonomik durum o zamandan bu yana oldukça belirgin şekilde değişti. 2021 yılında da bir dert olan enflasyon, pandemi sonrası süreçte son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve benzinden gıdaya kadar her ürünün fiyatının artmasına neden oldu.

Bunun yanı sıra, Avrupa’da patlak veren savaş, tedarik zincirlerini raydan çıkardı ve enerji fiyatları başta olmak üzere birçok emtianın fiyatlarını dünya çapında artırarak enflasyonist ortamı daha da alevlendirdi. Fiyatı artan ürünlerden bazıları ise Amerikan orta sınıfını sert şekilde vurdu.

En büyük gider kalemi benzin

Son birkaç ayın enflasyon raporları yüksek benzin fiyatlarıyla birleşen otomobil fiyatlarında istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor. Bu kalem, diğer gelir seviyelerine kıyasla orta gelirlilerin servetinin çok daha büyük bir kısmını tüketen bir kalem olarak öne çıkıyor.

Missouri Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Profesörü Peter Mueser, ABD’de zengin sınıfın orta sınıf kadar araba kullansa da toplam gelirlerinin daha küçük bir kısmını benzin gibi giderlere harcadığını söylüyor. Mueser, “Oysa orta sınıf Amerikalılar için bu daha büyük bir gider kalemi anlamına geliyor. Alt sınıf ise benzin fiyatlarında yaşanan artıştan neredeyse hiç etkilenmiyor” diyor.

Orta sınıf Amerikalılar için benzin daha büyük bir gider kalemi anlamına geliyor. Alt sınıf ise benzin fiyatlarında yaşanan artıştan neredeyse hiç etkilenmiyor.

Yerinde sayan ücretler

Ancak yüksek enflasyon ABD’de orta gelirliler için hayatı zorlaştıran tek ekonomik faktör değil. Çünkü artan yaşam maliyeti, ücretlerde yaşanan yavaş artışla iyice ağırlaşıyor ve bu da pandemi dönemi tasarruflarının büyük ölçüde erimesi anlamına geliyor.

2022 yılında ücretlerinde artış görülen üst sınıf ve yönetici kesiminin aksine orta gelirlilerin maaşları yerinde saymaya devam ediyor. ABD ve Kanada'da orta gelirli ailelere sigorta, yatırım ve finansal hizmetler sağlayan Primerica şirketi tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, orta sınıfa mensup ailelerin yüzde 75’inin gelirlerinin enflasyon karşısında ezildiğini hissettiğini ortaya koyuyor.

Daha yüksek borç seviyesi

Otomobil fiyatlarının ve orta sınıf yaşam tarzı için önemli olan diğer kalemlerin fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra diğer gelir gruplarından daha yüksek borç seviyelerine sahip olmaları da orta gelirlilerin durumunu zorlaştırıyor. Yavaş ve düşük ivmeyle artan ücretler nedeniyle orta sınıfa ait kesim, geçim derdiyle karşı karşıya durumda.

Yerinde sayan ücretler ve yüksek borç sarmalında Amerikan orta sınıfı, 2022 yılında bir dizi ekonomik zorlukla boğuşuyor ve pandemi döneminde yastık altına sakladıkları birikmişleriyle geçim derdini makul seviyelere düşürmeye çalışıyor.

ABD Başkanı Biden: Resesyona girmeyeceğiz

 

ABD için resesyon beklentisi yüzde 75

 

ABD ekonomisi yavaşlıyor fakat resesyon kaçınılmaz değil

 

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • basri27 Temmuz 2022 13:52

    vah amerikalı kardeşlerim var. yardım götürelim buradan. yüzde kaç artmış kiraları, mutfak masrafları.