BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakABD’de konut piyasası tersine döndü----

ABD’de konut piyasası tersine döndü

ABD’de konut piyasası tersine döndü
24 Ağustos 2022 - 14:02 www.finansgundem.com

Yükselen mortgage faizleri ve artan konut fiyatlarıyla birlikte ABD’de gayrimenkul satışları yavaşladı. Uzmanlar ev almak isteyenler için piyasaların dengelenmeye başladığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de birkaç ay öncesine kadar emlak piyasası aşırı hızlanmış bir konumdaydı. Yükselen ev fiyatları, tarihin en düşük seviyesindeki faiz oranları ve olağanüstü talep piyasalara hükmediyordu. CNBC’nin haberine göre bugünün verileri ise ABD emlak piyasasında bir resesyon yaşandığını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre temmuz ayında ABD’de mevcut konut satışları haziran ayı rakamlarına göre %5,9 azaldı. 6 aydır üst üste gelen düşüşler satışların bir yıl öncesi aynı dönemine göre %20 azaldığını gösteriyor. Sektörde işten çıkarmalar ve yavaş istihdam büyümesi de hakim oldu. Konut üreticilerinin piyasaya ilişkin öngörüleri de negatife döndü. Zira ev arayanlar yükselen faiz oranları nedeniyle kontratlarını iptal etmeye başladı. Ülkede mortgage faizleri 2022’nin başındaki %3,3’ten düşük seviyelerden %5,72’ye kadar yükseldi.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) Baş Ekonomisti Lawrence Yun yakın tarihli bir raporda, “Konut satışlarının ve ev üretiminin azalması açısından bir konut piyasası resesyonuna tanık oluyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Bu noktada ev sahipleri, ev arayanlar ve ev satanlar için birbirinden çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Yun konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, “Bu ev fiyatlarıyla ilgili bir resesyon değil. Envanterdeki sıkışık kalmayı sürdürüyor ve fiyatlar ülke çapında artmaya devam ediyor. Evlerin yaklaşık% 40'ı hala tam liste fiyatına hükmediyor” dedi. Ancak piyasanın ev arayanlar lehine değişmeye başladığına dair işaretler de bulunuyor.

Ev sahipleri çok rahat bir konumda

Emlak uzmanı konut fiyatlarındaki artışın ABD’nin tamamında artmaya devam ettiğini ve konut envanterinin de yavaş da olsa yükselmeyi sürdürdüğünü belirtti. Ev sahiplerinin kesinlikle bir resesyonda olmadığını belirten Yun, “Ev sahipleri ellerinde bulundurdukları gayrimenkul servetiyle mali açıdan oldukça rahat bir pozisyonda” ifadelerine yer verdi.

NAR verilerine göre, ABD’de mevcut evlerin satışları temmuz ayında bir yıl önceki 6 milyondan %20,2 azalarak 4,8 milyon mülke geriledi. Bununla birlikte, geçen ay medyan fiyat Temmuz 2021'e göre %10,8 artışla 403.800 dolar oldu.

Mortgage faizlerinin altı ay önce olduğu yerin neredeyse iki katına ulaşması ev için krediye baş vuranların ve krediye hak kazananların sayısında ciddi bir düşüşe sebep oluyor. ABD’nin Utah eyaletinden mortgage kredi kuruluşu Momentum Loans’un Kredi Görevlisi Al Bingham, “Ev almak isteyenler şu anda çok temkinli” diyor.

Ev almak isteyenler daha dengeli bir piyasa ile karşılaşabilir

Uzmanlar konut piyasasında talep daralmasının alıcılar tarafında genellikle iyi haber anlamına geldiğini söyledi.

Lawrence Yun konuyla ilgili açıklamasında, “Alıcılar daha iyi pazarlık fiyatı imkanları beklemeli. Geçtiğimiz yıl ev sahiplerinin istedikleri fiyatın insafına kalıyorlardı ve ev sahipleri de birden fazla teklifle karşılaşıyordu. Alıcılar şu anda istedikleri fiyatı zorlayabilir” ifadelerine yer verdi.

Belirli bir piyasaya bağlı olsalar da alıcıların daha normal satın alma deneyimleriyle karşılaşma şansı daha yüksek. Zira bazı bölgelerde konut piyasasında görülen yavaşlama daha az rekabet ve satıcıların acilen evini satması gerekmesi gibi beklenmedik durumlarla gelen teklifleri kabul etme olasılığının artması anlamına geliyor.

Philadelphia merkezli bir mortgage kredi komisyoncusu Rinaldi Group’un Başkanı ve Kurucusu Stephen Rinaldi, “Bazı tekliflerin beklenmedik bir şekilde kabul edildiğini görüyoruz ve bu daha önce gerçekleşmiyordu. Muhtemelen daha dengeli bir piyasa göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Satıcılar daha “gerçekçi” olmalı

Konut piyasasındaki yavaşlamayla birlikte evlerini satışa çıkaranlar da beklentilerini azaltmak isteyebilirler. “Değişen piyasalarda konusunda satıcıların gerçekçi olması gerekiyor” diyen Yun, “Evlerini sadece yüksek bir fiyata listeleyerek kolayca bir alıcı bulmayı bekleyemezler” açıklamasında bulundu.

Yun, “Az sayıda mülkün peşinden koşan çok fazla alıcının olduğu günler sona erdi” dedi.

Baş ekonomistin açıklamalarına rağmen ABD’de evler halen hızlı bir şekilde satılmaya devam ediyor. NAR verilerine göre satışta olan gayrimenkuller ortalama 14 gün listede kaldı. Bir yıl öncesinde ise bu rakam 17 gün civarındaydı.

Wells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı

 

New York’ta kira fiyatları zirvede

 

ABD'de yeni konut satışlarında düşüş sürüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)