BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de kişisel tüketim harcamaları beklenenden fazla azaldı----

ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklenenden fazla azaldı

ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklenenden fazla azaldı
27 Ocak 2023 - 17:21 www.finansgundem.com

ABD'de kişisel tüketim harcamaları, geçen yıl aralıkta yüzde 0,2 azalarak piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Aralık 2022'ye ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede kişisel gelirler geçen yıl aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı.


Piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izleyen Amerikalıların kişisel gelirlerindeki artış, geçen yıl kasım ayında yüzde 0,3 olmuştu.

Kişisel tüketim harcamaları ise geçen yıl aralıkta aylık yüzde 0,2 azaldı.


Piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösteren kişisel tüketim harcamalarının bu dönemde geçen yıl kasım ayında olduğu gibi yüzde 0,1 azalması tahmin ediliyordu.

Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesinde yavaşlama

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise geçen yıl aralıkta aylık bazda yüzde 0,1 artarken, yıllık yüzde 5 yükseldi.

Piyasa beklentileri kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin söz konusu dönemde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 5,5 artması yönündeydi. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen yıl kasımda da aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 5,5 artmıştı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 4,4 arttı.

Piyasa beklentileriyle paralel seyreden çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, geçen yıl kasımda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,7 olarak kaydedilmişti.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yıllık yükseliş Ekim 2021'de bu yana kaydedilen en yavaş artış oldu.

Analistler, yüksek enflasyon karşısında artan faiz oranlarının tüketicilerin davranışlarını etkilemeye başladığını, geçen yılın son ayında kişisel tüketim harcamalarının beklenenden fazla azalmasının ekonominin 2022 sonunda yavaşladığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Enflasyondaki düşüşün ise sürdüğüne işaret eden analistler, bu durumun Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatmasına imkan verdiğini kaydetti.

ABD’de yeni konut satışları 3. ayda da yükseldi

 

ABD ticaret açığı beklentilerin üstünde büyüdü

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 9 ayın dibinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)