BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de kendi işinde çalışanların oranı 14 yılın zirvesinde----

ABD'de kendi işinde çalışanların oranı 14 yılın zirvesinde

ABD'de kendi işinde çalışanların oranı 14 yılın zirvesinde
20 Temmuz 2022 - 13:03 www.finansgundem.com

Pandemi nedeniyle işinden olan pek çok Amerikalı kendi işini kurmaya yönelirken, yaklaşık 16,8 milyon kişinin haziranda kendi işinde çalıştığı belirlendi.

ABD'de pandemiyle beraber işgücü piyasasındaki yapıda da değişimler meydana geldi. Öyleki son verilere göre ABD'de kendi işinde çalışanların işgücündeki payı, 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bloomberg'in, ABD Çalışma Bakanlığı'na bağlı İşgücü İstatistikleri Bürosu'nun en son yayımladığı verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre haziranda yaklaşık 16,8 milyon kişinin kendi işinde çalıştığı saptandı. Bu sayı yüzde 10,2’lik bir orana tekabül ediyor. Bu oran en son Ekim 2008’de kaydedilmişti.

Veriler son iki yılda 1,4 milyonluk bir artış yaşandığı ve kendi işinde çalışmaya başlayanların bu dönemde işgücündeki genişlemenin üçte birinden fazlasını temsil ettiği anlamına geliyor.

St. Louis Fed'in rakamlarına göreyse Şubat 2022 itibarıyla Amerika'da çalışan 157 milyon kişinin yüzde 11'i kendi işinden geçimini sağlıyordu.

Sadece mayısta 4,3 milyon kişi işten çıktı

Covid-19 pandemisinin ilk haftalarında milyonlarca kişi neredeyse bir gecede işsiz kalırken birçok Amerikalı kendi işini kurmak zorunda kalmıştı. Ancak kendi isteğiyle işinden ayrılan ve başkaları için çalışmak istemeyen kişiler de oranın artmasında etkili olmuştu.

İşten ayrılanların oranı da son iki yılda arttı ve sadece mayısta 4,3 milyon kişi işten çıktı.

Bununla birlikte kendi işinde çalışanların artmasının çok çeşitli nedenleri var. Pek çok kadın için bu karar muhtemelen esnekliğe daha fazla ihtiyaç duyulmasından kaynaklanıyor. Pandemi döneminde çocuk bakımının daha zor bir hale gelmesi kadınların işleri açısından alternatif arayışlara girmesini tetiklemişti.

İnşaat sektörü başı çekiyor

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve çok sayıda çalışanın yer değiştirmesi de yeni fırsatlar sundu.

St. Louis Fed'in verilerine göre kendi işinde çalışanları sayısı en çok inşaat sektöründe ve pandemi sırasında bu sayı artmaya devam etti. Şubat 2020'den Ocak 2022'ye kadar kendi işinde çalışanların ortalama yüzde 16,5'i bu sektördeydi.

Emlak ve ulaşım sektöründe de benzer bir artış görüldü. Söz konusu artışta Uber gibi girişimlerin büyümesi rol oynadı.

Fed'den 75 baz puan faiz artırımı bekleniyor

 

ABD enflasyon ihraç etmeye devam ediyor

 

ABD'de tarım dışı istihdam arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)