BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de iş dünyası resesyon bekliyor----

ABD’de iş dünyası resesyon bekliyor

ABD’de iş dünyası resesyon bekliyor
22 Ağustos 2022 - 16:40 www.finansgundem.com

FED’in faiz artırımları sonrasında ABD’de resesyon beklentileri güçlendi. İş dünyası liderlerinin tamamına yakını önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde bir resesyon beklentisinde

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları iş dünyasının resesyona kesin gözüyle bakmasına sebep oldu. Insider’ın haberine göre, istihdamdaki düşüş ve enflasyon resesyon konusunda en önemli endişe sebepleri olarak öne çıkıyor.

Yatırım bankacılığı Stifel’in 70 kurumsal yönetici, işletme sahibi ve yatırımcı ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların %46’sı bu yıl %33’ü gelecek yıl resesyona gireceğini, %18’lik dilimdeki katılımcılarsa ABD’nin halihazırda bir ekonomik çöküşle karşı karşıya olduğunu söyledi. Katılımcılar arasında sadece %3’lük kesim gelecek 18 ayda resesyon beklemiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının artırmasıyla resesyon beklentileri de hızlandı. Wall Street yatırımcıları merkez bankasının büyümeyi desteklemekten ziyade fiyat baskılarını kontrol etmekle daha fazla ilgilendiğini düşünüyor.

Ancak merkez bankasının enflasyonu düşürme çabaları henüz korkuları hafifletebilmiş değil. Stifel anketine göre, katılımcıların %59'u enflasyonu şirketleri veya yatırım portföyleri için ilk üç riskten birisi olarak sıralandırıyor. Bu arada katılımcıların %64’ü işgücü piyasasındaki sıkışmayı, %54’ü ekonomik resesyonu ve %53’ü tedarik zinciri krizini bu riskler arasında görüyor.

Anket sonuçlarına göre tedarik zinciri tarafında bazı pozitif işaretler de görünüyor: Katılımcıların yüzde 29’u geçtiğimiz yılın sonundan bu yana tedarik zincirinde toparlanma gördüğünü belirtiyor. Yüze 21’lik kesim herhangi bir değişim olmadığına işaret ederken, katılımcıların yüzde 20’si ise her şeyin daha kötüye gittiğini düşünüyor.

Anket sonuçları daha çok tüketici, perakende ve çeşitli sanayi sektörlerinde oluşan tabloyu gösteriyor. Insider’ın haberinde, araştırma Amerikan şirketlerindeki genel ekonomi anlayışını gösteriyor.

Üst düzey yöneticiler özellikle ABD Doları’nın güçlenmesini zorlayıcı engel olarak görüyor. Dolar bu yıl tarihi bir seyir izledi. Doların küresel piyasalardaki değerini izleyen ICE Dolar Endeksi 2022'de %12'ye kadar yükselerek 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolardaki bu yükseliş FED’in enflasyonu düşürmek için gerçekleştirdiği Faiz artırımları ile tetiklendi.

Microsoft en son bilanço bildirisinde dolardaki tırmanışın hem şirketin kazançlarını hem de gelirleri zorlaştırdığını söylemişti. CFO Amy Hood 26 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada “ABD Doları çeyrek boyunca güçlendi. Bu tablo çeyrek sırasında paylaştığımız risklere ek bir ters rüzgar oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

Hood açıklamasında güçlü dolar nedeniyle şirketin tüm yıllık marjlarının kabaca sabit seyirle ilerleyeceğini öngördüğünü sözlerine ekledi.

General Electric de benzer yöndeki endişeleri bilanço açıklaması sırasında dile getirdi. CFO Carolina Dybeck Happe güçlü doların şirketin bilançosuna eksi üç puanlık etki yarattığını söyledi. Üst düzey yöneticiye göre, faiz oranları şu anki seviyede kalırsa tam yıllık bilançolarda da benzer bir etkiye maruz kalacak.

Dolar yükselişini sürdürüyor

 

Ayı piyasası kış uykusunda mı?

 

Buffett’tan dev enerji hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)