BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de düşük istihdamın sebebi delta varyantı mı?----

ABD’de düşük istihdamın sebebi delta varyantı mı?

ABD’de düşük istihdamın sebebi delta varyantı mı?
06 Eylül 2021 - 14:53 www.finansgundem.com

Vaka sayılarının artmasıyla aynı anda ABD istihdam verilerinin düşmesi ABD Başkanı dahil birçok önemli ismin delta varyantına dikkat çekmesine neden oldu. Ancak düşük istihdamın sebebi çok daha farklı olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden Ağustos ayında ABD’deki istihdam düşüşü için korona virüsün delta varyantını sorumlu tuttu. Ancak MarketWatch’un haberine göre asıl sorun artık çalışmak istemeyen iş gücünden kaynaklanıyor olabilir.

Cuma günü paylaşılan istihdam verileri ABD’de Ağustos ayında 235 bin yeni istihdam yaratıldığını ortaya koydu. Bu rakam Ocak ayından yeni istihdamda kaydedilen en düşük ilerlemeyi işaret ediyor. Hayal kırıklığı yaratan rapor ABD’deki ekonomik toparlanmaya ilişkin soru işaretleri yaratırken ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını durdurması planlarının da ileri bir tarihe ertelenmesi beklentilerine neden oldu.

MarketWatch yazarı Jeffrey Bartash ilk bakışta gerçekten de bu tablonun sorumlusunun delta varyantı olabileceğini belirtiyor. Zira virüs konusunda hassas olan eğlence ve konaklama sektörlerinin Ağustos rakamlarında hiç yeni istihdam eklemediği görülüyor. Söz konusu şirketlerin son dört ay içerisinde ortalama 364 bin yeni istihdam yaratması da dikkat çekiyor.

Bu düşünceye göre oteller, restoranlar, tiyatrolar ve diğer hizmet sektörü işletmeleri delta vakaları arttıkça ve müşteriler uzak kaldıkça işe alımlarını da azaltıyorlar. Bu argümanı destekleyen bir diğer kanıtsa uçuş, otel ve restoran rezervasyonlarında görülen düşüş.

Biden Cuma günü Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Bugünkü istihdam raporunun zayıf olmamasının sebebinin delta varyantı olduğuna kuşku yoktur" ifadelerine yer verdi.

Ancak Bartash istihdamdaki diğer faktörlerle karşılaştırıldığında virüsün etkisinin çok daha düşük olabileceğine dikkat çekiyor.

ISM’in ABD’nin en büyük şirketlerinin kıdemli yöneticileriyle yaptığı anketleri örnek gösteren ekonomi yazarı Ağustos ayında işletmelerindeki yavaşlamanın deltadan çok az etkilendiğini sonucuna işaret ediyor. Anket raporuna göre şirketler virüsten çok tedarik ve işçi sıkıntısından şikayet ediyor.

Başka bir deyişle, şirketlerin yeni istihdam talebi var ve ekonominin hızla çalışması nedeniyle talebi karşılamakta zorluk çekiyorlar. Ancak şirketlerin asıl sorun yaşadığı durumsa satılacak mal üretilmesi için yeterince üretici ve ham maddeye ulaşamamaları.

ISM anketine katılan bir yönetici, “Restoranlarımıza personel almak için rekor seviyelerde işe alım yapıyoruz, ancak ciro yüksek ve birçok eski çalışan hala genişletilmiş işsizlik maaşı alıyor veya işe dönmeye hazır değil" ifadelerine yer veriyor.

Bir diğer yönetici ise, "Açık pozisyonları dolduracak nitelikli adaylar bulmak giderek zorlaştı" diyor.

Capital Economics Baş ABD Ekonomisti Paul Ashworth, ISM istihdam anketlerinin delta varyantının ekonomiye belirtildiği kadar sert bir şekilde etkilemediğinin işareti olduğunu söyledi.

Bartash argümanını bir başka göstergeyle daha destekliyor ve ABD istihdam raporunda Ağustos ayındaki saatlik işçi maaşlarının yükselişine devam ettiğine dikkat çekiyor. ABD’de işçi ücretleri son bir yılda %4,3 oranında artarak pandeminin ilk günleri hariç tutulduğunda 2008’den bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre artan maaş ücretleri işletmelerin hala işçi çalıştırmaya uğraştığını veya mevcut çalışanların işten ayrılmaması için daha fazla ödeme yaptıklarını gösteriyor. Amerikalılar başka fırsatların peşinden koşmak için rekor oranda istifa ediyor.

Aynı anda hem iş ilanlarının hem de işsizlerin sayısında rekor artış olması ABD istihdamındaki sıkıntının nedeninin araştırılmasına sebep oluyor.

ABD resmi rakamları Ağustos ayı itibariyle 8,4 milyon insanın işsiz olduğunu gösteriyor. 5,7 milyon kişi ise iş gücünde sayılmamasına rağmen iş arıyor. ABD’de 14 milyon potansiyel işçi bulunuyor.

Ülkedeki istihdam sıkıntısı ekonomistlere göre büyük bir problem ancak sorunun parçaları ise oldukça iyi biliniyor.

Bartash ABD’de milyonlarca insanın işsizlik maaşıyla eski işlerinden daha fazla ödeme aldığını belirtiyor. Bunun en büyük sebebi ise pandemi sürecinde federal hükümetin geçici olarak işsizlik maaşlarını artırması.

Ekonomi yazarı istihdamdaki sorunun bir diğer sebebin olarak da pandemi öncesinde çalışmakta olan birkaç milyon kişinin emeklilik yaşının gelmiş olmasını gösteriyor. Bu insanlar muhtemelen iş gücüne geri dönmeyecekler.

Bunun yanında eşleriyle birlikte daha iyi bir hayat için çalışan birçok Amerikalının da çocuk bakımı veya virüs korkusu gibi sebeplerden dolayı işlerinden vazgeçmesi de Bartash’In örnekleri arasında.

Naroff Economic Advisors’ın başındaki isim Joel Naroff konuyla ilişkili açıklamasında, “Muazzam boyuttaki istihdam daralması işçi alımlardaki kısıtlanmaların ve tedarik yeniden yükselene kadar çok az miktarda insanın işe alınacağının işaretidir” ifadelerine yer verdi.

'Delta' etkisi: İsrail’den dördüncü doz aşı çalışması!

 

Alüminyum ve boksit fiyatları 10 yılın zirvesinde

 

Miller Tabak’tan borsalar için balon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)