BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD’de banka birleşmeleri mercek altında----

ABD’de banka birleşmeleri mercek altında

ABD’de banka birleşmeleri mercek altında
10 Mart 2022 - 16:00 www.finansgundem.com

ABD finans sektöründe M&A anlaşmaları düzenleyici kurumların en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldi. Yeni yapılan düzenlemelerde fintek şirketlerinin de yönergelere dahil edilmesi bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) ve Para Birimi Müfettişi Ofisi (OCC), 8 Mart tarihinde US Bancorp ile MFUG Union Bank'ın birleşme önerisiyle ilgili bir duruşma düzenledi. Duruşma sırasında, farklı tanıklar adil borç verme, şube kapatma ve hatta MFUG'un Rusya'daki işleri hakkındaki soruları gündeme getirdi. Söz konusu duruşma, BB&T-SunTrust Bank anlaşması için 2019'da yapılan duruşmadan bu yana bir banka birleşmesi için yapılan ilk halka açık birleşim oldu. FED ayrıca 4 Mart tarihinde M&T Bank ile People’s United Financial arasındaki 7,6 milyar dolarlık birleşme anlaşmasını aradan bir yıldan fazla süre geçtikten sonra onayladığını açıkladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in onayını bekleyen başka banka evliliği anlaşmaları da bulunuyor. Söz konusu gelişmeler düzenleyici kuruluşların bankacılık sektöründeki satın alma ve şirket evliliklerine (M&A) nasıl yaklaştığını da gösteriyor.

Pymnts’ın haberine göre, ABD’de Banka birleşim sözleşmelerinin uzaması ihtimali sadece FED’in onay için ek süre almasından kaynaklanmıyor. Konuyla ilgili diğer yasa tekliflerinin kabul edilmesi halinde, bankalar arasındaki birleşmeler daha uzun süreli olabilir. Geçtiğimiz yıl Senatör Elizabeth Warren banka M&A sözleşmeleri için ek gereksinimler belirleyen 2021 Bankacılık Gözden Geçirme ve Modernizasyon Yasası teklifini Kongre’ye sundu. Yasa teklifi kabul edilirse M&A anlaşmalarının onaylanması halinde Tüketici Mali Koruma Bürosu’nun (CFPB) onayı da gerekecek. Ayrıca, düzenleyici kurumların sözleşmenin rekabet karşıtı etkilerini incelemeleri de gerekecek. Söz konusu yasa süreçleri etkileyebilmek için henüz ilk aşamalarında ve bekleyen işlemler muhtemelen yasadan etkilenmeyecek.

Buna ek olarak, Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkan Vekili Martin J. Gruenberg, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada banka evliliklerinin değerlendirmenin 2022 için bir öncelik olduğunu açıkladı. CFPB Direktörü ve FDIC Yönetim Kurulu Üyesi Rohit Chopra da banka birleşme incelemeleri için mevzuatların gözden geçirilmesini destekliyor.

Söz konusu açıklamalar, ABD Başkan Joe Biden'ın "Amerikan Ekonomisinde Rekabeti Teşvik Etme Konulu Başkanlık Kararnamesi"nden kaynaklanıyor. Söz konusu kararname banka evlilikleri politikalarının yeniden değerlendirilmesi konusunu gündeme getirmişti.

ABD bankacılık sektöründe son dönemdeki en önemli mevzuat değişimlerinden biri de ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) Antitröst Bölümü'nün ABD Bankacılık Yönergesi’ni gözden geçirmesi oldu. Bu yönergeler yasal olarak bağlayıcı olmasa da bir anlaşmanın rekabet karşıtı etkilerini değerlendirirken FDIC, OCC veya CFPB gibi diğer düzenleyiciler tarafından da kullanılıyor.

DOJ, yatay şirket evliliği yönergelerinden ayrı olarak ürün ve coğrafi pazarlardaki değişikliklere kadar çeşitli konularda belirli bankacılık yönergeleri talepleriyle ilgili 15 Şubat'a kadar halktan yorum istedi. Ancak M&A bankacılığına yönelik bu yeni düzenleyici yaklaşımda bankalara umut ışığı olabilecek tek alan, geleneksel olmayan bankaların da birleşme analizlerine dahil edilmesi.

DOJ, internet bankaları ve diğer geleneksel olmayan bankaları rekabet analizlerine dahil edip etmemeyi ve eğer dahil ederse de bu firmalara ne kadar ağırlık verilmesi gerektiğini değerlendiriyor. DOJ'un yorum talebine katılanlardan bazıları, internet bankacılığı ürünlerin rekabet analizinde dikkate alınması gerektiğini öne sürüyor. DOJ, geleneksel olmayan bankaları rekabet analizine dahil ederse, birleşme incelemelerinde geleneksel bankalar daha fazla tercih edilebilir.

FED de yeni finansal teknoloji şirketlerine yönelik daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsiyor. FED geçtiğimiz hafta, şirketlerin Federal Banka Rezervi ödeme sistemine erişim taleplerini değerlendirmek için yeni yönergeler açıkladı. Yönergelerde fintek şirketine ilişkin her vakanın derinlemesine gözden geçirilmesinin ardından erişime izni verilebileceği öne sürüldü.

Yeni bankacılık şirket evliliği yönergelerinin yayınlanması için net bir tarih yok. Ancak DOJ ve Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) üzerinde çalıştığı ve yıl sonuna kadar yayınlanabilecek yeni yatay M&A yönergeleriyle aynı zamanda yayınlanabilirler. İki yönerge sektördeki farklı alanları düzenleyecek, ancak birleşme incelemelerine aynı analizi ve yaklaşımı yansıtmaları gerekecek.

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

 

Citigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı

 

Mobil bankacılıkta saldırıya uğrayanların sayısında yüzde 85’lik artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)