BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de 41 milletvekilinden Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup: Türkiye'ye F-16 satmamalısınız----

ABD'de 41 milletvekilinden Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup: Türkiye'ye F-16 satmamalısınız

ABD'de 41 milletvekilinden Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup: Türkiye'ye F-16 satmamalısınız
02 Kasım 2021 - 13:22 www.finansgundem.com

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden bir grup milletvekili, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup göndererek Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıktı.

Bir yandan ABD yönetimi "Türkiye F-35 programının artık bir parçası değil" teyidi yaparken, diğer yandan G20 zirvesinde Başkan Joe Biden'la görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "F-16 tedarikini müzakere ettik, kendisinden olumsuz yaklaşım görmedim. Kongre'de elinden geleni yapacağını söyledi" açıklaması gelirken, Kongre yeni bir hamlede bulundu.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden bir grup milletvekili, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup göndererek Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıktı. Demokrat Partili New Hampshire vekili Chris Pappas ve Yunanistan'ın çıkarlarını koruyan grubun eşbaşkanları olan Cumhuriyetçi Partili Florida vekili Gus Bilirakis ile Demokrat Partili New York vekili Carolyn Maloney'nin girişimiyle yazılan mektuba her iki partiden 41 milletvekili imza koydu.

'Yaptırımları delme yollarına sapmayın'
Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı için ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığı hatırlatılan mektupta, Blinken'a Ankara Büyükelçisi atadığı Jeff Flake'in Senato'dan onay alma sürecinde sarf ettiği sözler hatırlatıldı. 'Türkiye'ye daha fazla S-400 alması durumunda CAATSA kapsamında ek yaptırımlar uygulanması gerektiğini' savunan Flake'in ABD yönetimini 'yaptırımları delmek için yaptırım uygulanan Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB) başka bir kuruma F-16 satmaya kalkışması yönünde uyardığı' belirtildi.

'Erdoğan hesap vermekten kaçamamalı'
Mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Mevcut şartlar altında Türkiye'nin talep mektubunun değerlendirilmesi bile, yanlış bir sinyal gönderir ve Rusya ile askeri ilişkilerini geliştirmeye devam ederken kararlılığımızdan şüphe etmeleri için bir neden sunar. Kökleri Batı'ya dayanan bir Türkiye hedefinizi paylaşıyoruz, ancak Erdoğan hükümeti ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçarsa bu hedefe ulaşamayız."

'F-35 siparişi için ödenen 1.4 milyar dolara karşılık'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylülde BM Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunurken ABD medyasına demecinde ilave S-400 satın alma niyetini ilan etmesi sonrası, Ankara, Washington'a, TSK'nin F-16 filosuna ilaveten 40 adet F-16V ve envanterdeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet Block 70 kiti talep eden niyet mektubu göndermişti. Talep, daha önce Türkiye'nin 100'den fazla F-35 siparişi için ödediği 1.4 milyar dolara karşılık F-16 ve modernizasyonu kiti alımını öngördüğü belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-16 konusunda Biden'da olumsuz bir yaklaşım görmedim

 

11 Kongre üyesinden Biden'a mektup: Türkiye'ye F-16 satılmasın

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.02 Kasım 2021 17:45

    F 16 LAR MIYADI DOLMUŞ DEMODE/HURDA UÇAKLAR OLDUGUNDAN PARA VERİP SATIN ALINMAMALIDIR-SATARLAR İSE F 18 OLABİLİR

  • Müttefik02 Kasım 2021 13:51

    Satsa ne olur satması ne olur ABD geri kalmış ülkelere Çivisini vermezse kaldıramazsın bile kurmuş düzenini