BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD ve İran nükleer anlaşma için masada: Enerji krizine çözüm olacak mı?----

ABD ve İran nükleer anlaşma için masada: Enerji krizine çözüm olacak mı?

ABD ve İran nükleer anlaşma için masada: Enerji krizine çözüm olacak mı?
11 Ağustos 2022 - 13:24 www.finansgundem.com

Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle kendini bir enerji krizinin ortasında bulan dünya ekonomisi, ABD ve İran arasında yapılacak olası bir nükleer anlaşmanın, krizin şiddetini dindirebileceğini umuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisi yüksek enflasyon başta olmak üzere birçok krizle boğuşuyor. Bunların başında da enerji krizi geliyor. ABD ve İran arasında uzun yıllara dayanan nükleer anlaşma görüşmelerinin geldği boyut, enerji krizini dindirme potansiyeli taşıyor.

Günde 1 milyon varil petrol

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Royal Bank of Canada (RBC) Emtia Şefi Helima Croft, İran’la nükleer bir anlaşmaya varıldığı takdirde, bunun günde 1 milyon varil petrolün piyasaya sürülmesi anlamına geleceğini söylüyor. Croft, anlaşmanın içinde bulunulan enerji krizini tam anlamıyla çözmese de, bir nebze olsun rahatlatacağının altını çiziyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ve İran, 2015’te ölü doğan nükleer anlaşmayı yeniden diriltmek için görüşüyor. ABD, İran’ın uluslararası yaptırımlardan geçici olarak kurtulması karşılığında nükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı ve denetlenmeyi kabul etmesini içeren anlaşmadan 2018 yılında çekilmişti.

Anlaşmanın mutabık kalınan kısmında İran kendi petrolünü küresel pazarlarda satabilme serbestisi elde ediyordu. Bugün, tam da bu yüzden anlaşma yeniden canlandırılmaya çalışılıyor çünkü ABD ve İranlı yetkililer, Rusya kaynaklı enerji arzı kıtlığının, İran petrolüyle bir nebze olsun dindirilebileceğini düşünüyor.

ABD ve İranlı yetkililer anlaşma kapsamında yakın temas ve görüşme halindeler. AB, anlaşmanın nihai metnini yayınladığını duyurdu. Bu durum, İran’ın anlaşmada geçen tüm şartları kabul etmesi ya da geri çevirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Anlaşmanın imzalanması ve uygulamaya konulması, bu kışı doğal gaz kıtlığıyla geçireceğine kesin gözüyle bakılan Avrupa için büyük bir zafer anlamına gelecek.

Avrupa için zafer

Anlaşmanın imzalanması ve uygulamaya konulması, bu kışı doğal gaz kıtlığıyla geçireceğine kesin gözüyle bakılan Avrupa için büyük bir zafer anlamına gelecek. Croft, AB’nin Rus petrol ürünlerine uyguladığı yasakların 5 Aralık 2022 tarihinde tamamen devreye girmesiyle 2,2 milyon varil petrolün piyasadan çekileceğinin ancak İran arzının kısa süreli de olsa bir çözüm olabileceğinin altını çiziyor. “İran ile ilgili soru şu: İranlı liderler bu anlaşmayı kabul etmek istiyor mu?” şeklinde konuşan Croft, İranlı liderlerin Mart ayında yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya yakın oldukları izlenimi verdiklerini ve bunun da anlaşmanın hayata geçeceği ihtimalini artırdığını belirtiyor.

Olası bir anlaşmanın İran’ın yanı sıra Kongre’den de onay alması gerekecek. Bu da anlaşmanın Avrupa’nın enerji krizi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmaktan henüz uzak olduğu anlamına geliyor. Croft, “Anlaşmayı krizin sona ermesini sağlayacak bir ‘ışık’ olarak görmek hatalı olabilir ancak özellikle kış ayları için geçici bir rahatlama anlamına geleceği kesin” diyor.

İran Dışişleri Bakanı ile Guterres nükleer müzakereleri ve Gazze'yi görüştü

 

Guterres'ten nükleer silahlara sahip ülkelere: İlk kullanan olmayın

 

İran nükleer müzakereleri Viyana’da yeniden başladı

 

İranlı milletvekili: nükleer fetvasının değişmesini isteyebiliriz

 

Enerji krizinin Almanya’yı getirdiği son nokta: İç karışıklık çıkabilir

 

Enerji krizine karşı Avrupa'da ilginç tedbirler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)