BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ve Çin'de depolar satılmayan mallarla dolup taşıyor----

ABD ve Çin'de depolar satılmayan mallarla dolup taşıyor

ABD ve Çin'de depolar satılmayan mallarla dolup taşıyor
15 Haziran 2022 - 15:37 www.finansgundem.com

Küresel ticaretin iki devi ABD ve Çin’in depolarında, satılmayan mallar yüzünden yer bulmak zorlaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ticaretinin iki devi ABD ve Çin’in depoları satılmayan mallarla dolup taşıyor. Dünya ekonomisinin artan arza yanıt vermekte zorlandığının bir işareti olan dolu depolar, ABD ve Çin’in yeni bir zorlukla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Çin ve ABD’nin depolarındaki satılmamış televizyonlar, buzdolapları ve kanepeler başta ABD ekonomisi olmak üzere dünya ekonomisi için de alarm anlamına geliyor. Washington Post’tan David J. Lynch’in haberine göre, küresel tedarik zinciri üzerinde oluşan yeni baskıyı haber veren bu durum, ABD mağazalarında sergilenecek malların seçimini zora sokabilecek pandemi sonrası iyileşmenin de kontrolsüz bir sonucu olarak kabul ediliyor.

Sorun aynı nedenler farklı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de tüketiciler, perakende satışlarını rekor seviyede geride bırakacak şekilde restoranlara akın ediyor. Harcamalarını evden dışarıya, yemeğe ve eğlenceye yönelten ABD’li tüketiciler, perakende stoklarının dolup taşmasına neden oluyor. Çin stoklarındaki doluluk ise Çin hükümetinin tüketici harcamalarını düşürmesi sonrası birçok fabrikanın pandemi ardından üretime geçmesine izin vermesiyle ilişkilendiriliyor.

Büyüme oranlarını şekillendirecek

Bu mal yığınını satmanın dünyanın en büyük iki ekonomisinin büyüme oranlarını belirleme gibi çok önemli bir rolü de bulunuyor. Ekonomistler, yaprak üfleme makinelerinden ve dizüstü bilgisayarlardan yapılacak bir tasarrufun yüzde 8,6’lık enflasyonu düşürmek için pek de anlamlı bir etki yapmayacağı görüşünde olsa da Pasifik’in her iki yakasında bulunan depo alanlarını tüketmek için gereken indirim oranları, özellikle ABD vatandaşlarına perakende alışverişlerinde bazı anlamlı avantajlar yaratabilir.

Mevcut ve satılan mallar arasında talep uyuşmazlığı

Depolarda yaşanan bu karmaşa, 2020 yılından bu yana küresel ekonominin yaşadığı bir ileri iki geri performansın da son aşamasını temsil ediyor. Ernst & Young Baş Ekonomisti Gregory Daco, bugün gelinen noktada küresel ekonominin gerçekten çok hızlı işlediğini belirtiyor. Daco, “Bu nedenle mevcut mallar ile satılan mallar arasında bir talep uyuşmazlığı yaşanıyor” diyor.

ABD ekonomisi tüketicilerin pandemi öncesi yaşam tarzlarına dönmek için adeta yarıştığı kötü bir çeyreği geride bıraktı.

Çin ekonomisi, başkent Şanghay’ın ve 26 milyon kişinin karantina altına alınması sırasında neredeyse durma noktasına gelmişken ABD ekonomisi ise tüketicilerin pandemi öncesi yaşam tarzlarına dönmek için adeta yarıştığı kötü bir çeyreği geride bıraktı. Capital Economics Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Mark Williams, Çin’de yenilenen karantina tehdidinin yarattığı belirsizliğin tüketici harcamalarının zayıf seyretmeyi sürdürmesine neden olacağını belirtti. Bu durumun ABD’liler için ise mevcut tüketim mallarının arzını artıracağından fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturacağı öngörülüyor. Williams, Çin’de yaşanan ekonomik zayıflığın ana etkisinin dünyanın geri kalanındaki enflasyonist baskıyı azaltacağı görüşünde.

Bu durum şimdiden etkisini göstermeye başlamış bile. Çok sayıda yabancı menşeli ürünün piyasaya girmesiyle ABD’deki bazı malların fiyatlarında düşüş yaşandığı gözleniyor. ABD’li indirim perakendecisi Burlington Stores CEO’su Michael O’Sullivan, durumun tamamen değiştiğini ve yaptıkları karlı anlaşmalarla birkaç ay önce boş olan depoların şimdi ağzına kadar dolu olduğunu ve sürekli yedeklendiğini söyledi.

Ekonomi artan resesyon korkusuna rağmen direnç gösteriyor

Ekonominin artan resesyon korkusuna rağmen direnç gösterdiği açık. Ekonomistler ise indirimli mallardan elde edilen tasarrufun benzin ve kira artışları altında boğulacağı ve pek hissedilmeyeceği görüşünde. Kesin olan ise pandemi süreciyle başlayan ve iki yıldan fazla süren kronik tedarik zinciri sorununun ardından hem perakendecilerin hem endüstriyel şirketlerin envanter yönetimi meselesini merkezi bir yere koymak zorunda kalacak olmaları.

IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini revize edecek

 

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)