BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD-Türkiye anlaştı! Dolar sert düştü----

ABD-Türkiye anlaştı! Dolar sert düştü

ABD-Türkiye anlaştı! Dolar sert düştü
18 Ekim 2019 - 08:34 www.finansgundem.com

TL,Türkiye ve ABD'nin Suriye konusunda anlaşmasının ardından değerlendi, piyasalar Suriye konusundaki gelişmeleri ve PPK'yı izleyecek

Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararı ardından iki ülke ilişkilerine yönelik riskin azalmasıyla TL varlıklar bugün değer kazanırken, piyasalar bundan sonra sahadaki gelişmeleri, Erdoğan-Putin görüşmesini ve gelecek haftaki PPK toplantısını izleyecek.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7874 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7547 lira, en yüksek 5,8301 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4482 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1137 seviyesinde. Gram altın 277.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.29 seviyesinde.

Türkiye geçen hafta başlattığı operasyonda kurmayı amaçladığı güvenli bölgeden geri çekilmeleri için Suriyeli Kürt güçlere beş gün süre verilmesi konusunda ABD ile anlaşma sağladı. Türkiye anlaşma ile askeri operasyondaki ana hedefine ulaşırken, Trump ise anlaşmayı zafer olarak niteledi.

Son gelişmelerle birlikte TL varlıklarda gözlenen değer kazanımıyla TCMB'nin gelecek haftaki PPK toplantısından indirim beklentisi de tekrar artmış durumda.

Geçen hafta başlayan harekat sonrasında TL'deki volatilitenin artmasıyla 24 Ekim'deki PPK toplantısında yapılacak indirim miktarı beklentisi 50-100 baz puana kadar gerilemiş hatta hiç indirim yapılmaması yönünde evrilmişti.

Analistler son gelişmelerin ardından oluşan olumlu havanın ve bu havanın toplantıya kadar devam etmesinin ise yeniden 150-200 baz puana varabilecek bir indirimin önünü açabileceğini belirtiyor.

Bu noktada sahadaki gelişmelerin yanı sıra Rusya ve Suriye'nin de nasıl bir tutum sergileyeceği önemli olacak. Bu çerçevede gelecek açıklamalar ve Erdoğan'ın Putin ile 22 Ekim'de yapacağı görüşme izlenecek.

Erdoğan Putin ile yapılacak görüşmeyi (Suriye'deki) sürecin ayrı bir unsuru olarak gördüğünü, bu görüşmelerle birlikte bölgeye barışı getirmiş olmayı istediklerini söyledi.

Operasyonun hedefleri arasında Suriye sınırından 30 kilometre içeri girip YPG'yi bu bölgeden çıkararak "güvenli bölge" kurmak bulunuyordu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, dün Washington'un SDG ile iletişimde olduğuna dikkat çekerek SDG'nin geri çekilmeye başladığını söylemişti.

Erdoğan da bu sabah Milli Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede çekilmenin başladığı bilgisinin iletildiğini belirtti. Erdoğan bölgede çatışma olduğu haberlerini de dezenformasyon olarak niteledi.

Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey, daha fazla yaptırım riskinin masadan kalktığını bunun da TL'ye destek verdiğini söyleyerek, "Ancak yine de bazı sorunlar çıkabilir. Beş günün sonunda Kuzeydoğu Suriye'de çatışmalar artabilir. Bunun ABD-Türkiye ilişkilerinde yeniden bir bozulmayı tetikleme ve yaptırımları gündeme getirme ihtimali var" dedi.

Öte yandan ABD'de Demokrat ve Cumhuriyet Partili milletvekilleri Türkiye'nin Suriye harekatında 5 günlük ateşkes ilan edilmesine rağmen daha ağır yaptırımlar getirmek istiyor. Yaptırımlar konusunda Trump'ın Türkiye'ye daha yumuşak yaklaştığını söyleyen Tuvey, "Bu yaptırımlar Trump tarafından veto edilebilir veya uygulanması geciktirilebilir" dedi.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, görüşme sonrası yapılan açıklamaların ardından piyasanın ana senaryosunun ABD ile nihai bir çözüme varıldığı ve kademeli olarak yaptırımların kaldırılıp ek yaptırım olmayacağı yönünde olduğunu söyleyerek, "Kısa vadede Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik en önemli risk unsurlarından biri ortadan kalktı. Dolayısıyla piyasada ciddi bir ralli var, dolar/TL güne 5.80'in altında başlıyor. Operasyon başladığında kur 5.75'ler civarında hareket ediyordu dolayısıyla bu seviyeler tekrar gündeme gelebilir. Ancak süreç tam bitti diyemeyiz, sahadan gelecek haberler, Rusya ile Suriye'nin tutumu ve Erdoğan'ın Putin ile 22 Ekim'de planlanan görüşmesi yakından takip edilecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Öte yandan oynaklığın azaldığı bir ortamda TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında faiz indirme ihtimali de tekrar arttı. Bu beklenti oldukça kurda 5.75'ler şu anda taban görünüyor, genel olarak 5.75-5.85 bandı önümüzdeki günlerde geçerli olabilir."

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi TL'deki değer kaybı ile birlikte yerini yükselişe bırakmıştı. TL varlıklardaki olumlu fiyatlama tahvil faizlerine de olumlu yansıdı ve 10 yıllık tahvil 10 baz puan, iki yıllık tahvil ise 149 baz puan geriledi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Perşembe günü son işlemde %14.63 seviyesinde olan bileşik getiri, dün spot kapanışta ortalama %15.51, valörde son işlemde %15.44 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %14.45, valörde saat 1633'te son işlemde %14.43 seviyesindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

Cuma günü bileşik getirinin spot kapanışta ortalama %14.99, valörde son işlemin %15.23 olduğu iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta %15.75, valörde son işlemde %15.66 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %14.77, valörde saat 1633'te son işlemde %14.29 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)