BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD tahvilleri ilk kez tamamen % 1'in altına indi----

ABD tahvilleri ilk kez tamamen % 1'in altına indi

ABD tahvilleri ilk kez tamamen % 1'in altına indi
09 Mart 2020 - 11:45 www.finansgundem.com

ABD'de Hazine tahvil getiri eğrisinin tamamı piyasalardaki panikle birlikte ilk kez yüzde 1 seviyesinin altına geriledi

ABD'de Hazine tahvil faizleri sert düştü ve getiri eğrisinin tamamı ilk kez yüzde 1 seviyesinin altına indi. Piyasalar şimdi Fed'in önümüzdeki aylarda faizi sıfır seviyesine düşürmesini fiyatlıyor.

Piyasalara haftanın ilk işlem gününde panik havası hakim oldu.. Tahvillerdeki rallinin bu son ayağı, dünyanın en büyük petrol üreticilerinin arasında çıkan fiyat savaşından kaynaklandı. Risk varlıklarında sert düşüşler görülürken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 5 düştü ve devre kesici devreye girdi.

Koronavirüsün yayılması ve bunun tedarik zincirleri ve tüketici harcamaları üzerindeki olumsuz etkisi, son bir ayda küresel faiz beklentilerinin dramatik bir şekilde yeniden fiyatlanmasına neden oldu. Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşı sonrası petrol fiyatlarındaki sert düşüş enflasyonun gerilemesine yol açacak ve Fed üzerinde faizin küresel finans krizinden bu yana en düşük seviyesine indirmesi yönündeki baskıyı artıracak.

Fed'in parasal genişlemesinde 4. faz gelir mi?

Sydney'de Nikko Asset Management Ltd. portföy yöneticisi Chris Rands, "Üzerinde ne akdar fazla düşünürsem, ABD gösterge faizinin çok yakın bir zamanda sıfır seviyesine altına düşebileceğine ilişkin görüşüm o kadar kuvvetleniyor," dedi ve "Petroldeki sert düşüşün virüs korkularından kaynaklanan olumsuz havayı daha da güçlendirmesi ile birlikte, ABD'nin negatif faizleri deneyimlemesi beni şaşırtmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD hazine tahvilelrine gelen alımlar, haftasonu petrol fiyat savaşı, Çin'in ihracatındaki sert düşüş ve İtalya'da virüsten dolayı bazı önemli bölgelerin karantinaya alındığı yolundaki kriz haberlerinin etkisi ile güçlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda doalrdaki sert düşüşler panik havasını artmasına yol açtı ve buna bağlı olarak ABD 10 yıllıkları sıçrama yaparken, devre kesiciler devreye girdi.

Yatırımcılar iki gün beklemede kaldıktan sonra, piyasaların yeniden açılması ile birlikte, ABD Hazine tahvillerine yöneldi. Bunun etkisi ile 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 30 baz puan düşerek yüzde 0.47'ye inerken, 30 yıllıkların faizi yüzde 0.95'e geriledi. 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 22 baz puan düşerek yüzde 0.28'e indi.

Dünyanın en derin güvenli liman varlık hazvuzu olan ABD Hazine tahvilleri son üç haftada, koronavirüs salgınının hızla yayılmasının etkisi ile ralli yapıyordu. Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta gösterge faizi 50 baz puan indirerek piyasaları şaşırttı ve virüs salgının daha uzun süreceği ve beklenenden daha kötü olduğu yolundaki endişeleri güçlendirdi.

Fed Rosengren: Fed daha geniş varlık alım yelpazesi düşünmeli

Faiz indirimi bekleniyor

Piysalar Mart ayındaki toplantıda Fed'in gösterge faizi 75 baz puan düşürmesini bekliyorlar ve faizin yıl sonuna akdar yüzde 0 alt sınırına inmesi öngörülüyor.

Bazı analistler, ABD merkez bankasının küresel krizden sonra uygulamaya koyduğu geleneksel olmayan politikalara yönelebilceğini düşünüyor. Bu beklenti uzun vadeli tahvilelrde daha büyük çaplı hareketlere yol açıyor.

Cantor Fitzgerald LP küresel baş piyasa stratejisti Peter Cecchini, "Bu ayki 50 baz paunlık idnirimle birlikte, parasal genişlemeyi (QE) yenilemekten başka neredeyse yapacak bir şey kalmadı ve QE'nin yenilenmesi bile faizlerin çok düşmesine yol açmayabilir" dedi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Cuma günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, resesyonla mücadelede faiz indirimleri ve varlık alımlarında yeterli cephanesi kalmamışsa, daha geniş tabanlı varlık alımlarına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Tahvil raliis Asya Pasifik piyasalarına da sıçradı. Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5.5 baz puan düşerek eksi yüzde 0.2 ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvillerinin getirileri yeni düşük seviyelerini gördü.

Para yöneticileri, Avustralya Merkez Bankası'nın yıl ortasına kadar parasal genişlemeye gitmesini beklerken, Japonya Merkez Bankası'nın gevşemeye gideceğine yönelik beklentiler güçleniyor.

Tokyo'da Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co. kıdemli yatırım yöneticisi Shinji Hiramatsu, "Piyasa paniğe kapıldı," dedi ve "Pozisyon ayarlaması, zarar kesme alımları ve tüm çeşit alımlar görülüyor. Herkes ADB hazine tahvili alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)