BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD seçimlerinin sonucu FED’in kaderini belirleyecek----

ABD seçimlerinin sonucu FED’in kaderini belirleyecek

ABD seçimlerinin sonucu FED’in kaderini belirleyecek
02 Kasım 2020 - 15:33 www.finansgundem.com

FED’in geleceği, kazanan Trump da olsa, Biden da olsa belirsiz

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perşembe günü gerçekleşecek olan seçimlerin ABD Merkez Bankası (FED) için oldukça kritik sonuçları olacak. Özellikle de parasal politikanın, gelecek yıllarda da gevşek kalacağı düşünülürse. Ekonomi pandemi öncesi gücünü geri kazanmak için savaş verirken, FED yetkilileri faiz oranlarının, en azından üç yıl daha sıfıra yakın kalmasını bekliyor. Dahası, FED Başkanı Jerome Powell’ın ardından, faiz oranlarını belirleyen kurul, yakın zamanda oybirliğiyle, oranları önceki yetkililerin daha önce cesaret edemediği kadar uzun süre düşük tutacak yeni bir stratejiyi onayladı.

Bu da, ABD başkanlık seçimlerinin kazananı ister mevcut ABD Başkanı Donald Trump olsun, ister demokrat rakibi Joe Biden, başkanın parasal politikalardan istediğini alacağı anlamına geliyor.

Kolay para

FED’in Parasal İşler Eski Direktörü Vincent Reinhart, “her iki aday için de, parasal politikada Jerome Powell arkalarında” dedi. Açıklamasının devamında, “FED gerekli olduğunu düşündüğü her canlandırma uygulamasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Beyaz Sarayı ve Kongre’yi hangi partinin kontrol edeceği hala birçok şeyi değiştirebilir. Kapsamlı bir demokrat zaferi, Biden’ın partisine, cumhuriyetçi üyelerin onay vereceğinden çok daha büyük bir parasal destek paketi çıkarma şansı verir. Böylelikle, FED’den ılımlı bir politika sıkılaştırma hamlesinin zamanı öne çekilmiş olur. Reinhart, “2023 ve 2024 arasındaki farktan bahsediyoruz” dedi.

Başkanlık seçiminin kazananı aynı zamanda 2022 yılında Powell’ın görev süresi dolduğunda yeni FED başkanını da seçecek. Buna ek olarak halihazırda boş olan iki FED pozisyonu var ve Biden kazanırsa, bu rakam üçe çıkabilir. Çünkü birçok kişi, FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın Biden yönetiminde, Hazine Bakanlığı’na getirilmesini bekliyor. Sonuç olarak Biden zaferi, FED’in bankacılıkla ilgili düzenlemelerde daha sert bir yaklaşım sergilemesine neden olabilir.

Trump zaferi

ABD başkanlık seçimlerinin kazananı Trump olur ve başkan olarak dört yıl daha kazanırsa, Powell’ı Faiz oranları nedeniyle, 2018 yılının ortasından 2020’nin Ocak ayına kadar yaptığı gibi sıkıştırmak için bir nedeni olmayacak. Ancak Trump hala yönetebileceği bir FED Başkanı isterse, görev süresi dolduğunda Powell’ın yerine bir başkasını atayabilir.

Yine de Trump’ın yumuşak başlı birini göreve getirmesi zor görünüyor. Başkanlığı boyunca, bir dizi geleneksel FED ataması yaptıktan sonra, Trump’ın siyasi sadakati olanları atama girişimleri kendi partisinin senatörleri tarafından reddedildi.

Cornerstone Macro’nun ortaklarından ve eski bir FED yetkilisi olan Roberto Perli, Trump’ın Powell’la devam etmesinin daha güvenli olacağını söyledi. Perli, “kendi görüşüyle tutarlı olan bir politikanın yönünü değiştirme riskini neden alsın?” dedi. Açıklamasının devamında, “yönetim kolay para politikası istedi ve Powell olabilecek en iyi politikayı uyguladı” ifadesini kullandı.

FED sözcüsü Michelle Smith, Trump ya da Biden tarafından yeniden aday gösterilmesi haline Powell’ın ikinci bir başkanlık dönemini kabul edip etmeyeceği yönündeki sorulara yanıt vermedi.

Biden zaferi

Eğer Biden galip gelirse, parasal politikalar konusunda o da Powell’la zıt düşmeyecek. Ancak demokratlar bankacılık yönetmeliklerinde bazı değişiklikler isteyecektir. Washington’ın büyük bankalara olan tavrı, demokratlar en son Beyaz Saray’ı aldıklarında oldukça sertti. Bunun sonucunda 2010 yılında Dodd-Frank yasası çıktı. Ancak Trump yönetiminde bu yaklaşım ılımlı bir hal aldı.

FED’in Başkan Yardımcısı Randal Quarles, bankaların stres testlerini hafifletti, özsermaye ticaretine yönelik kısıtlamaları gevşetti ve yerel bankalar üzerindeki baskıyı kaldırdı. Bu Dodd-Frank yasasının yürürlükte olmadığı anlamına gelmiyor ancak uzmanlara göre bankacılık sistemi, dört yıl öncesine göre hatrı sayılır miktarda zayıflamış durumda.

FED’i izleyen bazı ekonomistler, Biden’ın Quarles’ın görev süresi 2021 yılının Ekim ayında dolduğunda, yerine başkasını atayacağını düşünüyor.

Powell’ın Biden yönetimindeki geleceğini tahmin etmek çok daha zor. Yeni başkan, partisinden, bir demokrat seçme konusunda baskı görebilir. Özellikle de Trump, FED başkanının selefleri tarafından seçildiği 40 yıllık geleneği bozduğu için. Trump FED’in ilk kadın başkanı Janet Yellen’ın yerine Powell’ı getirmişti.

Etnik çeşitlilik

Biden halihazırda bazı gruplar tarafından, atamaları FED’de etnik çeşitliliği arttıracak şekilde kullanması yönünde baskı görüyor. FED geleneksel olarak beyaz erkeklerin çalıştığı bir kurum. Yellen’in dört yıllık başkanlığı bir istisna oldu.

Biden’ın ekonomi ekibi aynı zamanda FED’in ekonomide ırkçılığa karşı önlem alması gerektiğini düşünüyor. Kongre’deki demokratlar da, FED’in fiyat istikrarı ve maksimum istihdam gibi mevcut direktiflerine bir yenisini eklemek için bir yasa tasarısı sundu. Biden yönetimi bunu onaylarsa, FED için bazı sonuçları olacak.

Ancak Powell ve ekibi, Black Lives Matter protestolarından sonra bu konuyu kendileri de gündeme getirdi. Daha da önemlisi, Ağustos ayında getirilen yeni strateji, faiz oranlarını yükseltme konusunda daha fazla sabır sözü veriyor ve böylelikle dar bir istihdam piyasasının faydalarını azınlık topluluklarına yönlendiriyor.

FED ne istiyor?

FED’in eski ekonomisti Julia Coronado, yakın zamanda, FED’in bu seçimlerden ne istediğini sormak gerekiyor dedi.

Ekonominin iyileşmesi geçtiğimiz haftalarda yavaşlamışken, FED yetkilileri olağandışı bir şekilde daha fazla ekonomik teşvik taleplerini dile getiriyor. Powell FED’in büyük miktarda borç verebileceğini ancak ekonominin ihtiyacı olanın hükümet harcaması olduğunu söyledi. Powell’ın sözlerinin tersine, seçilmiş yetkililer, seçimden önce yeni bir yardım paketini onaylama konusunda başarısı oldu.

Perşembe günü yapılacak olan seçimlerde kapsamlı bir demokrat zaferi, Coronado’ya göre FED’e ekonomi için istediğini fazlasıyla verecek.

Macropolicy Perspectives’in Kurucu Ortağı Coronado, “FED için söz konusu olan, direktiflerine ulaşabilmelerini sağlayacak, parasal politikada işbirliği yapıp yapamayacakları” dedi.

İngiltere Merkez Bankası ve Hazine destek yarışında

 

Son anketlerde Biden 10 puan önde

 

Trump borçlarını ödemek için her şeyi satıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)