BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD-Rusya rekabeti doğalgaz fiyatını düşürdü----

ABD-Rusya rekabeti doğalgaz fiyatını düşürdü

ABD-Rusya rekabeti doğalgaz fiyatını düşürdü
03 Temmuz 2019 - 13:01 www.finansgundem.com

Dünya doğalgaz piyasasında, özellikle de Avrupa pazarında Rusya ile ABD'nin kıran kırana rekabeti, fiyatlarda sert düşüşe yol açtı. Avrupa pazarında son 10 yılın en düşük seviyelerinin görüldüğü bildiriliyor.

Dünya doğalgaz piyasasında, özellikle de Avrupa pazarında Rusya ile ABD'nin kıran kırana rekabeti, fiyatlarda sert düşüşe yol açtı. Avrupa pazarında son 10 yılın en düşük seviyelerinin görüldüğü bildiriliyor. Kommersant gazetesi,  Avrupa spot piyasalarında bin m3 doğalgazın fiyatının 120 dolara kadar düştüğünü duyurdu. 

Bu fiyatlarla ABD'nin sıvılaştırılmış gazının Avrupa pazarında Gazprom ile rekabet şansının zor olduğu bildiriliyor.

Uzmanlar bu gazın, uzun vadeli anlaşmalarla gaz alan ülkeler için önem taşımadığını, şu an Gazprom'un Avrupa'ya bu kontraktlarla sattığı gazda fiyatların 250-300 dolar arasında olduğunu vurguluyor. 

Avrupa'da düşen taleple birlikte fiyatların da gerilemesine rağmen, Rusya ve ABD'nin fiyattan çok "pazar payı"na oynadıkları ve sevkiyattan geri adım atmamak için direndikleri vurgulanıyor. 

Düşük satış fiyatına rağmen iki ülkenin de bu yılın ilk beş ayında Avrupa'ya ihracatlarında artış olması bu görüşü doğruluyor. Rusya Avrupa'da hala yüzde 38'lik pazarı elinde tutuyor.  Geleneksel rakipleri ise Katar, Norveç ve Cezayir.  Forbes'un haberine göre, ABD ise LPG gaz ihracatını 2016'dan 2018'e 13 kat arttırrarak hamle yaptı. 

Ancak uzmanlar, sıvılaştırılmış gazı tankerlerle Avrupa'ya sevk ederek Rusya'nın egemenliğini kırmaya çalışan ABD'li şirketlerin, fiyatlar karlı olmadığı için şanslarını Asya pazarlarına yönelerek denemek zorunda kalabilecekleri yorumunu yapıyor. Diğer yandan ABD hükümeti ise, gazı stratejik bir ürün olarak öne çıkarıp Rusya'nın pazar payını azaltma stratejisinde ısrar ederek ABD gazını" mözgürlük gazı" diye pazarlamaya çalışıyor. ABD'nin Kuzey Akım-2 gaz boru hattını engelleme çabaları da bu stratejinin ürünü olarak görülüyor. 

GAZPROM'UN İHRACATI DÜŞTÜ AMA...

Uluslararası piyaslarda bu gelişmeler olurken, Rus enerji devi Gazprom'un yılın ilk yarısında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ülkelere doğal gaz ihracatı yüzde 5,9 düşerek 95,3 milyar metreküpe geriledi. Buna rağmen Gazprom üretimi arttırmaya devam ediyor. 

Şirketin doğal gaz üretimi yılın ilk yarısında yüzde 2,3 artışla 258,7 milyar metreküpe çıktı. Bu, 2011'den bu yana kaydedilen en yüksek üretim rakamı oldu. 

Üretimdeki artışın nedeni olarak, düşük fiyatlar sayesinde Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatının yeniden artışa geçeceği beklentisi gösteriliyor. (Türkrus)

Şirketin sattığı gazın bin metreküp fiyatı spot piyasalarda 120 dolar ile son 10 yılın en düşük seviyesinde. Analistler ABD menşeli sıvılaştırılmış doğal gaz üreten şirketlerin bu fiyatla rekabet edemeyeceğini düşünüyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 28 Haziran günü yaptığı bir konuşmada bu yıl şirketin ihracatının 198,6 ile 201 milyar metreküp arasında bir seviyede kaydedilmesini beklediklerini söylemişti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)