BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD Kongresi'nde tasarı yarışı ----

ABD Kongresi'nde tasarı yarışı

ABD Kongresi'nde tasarı yarışı
16 Haziran 2020 - 07:29 www.finansgundem.com

ABD Kongresi'nde Demokratlardan sonra Cumhuriyetçiler de polisin yetkilerini kısıtlayan bir reform paketi hazırladı


ABD’de George Floyd ve son olarak Rayshard Brooks’un ölümünün ardından, Senato’daki Cumhuriyetçiler polisin gözaltı sırasında uyguladığı yöntemleri kısıtlayan kapsamlı bir paket açıklamaya hazırlanıyor. Demokratlar da daha önce polis reformu tasarısı hazırlamıştı. Başkan Donald Trump da Salı günü konuya ilişkin bir kararname imzalayacağını açıkladı.

Senato’daki tek siyah Cumhuriyetçi olan Güney Carolina eyaleti senatörü Tim Scott’un, hazırladığı polis reformu paketini Çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Paket daha önce Demokratlar’ın hazırladığı ve bu ay içinde ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulması planlanan tasarı kadar kapsamlı sınırlamalar getirmese de o tasarıdakilere benzer maddeleri içeriyor.

ABD Başkanı Donald Trump da kolluk kuvvetleriyle ilgili bir başkanlık kararnamesi imzalayacak. Beyaz Saray'da bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, kararnameyi Salgı günü imzalayacağını açıkladı.

Hem Beyaz Saray’ın hem de ABD Kongresi’nin polis reformu konusunda harekete geçmesi polis şiddetinin ve ırksal önyargının, siyasi partilerin önceliklerini de değiştirmesinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Pazar günü NBC televizyonundaki Meet the Press programında katılan Senatör Scott, “Bu tasarının yasaya dönüşebileceği fikrindeyim” dedi. Polisin gözaltı sırasında şüphelinin boğazına bastırarak hareketsiz bırakma yöntemine özellikle değinerek, “Bu miadını doldurmuş bir politika” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler’in hazırladığı paket, bugüne kadar Başkan Trump’ın “kanun ve nizam” yaklaşımını benimseyen, ancak çok sayıda kentte polis şiddetinin protesto edildiği gösteriler ve olaylarla karşı karşıya kalan Cumhuriyetçiler’den polis reformu konusunda gelen en kapsamlı girişimlerden biri.

Atlanta’daki olay tepkiyi daha da artırdı

Geçen hafta sonunda Rayshard Brooks adlı bir siyahın, Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesi tepkiyi daha da tırmandırdı.

George Floyd gösterileri başladığı dönemde sokakta protestocularla konuşan ve göstericilerin polis şiddeti ve siyahlara yönelik muamele konusunda söylediklerine kulak verdiği sohbetin görüntüsüyle gündeme gelen Atlanta’nın beyaz kadın emniyet müdürü Erika Shields ise Brooks’un öldürülmesinin ardından istifa ederek görevinden ayrıldı.

Trump olayı, korkunç ve rahatsız edici olarak niteledi.

İki farklı polis reformu tasarısı

Cumhuriyetçiler’in hazırladığı tasarı polisin güç kullandığı vakalara ilişkin ülke genelini kapsayan bir veri tabanı oluşturulmasını öngörüyor ve polislerin üzerinde kamera taşımalarını teşvik ediyor. Uzun süredir somut bir ilerlemenin kaydedilemediği bir unsuru da kapsayan tasarı “linç etme”yi federal suç kategorisine alınmasını öngörüyor. Benzer bir madde Demokratlar’ın hazırlamış olduğu tasarıda da yer alıyor.

Senato’da ismini vermeyen Cumhuriyetçi kaynaklara göre paket, polis tarafından gözaltı sırasında şüphelinin boğazına bastırma yöntemini kısıtlaması ve bu yöntemin kullanılmasına izin vermeyi sürdüren bölgelere sağlanan bazı federal bütçe kaynaklarının askıya alınmasını da öngörüyor. Demokratlar ise Cumhuriyetçiler’in hazırladığı paketin yeterince kapsamlı olmadığını savunuyor.

Cumhuriyetçiler’in hazırladığı tasarı Demokratlar’ın açıkladığı polis reformu tasarısında yer alan “nitelikli dokunulmazlık” konusunda bir çözüm getirmiyor. Demokratlar’ın hazırladığı tasarıda bu konuyla ilgili madde, polis şiddeti mağdurlarının ya da ailelerinin polis teşkilatı personeline tazminat davası açmasını mümkün kılıyor. Beyaz Saray ise tasarıdaki bu maddenin çizgiyi aştığı görüşünde. Buna alternatif olarak Cumhuriyetçi Senatör Scott, kusurlu davranışta bulunan polis memurlarının ruhsatlarının iptal edilmesi seçeceğini gündeme getiriyor.

Demokratlar’ın hazırladığı tasarıyı kaleme alan senatörlerden biri olan New Jersey senatörü Cory Booker, Cumhuriyetçiler’in polis reformu çabalarını sulandırdığını savundu. Ancak bazı Demokratlar ortak bir zemin bulabilmek adına Cumhuriyetçiler’in tasarısını inceleyebileceklerinin mesajını veriyor.

Polisin bütçesi kesilebilir mi?

Polis teşkilatlarının lağvedilip yeniden yapılandırılması ya da polis faaliyetlerine ayrılan kaynakların başka toplum hizmetlerine aktarılması gibi bir dizi seçeneği kapsayan “polisin bütçesinin kesilmesi” yaklaşımına Kongre’deki Demokratlar da mesafeli.

Demokratlar’ın hazırladığı tasarıda bu yönde bir çağrı yer almıyor ancak tasarı güvenliğin sağlanması konusunda yeni birtakım yöntemleri değerlendirmek isteyen teşkilatlara kaynak sağlanmasını öngörüyor.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nun Demokratlar’ın tasarısını bu hafta içinde gündeme alması, Kongre üyelerinin de gelecek hafta içinde tasarıyı oylamak üzere başkent Washington’a gelmesi bekleniyor.

Senato Adalet Komisyonu da polis reformu konularını Salı günü toplanacak. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)