BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD Kongresi'nde kritik oylamalar----

ABD Kongresi'nde kritik oylamalar

ABD Kongresi'nde kritik oylamalar
24 Ocak 2019 - 08:01 www.finansgundem.com

ABD Senatosu çoğunluk lideri Cumhuriyetçi McConnell, hükümetin açılması için iki tasarıyı gündeme aldı

ABD’de hükümetin kapanması krizinde 33’üncü güne girilirken, Senato liderleri kepenk indirmek durumunda kalan federal kurumları yeniden açmak için bu hafta iki tasarı oylayacak. Senatörler Amerikan tarihinin en uzun süren hükümet kapanmasıyla nasıl baş edecekleri konusunda iki seçenekle karşı karşıya: Ya geri adım atmamakta ısrar eden Başkan Donald Trump’tan yana duracaklar ya da hükümeti geçici olarak geri açıp müzakereleri devam ettirecekler.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, yaklaşık 800 bin federal çalışanın ikinci kez maaş alamayacakları günün bir gün öncesinde, Perşembe günü için iki oylamayı gündeme aldı.

Oylamalardan biri, Trump’ın geçen Cumartesi günü önerdiği, Meksika sınırına duvar inşası için 5,7 milyar dolarlık bütçe talebinin kabul görmesi karşılığında bazı göçmenler için geçici koruma sağlama teklifini içeren tasarı üzerinde olacak. Oylanması planlanan ikinci tasarıysa hükümetin 8 Şubat’a kadar yeniden açılmasını öngörüyor. Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin daha önce kabul ettiği bu tasarı, Trump’ın duvar için talep ettiği miktarı kapsamıyor, sadece anlaşmazlığı aşmaya çalışan müzakerecilere zaman tanıyor.

Temsilciler Meclisi’nde de Başkan Nancy Pelosi’nin müzakereler öncesinde hükümetin açılması talebine paralel tasarılar üzerinde bugün yeni oylamalar yapılacak. Temsilciler Meclisi daha önce de benzer tasarılar geçirmişti ancak Cumhuriyetçi çoğunluklu Senato’da McConnell tarafından gündeme alınmamıştı. İki taraf arasında yaşanan ihtilafta ne Başkan Trump ne Demokrat lider Pelosi geri adım atma sinyali veriyor. Kamuoyu gözündeyse Demokratlar’ın avantajlı bir konumda olduğu yorumları yapılıyor; anketler halkın çoğunluğunun hükümetin kapanmasından Trump’ı sorumlu tuttuğunu gösteriyor.

Oylamalar Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti için sınav niteliğinde

Senato’daki her iki tasarının da gereken 60 oya ulaşması zor görünüyor. Ancak sunulan plan ve üzerinde yapılacak oylama, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Başkan Trump’ın 5,7 milyar dolar bütçe çıkmazsa federal dairelerin kapalı kalmaya devam etmesi gerektiği ısrarının arkasında ne kadar durduklarının ilk sınavı olacak. Demokratlar açısındansa, oylamalar Trump’ın teklifine karşı tavır koymada parti içindeki bütünlükte herhangi bir çatlak olup olmadığını görme imkanı sunacak.

Demokratlar, Amerika’ya çocuk yaşta aileleriyle yasadışı olarak getirilen göçmenlere yönelik korumaları geçici olarak uzatan ancak Amerika’ya sığınmak isteyen Orta Amerikalılar’ın önüne yeni engeller koyan tasarıya tepkili.

Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçiler’in göçmenlik konusundaki tekliflerinin daha önceki pozisyonlarından bile “daha radikal” olduğunu öne sürdü.

Schumer, “Başkan’ın teklifinin, önceki aynı partizan paketin ve rehin alma taktiklerinin ambalajlanmış versiyonu” olduğunu savunarak, Trump’ın zaten kendisinin kaldırmaya çalıştığı programların geçici olarak yeniden getirilmesinden ibaret olduğunu belirtti.

McConnell’sa Demokratlar’ı hükümetin kısmen kapanması krizini çözmek yerine “Başkan’la siyasi bir savaşa girmeyi” seçmekle suçladı. Cumhuriyetçi lider, Demokratlar’ın “siyasi tiyatrolarını uzatmak ve böylece sözde bir direnişin şampiyonları gibi görünmek için” federal çalışanlar, göçmenler ve tüm Amerikalılar’ı terketmeye hazır olduğunu iddia etti.

Yapılan açıklamalardaki gerilim dozu, krizin yakın zamanda sona ereceği yönündeki umutları azaltıyor.

Ancak Demokratlar’ın planı üzerinde yarın Senato’da yapılacak oylama, McConnell açısından daha önceki açıkladığı çizgiden sapma anlamına geliyor. McConnell geçmişteki açıklamalarında, Trump’ın imzalamayacağı bir tasarıyı oylamaya sunmayacağını beyan etmişti.

Beyaz Saray’sa, Trump tarafından haftasonunda açıklanan son teklifin, Demokrat liderlerin partileri içinde birliği koruyup koruyamayacaklarının bir sınavı olarak görüyor. AP’nin haberine göre, Beyaz Saray içerisindeki değerlendirmeler konusunda bilgi sahibi bir kaynak, yönetimin müzakere etmeye hazır olduğunu göstermek istediğini, bunun da hükümet yeniden açılana kadar müzakere etmeyi reddeden Demokratlar’ın daha fazla suçlanmasını sağlayacağını umduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Demokratlar için, “Süreci engelleyen taraf olmayı, sorunu çözmemeyi ve hükümeti yeniden açmamayı daha ne kadar sürdürecekler?” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nin yeni üyelerinden, çok sayıda federal çalışanın yaşadığı Virginia eyaletinden Demokrat Elaine Luria, Pelosi’yi, hükümeti yeniden açacak ve ardından Şubat sonuna kadar Trump’ın duvar bütçesi talebinin oylanması dahil sınır güvenliği konusunda düzenleme yapılmasını değerlendirecek bir teklif sunmaya çağıran bir taslak mektup hazırladı. Geçen hafta da her iki partiden bir grup senatör benzer bir girişimde bulunmuştu.

McConnell’ın tasarısı büyük ölçüde Trump’ın Cumartesi günü canlı yayında açıkladığı teklifi yansıtıyor. Tasarı, federal dairelerin yeniden açılmasını, göçmenlik yasalarında yeni düzenlemeler yapılmasını ve duvar inşası için 5,7 milyar dolarlık bütçeyi içeriyor.

Düzenleme, “DACA” olarak bilinen, çocuk yaşta yasadışı olarak Amerika’ya getirilen 700 bin civarında göçmeni sınırdışı edilmekten koruyan programı üç yıl uzatıyor.

Trump ilk başta Obama döneminde yürürlüğe konan programı sonlandırmaya çalışmıştı ancak bu girişim federal mahkemelerden dönmüştü.

Cumhuriyetçiler’in tasarısı ayrıca, El Salvador, Haiti, Honduras ve Nikaragua’daki doğal felaketler ya da şiddetten kaçanlara yönelik korumaları da yine üç yıllığına yeniden devreye sokuyor. Trump bu programı sona erdirmişti.

Tasarı ayrıca ilk kez, Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan olup ABD’den sığınma isteyen küçük yaştakilerin, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bazı Orta Amerika ülkelerinde kuracağı tesislerde işlemlerini yaptırmaları şartını getiriyor. Bir yeni koşul da, küçük yaştaki bu kişilere sığınma hakkı verilmesi için 15 bin kişi sınırı getirilmesi. Şu anki düzenlemeye göre, sığınma isteyenlerin birçoğu ABD’ye girerken başvuru yapıyor ve mahkemeler taleplerini değerlendiririrken burada kalabiliyor. Bu süreç yıllarca sürebiliyor.

Plana ayrıca, doğal felaketlerden etkilenen bölgeler için 12,7 milyar dolarlık bütçe eklendi.

Beyaz Saray’dan bir yetkili, Trump’ın Demokratlar’ın karşı tekliflerine açık olduğunu söyledi. Yetkili Trump’ın “Dreamer” adı verilen bu göçmenlere en azından daimi bir yasal statü verilmesini sağlayacak ancak muhtemelen vatandaşlık yolunu açmayacak bir formül bulmaya da hazır olduğunu belirtti.

Trump: 'Geri adım atmayacağım'

Başkan Trump bugün Beyaz Saray'da eyalet ve yerel düzeydeki Cumhuriyetçi liderleri kabulünde yeni açıklamalar yaptı. Trump Cumhuriyetçi liderlerden duvar için bütçe talebi konusunda partideki birliği korumalarını istedi. 5,7 milyar dolarlık fon ısrarından geri adım atmayacağını vurgulayan Trump, bunun doğru bir politika olduğunu savundu. Trump, bir ayı aşkın süredir krizin çözülememesinin baskılara neden olduğunu kabul etti ancak bu baskının Demokratlar üzerinde daha fazla olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Kevin Hassett, hükümetin Mart sonuna kadar tam olarak açılmaması halinde ilk çeyrekte büyüme oranının sıfıra yakın olma tehlikesinin bulunduğunu söyledi. (Amerika'nın Sesi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)