BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinin gerçek yüzü----

ABD ekonomisinin gerçek yüzü

ABD ekonomisinin gerçek yüzü
14 Eylül 2020 - 16:06 www.finansgundem.com

Ekonomik veriler ABD’nin iyileşme sürecinde olduğunu gösterse de bu verilerin büyük çoğunluğu gerçeği göstermiyor. Amerikalılarsa ekonomik iyileşme sürecinin dışına itilmiş durumda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi korona virüs vakalarında yaz aylarındaki artışa ve ABD Kongresi’nin yardım paketini geciktirmeye devam etmesine rağmen büyümeye devam ediyor. Fakat Amerikalılar ekonomik iyileşme sürecinin dışında bırakılma tehlikesi altında.

ABD’de sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte geniş çaptaki ekonomi beklenenden daha iyi bir performans gösterdi. Ağustos ayındaki işe alımlar arttı tüketici harcamaları sabit kaldı, sanayi üretimi yukarı yönlü hareketini sürdürüyor ve gayrimenkul ve sıfır otomobil piyasasında sürpriz bir şekilde talep güçlendi.

İçerisinde bulunduğumuz haftanın ekonomik verileri ise Ağustos ayındaki perakende satışlarda sağlam bir artışı ve Eylül ayındaki gelişen sanayi üretimini gösterecek. Bu ekonomik veriler ABD’de ekonomik iyileşmenin yavaşlamış olmasına rağmen devam ettiğini gösteriyor.

Kazananlar ekonomisi

Ancak Marketwatch yazarı Jeffrey Bartash’a göre ABD’de yeni bir bölünme söz konusu ve bu bölünme korona virüs salgını süresince yaşam standartlarını kaybedenlerle kaybetmeyenler arasında gerçekleşiyor. Bartash bu ikiliği finans ve konaklama sektörü üzerinden açıklıyor.

Bankalar, sigortacılar, Wall Street aracı kurumları ve finans sektöründe yer alan diğer şirketler arasındaki işsizlik oranı Ağustos ayında sadece %4,2 idi. Bu oran, Mart ayındaki salgından kısa bir süre önceki ABD işsizlik oranından çok daha yüksek değil.

Buna karşın, seyahat, otel, restoran ve diğer eğlence ve konaklama türlerinde yer alan şirketler için işsizlik oranı geçen ay %21,3 olarak kaydedildi. Daha da kötüsü, bu meslekler Finans ve teknoloji gibi alanlardaki çalışanlara göre çok daha az ödeme eğilimindedir.

Ancak ekonomiyle ilgili önemli ekonomik raporların çoğu bize bu bölünme hakkında çok az şey söylüyor.

Örneğin perakende satışlar ve tüketici harcamaları beklenenden daha güçlü oldu. Bu rakamlar büyük olasılıkla evlerinde çalışabilen iş güvenliği olan yüksek gelirli çalışanların tüketim alışkanlıklarını gösteriyor. Bu alışkanlıktaki insanlar harcamalarını devam ettirebildikleri için tüketim alışkanlıklarını değiştirmiyorlar.

Bu bireyler arasındaki yüksek gayrimenkul ve otomobil talebi güçlü satış oranlarını açıklamaya yardımcı oluyor. Borsalardaki güçlü toparlanmayla net servetleri pandemi öncesi döneme yaklaşan bu kesimin harcama yapmak için daha fazla nedeni de mevcut. TS Lombard’ın Baş Ekonomisti Steve Blitz finans endüstrisinde sıkça söylenen Amerika’nın en zengin %20’si ihtiyari harcamaların %80’inden sorumludur hatırlatmasını yapıyor. Blitz’e göre eğer şu anda ekonomide yaşanan buysa rakamlar durumu olduğundan daha iyi gösteriyor.

Temmuz ayında 600 dolarlık federal işsizlik yardımının da bitmesiyle birlikte milyonlarca Amerikalı halen işsiz ve herhangi bir lüks harcama olmadan ayın sonunu getirmekte zorlanıyor. Blitz işsizlik yardımının bitmesine ilişkin, “Artık bu yardımı alamayan insanlar için çok büyük bir kayıp” ifadelerine yer verdi.

Amerikalıların özellikle havayolu, otelcilik, restoran ve perakendecilik sektörlerinde yaşadığı gelir kaybı ve yıkım daha geniş ekonomiye yayılarak yüksek gelirlileri bireylerin ve borsanın da zarar görmesine neden olabilir.

Sadece bu ay, büyük havayolları, oteller, alışveriş merkezi operatörleri ve diğerleri Washington’dan ek yardım sağlamadığı sürece kalıcı olarak daha fazla işçi çıkarılacağını duyurdu. ABD’de işsizlik başvuruları son dört haftadır artıyor ve bu durum yeni bir uyarı anlamına da gelebilir.

FED çaresiz kalıyor

Ekonomi politikalarını değerlendirmek üzere bu hafta bir araya gelen ABD Merkez Bankası (FED) halen ABD Kongresi’nden daha fazla mali yardım talep için yalvarmaya devam edecek kadar endişeli.

Normal şartlarda milletvekillerine tavsiye vermek konusunda oldukça suskun olan FED yetkilileri Kongre’nin yeni bir destek paketi açıklamaması halinde ekonomik iyileşmenin hasar alacağı endişesiyle sürpriz bir şekilde açıklamalar yapmaya başladı.

Kaliforniya'daki orman yangınları, ülkenin en büyük ekonomisine sahip eyaletteki iyileşme sürecini de olumsuz etkiliyor. Yangınlar çoğu kişinin yerlerinden edilmesine ve işsizlik yardımlarının artırımına yol açtı.

Washington'daysa şu ana kadar hiçbir şey değişmiş gözükmüyor. Demokratlar geçen hafta ekonomiye biraz daha yardım sağlaması beklenen Cumhuriyetçilerin daha sınırlı bir tasarısını engelledi. Demokratlar, Cumhuriyetçilerin direndiği çok daha büyük bir harcama tasarısı istiyor.

Kasım ayındaki 2020 başkanlık seçimleri yaklaşırken, bir başka büyük mali yardım paketinin olasılığı her gün azalıyor gibi görünüyor. Analistler, Kongre’nin harekete geçmesini sağlayacak tek şeyin iyileşme sürecinde ani bir düşüş olduğunu söylüyorlar.

Böyle bir durum Ağustos ayında gerçekleşmedi. Ancak Eylül ayında ekonomi giderek yavaşlayacak gibi görünmüyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi BMO Capital Markets’ın Baş Ekonomisti Douglas Porter, "Birkaç hafta öncesine inanmak ne kadar zor olsa da artık yeni tedbirler alınmadan seçimlere girmemiz tamamen inandırıcı görünüyor" sözlerini kaydetti.

Bloomberg’den Biden’a 100 milyon dolarlık destek

 

OECD: G20 ülke ekonomileri 2. çeyrekte %6.9 daraldı

 

JP Morgan çalışanları yolsuzluğa karıştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)