BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinde yalancı büyüme----

ABD ekonomisinde yalancı büyüme

ABD ekonomisinde yalancı büyüme
01 Şubat 2022 - 17:22 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi 2021’in son çeyreğinde güçlü bir büyüme performansı gösterdi. Ancak finans yazarı Gary Shilling’e göre bu sürpriz büyüme ABD ekonomisindeki stokların aşırı birikmesinden kaynaklanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Ticaret Bakanlığı Perşembe günü paylaştığı raporda ABD ekonomisinin 4. çeyrekte %6,9 oranında büyüdüğünü açıkladı. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi A. Gary Shilling’in Başkanı ve finans yazarı Gary Shilling’in Bloomberg International’daki yazısına göre söz konusu rapor hikayenin sadece küçük bir kısmını gösteriyor.

Shilling GSYH raporunun ardında ABD ekonomisinde stokların aşırı derecede büyüdüğüne dikkat çekti. Finans yazarı arzdaki büyük yığılmanın ardından tüketici talebinin de azalacağını öngörüyor. Buna göre ABD ekonomisi şirketlerin istenmeyen envanterlerini boşaltmasının oluşturacağı olumsuz sonuçlarla yüzleşmek üzere.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de perakende satışlar Ekim ayında %1,8’lik alışılmadık bir sıçrama gerçekleştirdi. Shilling bu durumun sebebinin Noel tatili sürecinde potansiyel bir kıtlık ihtimali karşı tüketicilerin verdiği reaksiyon olduğunu belirtiyor.

ABD’nin en büyük perakende mağazaları olan Walmart ve Target bu döneminde stoklarını güvence almak için acele eden şirketler arasında. İki firmanın ortak stok değeri bir önceki yıl 64,6 milyar dolarken 31 Ekim tarihinde 72,4 milyar dolara kadar yükseldi. Bununla birlikte tüketiciler satın alma işlemlerinin çoğunu Şükran Günü’ne kadar tamamladı.

ABD Ulusal Perakende Federasyonu'nun verilerine göre, Kara Cuma (Black Friday) ve Siber Pazartesi (Cyber Monday) arasında mağazalarda ve çevrimiçi ticaret sitelerinde alışveriş yapan toplam müşteri sayısı 180 milyon olarak kayıtlara geçti. Bu rakam 2020'de 186,4 milyon salgın öncesi 2019’da ise 189,6 milyondu.

Toplam perakende satışlar Kasım ayında sadece %0,2 artarak tüketici fiyat endeksindeki %0,8'lik artışın altına düştü ve bu da reel harcamaların %0,6 düştüğü anlamına geliyor. Aralık ayında ise toplam perakende satışlar Kasım ayına göre %1,9 düştü. Diğer bir deyişle enflasyona göre %2,4 oranında düşüş gerçekleşmiş oldu.

Shilling tüm bu sebepler bir arada incelendiğinde stokların şişmiş olmasının şaşırtıcı olmayacağını belirtiyor. Toptan eşya stokları Kasım ayından Aralık ayında kadar %2,1 arttı ve bir yıl önceye göre %18,3 yükseldi. Bu fazla mallar henüz perakendecilere geçmedi. Fakat, firmaların stokları Kasım ayından Aralık ayına kadar %4,4 arttı.

Stokların inşası ABD’deki ekonomik büyümenin temel dayanağı oldu. 2021'in üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre GSYH'daki yıllıklandırılmış %2,3'lük reel artışın yüzde 2,2 puanını envanterler oluşturuyor. Yani ABD ekonomisinin geri kalanı yıllık sadece %0,1 oranında büyüyebildi.

Dördüncü çeyrekte ise stoklardaki sıçrama yıllıklandırılmış %6,9'luk büyüme oranının 4,9 yüzdelik puanına eşit oldu. Aşırı envanterlerin sayılmaması halinde, ekonomi yıllık bazda sadece %2,0 oranında büyüyebildi. Shilling bu rakamın kendi hesaplamalarına göre oluşturduğu büyüme tahminiyle uyum sağladığını ancak Uluslararası Para Fonu’nun %4’lük büyüme tahmininin sadece yarısını gösterdiğini belirtiyor.

Shilling bugüne kadar biriktirilen fazla envanterin ABD ekonomisi için pozitif büyüme imajı oluşturduğunu söyledi. Finans yazarına göre bu fazla envanterin eritilmesi ABD ekonomisine gelecek çeyreklerde negatif bir etki yaratacak.

ABD'de perakende satışlar arttı

 

ABD Hazinesi'nden ilk çeyrek borçlanma tahmini

 

ABD beklentilerin üzerinde büyüdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)